Vis mig din grejæske: Frederik Kjær Iversen

Skjern Å 2006 27.April 111Cm 14Kg 12 I 2006 fangede Frederik Iversen denne kleppert på 111 cm og 14 kg i Skjern Å.

Det er meget få, som kan prale af at have fanget ti danske premierelaks i deres liv. Men det kan laksefiskeren Frederik Kjær Iversen, der har ladet Sportsfiskeren smugkigge i hans simple, men ekstremt effektive grejæske.

FREDERIK KJÆR IVERSEN 

Frederik Kjær Iversen har været bidt af en gal laksefisker, siden han kunne gå. Hans laksefiskeri foregår i de vestvendte åer, og især Holstebro og Omegns Fiskeriforenings fiskevand i Storå bliver flittigt besøgt.

Med flere laks på samvittigheden end de fleste ihærdige laksefiskere har han formået at fange ti laks fordelt på 11 premierer, og han har endda prøvet at fange tre laks på én premieredag. Karrierens største, danske laks vejer ikke mindre end 18,7 kg!

Artiklen er tidligere udgivet i Sportsfiskeren 1, 2020.

Kan du præsentere din grejæske og fortælle, hvorfor du er glad for den? 

– Denne grejæske dækker næsten alt mit laksefiskeri på nær de første 2-3 uger af sæsonen, hvor jeg finder min "premiere-boks" frem, som groft sagt kun indeholder kondomspinnere med gul krop og et lille sølvblad og så de klassiske Mepps 4 med sølvblad og hvepsekrop. Resten af året fisker jeg kun opstrøms med sorte kondomspinnere med store blade, som giver en større opdrift, så spinneren kan fiskes i et jævnt tempo. 

Jeg er mest glad for min boks, fordi den er simpel, og fordi jeg tror på den. Troen er det vigtigste. 


 Hvad er din favoritagn i æsken? 

– Min favorit til opstrømsfiskeriet er afhængig af vandføring. Ved lav og klar å er min favorit helt klart kondomspinnere på 15-20 gram med sort krop og store blade i kobber eller guld. Ved høj å vil farven skifte til gul krop med sølvblad. Grunden til at jeg efter de første 2-3 uger af sæson begynder at fiske opstrøms er, fordi vandet er blevet varmere, og så må der gerne være mere fart på spinneren. Derudover er opstrømsfiskeriet vildt effektivt, fordi man kan ramme laksen lige ned i hovedet med spinnere i høj fart, og det overraskelsesmoment kan være ekstremt effektivt.

DSCF0882 2 2
Frederik Kjær Iversens grejæske til laks.
DSCF0896
Mepps 4 er en å-klassiker, som trofast ligger i Frederiks boks. Udover laks har den også mange af Storåens havørreder på samvittigheden.
DSCF0891
Kondomspinner til nedstrøms fiskeri i det tidlige forår. Bemærk, at krogen er monteret med en linetjavs.
DSCF0894
Favoritten til sommer- og efterårsfiskeriet er kondomspinneren i sort med guld eller kobber blad. De store blade egner sig bedst til opstrømsfiskeri.
DSCF0889
Stiger vandet og bliver grumset i løbet af sommeren og efteråret, skifter Frederik den sorte kondomspinner ud med en gul.

Kan du løfte sløret for din teknik? 

– Min vigtigste pointe i alt mit laksefiskeri er: Start fra bunden. Lige meget om der er tale om nedstrøms- eller opstrømsfiskeri, så skal spinneren ligge på bunden, inden jeg starter min indspinning. Dette er især vigtigt i begyndelsen af sæsonen, hvor laksen er mere træg. For ikke at miste for mange spinnere monterer jeg mine spinnere med en slagline af 0.40 mm, så jeg for det meste blot mister krogen, hvis jeg sidder fast. Med slaglinen undgår man på samme tid også brækstangseffekten, når laksen springer og plasker rundt i overfladen. 

Derudover er det vigtigt at nævne, at jeg som hovedline kun fisker monofilline, og det har faktisk en større effekt på ens fiskeri, end man skulle tro. Med monoline, som er meget tykkere end fletline, er der nemlig et større linepres, og derved følger spinneren også åens naturlige strøm lige ind i de giftige strømskel og huller i åen. Lidt ligesom hvis man havde en flueline, hvor presset på linen giver drevet. Og ja, man mister noget af følingen med agnen, men ens kast er ofte så korte, at det ikke har ret meget at sige.

Vær OBS. på lokale krogregler

Husk, at reglen med modhageløse kroge gælder i alle lakseåer undtagen Gudenåen.

Reglerne for eksemplevis krogstørrelser og opstrømsfiskeri kan være forskellige i de forskellige laksevandløb. Undersøg derfor altid reglerne på den pågældende forenings eller sammenslutnings hjemmeside, inden du drager mod åen.

Synes du selv, at der mangler noget i din æske? 

– Nej, det synes jeg ikke. Hvis vi gik ti år tilbage, så ville der mangle en stak woblere, som jeg førhen fiskede meget med. Kondomspinnerne er bare så effektive, at jeg ikke bruger andet i dag. 

Har du en sjov historie, som knytter sig til en af dine spinnere? 

– Jeg ved ikke, om jeg har en sjov historie til mine spinnere, men jeg har mange historier fra laksevandet. En af de historier, som står tydeligst i min erindring, er nok, da jeg fangede min dengang PR-laks på 14 kg og 111 cm i Skjern Å tilbage i 2006. Det var omkring det tidspunkt, at laksefiskeriet for alvor tog fart, og her fik vi laksefiskere for alvor øjnene op for, hvor godt laksefiskeriet herhjemme kunne være. I dag er fiskeriet jo nemt set i forhold til gamle dage, hvor man skulle slide et par støvler op, før der var gevinst.