Imod strømmen med Georg Gearløs

Torben Brodersen 11 Torben Brodersen skifter spinner mange gange, når han fisker. Det er hans erfaring, at det giver flere fisk.

Han er laksefisker, men ikke en hvilken som helst laksefisker. Kigger man ned i hans spinneboks, er den fyldt med mærkelige spinnere i alverdens farver og former. Og ikke nok med det, så fanger de laks, mange laks! Sportsfiskerens Thomas Kjelgaard har været en tur ved Varde Å for at møde manden, de kalder Georg Gearløs.

Artiklen er tidligere bragt i Sportsfiskeren 5, 2017.

Det er sommer, aftensolen kaster et fantastisk lys ud over ådalen, og jeg står midt i den pragtfulde natur, der udfolder sig langs Varde Å. Idet jeg binder fluen på forfanget, ankommer en anden lystfisker. Mit blik fanger hurtigt hans spinner, der ikke ligner noget, jeg før har set. Faktisk minder det mig om noget fra en legetøjsbutik.

– Hvad er det for en spinner? spørger jeg.

Med det samme præsenterer han en række forskellige og bemærkelsesværdige hjemmelavede spinnere, som er lavet af de mærkeligste dimser i festlige farver. Snakken går livligt, mens vi får udvekslet erfaringer og delt lystfiskerhistorier. Inden jeg får set mig om, har vi talt sammen i over en time. Han hedder Torben Brodersen. Jeg genkender navnet fra flere fangstrapporter, og jeg kommer i tanke om, at han tidligere er blevet omtalt som Georg Gearløs. Det giver pludselig mening, nu hvor jeg har set hans arsenal af utraditionelle og spøjse spinnere.

På fisketur med Georg Gearløs
Efterfølgende tænker jeg meget over mødet med Torben Brodersen. Det var en god og interessant oplevelse at dele erfaring mellem en fluefisker og en spinnefisker. Sjældent har jeg mødt en så passioneret lystfisker med så mange interessante ideer og spændende tilgange til åfiskeriet. Ideer og tilgange, som jeg er overbevist om, at mange lystfiskere vil få glæde af. Derfor besluttede jeg mig for at tage til åen med Torben for finde ud af hemmelighederne bag spinnerne og få et dybere indblik i hans måde at fiske efter havørreder og laks i de vestvendte åer.

Torben Brodersen 6 Én af de næsten 100 fisk, Torben Brodersen har fanget på sine hjemmelavede spinnere.

100 fisk på 100 forskellige spinnere
Torben har bestemt lokaliteten ved Varde Å, hvor vi skal mødes. Da jeg kommer ned til åen, sidder han på en bænk klar med friskbrygget kaffe og småkager. Han viser mig en masse interessante spinnere. ”Micky Mouse”, ”Påskeharen” og ”Glædelig Jul” for at nævne nogle eksempler. Nogle er lavet af perler fra smykker, mens andre er fremstillet af rørfluer, terninger eller kuglepenne. Variationerne er mange. Jeg hæfter mig ved, at der ikke er to ens eksemplarer. Torben fortæller, at han for tre år siden fik den idé, at han ville fange 100 laks og havørreder på 100 forskellige hjemmelavede spinnere.

– Hver gang en spinner har fanget en fisk, bliver den sendt på plejehjem. Jeg mangler ti fisk, så jeg skal snart finde på noget nyt, siger han og fortsætter:

– Jeg tror på, at alt kan fange fisk. Det er sjovt at udtænke og lave spinnere på nye måder med alt fra viskelæder til julepynt. Man behøver ikke at købe en spinner til 100 kroner for at fange fisk, og fiskeri handler også om meget mere end bare fangststatistikker. Fiskeri handler også om oplevelser og udfordringer frem for at fange så mange fisk som muligt. Det, der inspirerer mig, er at gøre tingene på en ny måde og gå mod strømmen og på samme tid få fede oplevelser ud af det. Oplevelser, man husker.

Mens vi sidder på bænken, kommer to andre lystfiskere. Jeg bemærker, at den ene fisker med en af Torbens opfindelser. Han forklarer, at det er en af favoritterne. Faktisk har han de sidste par dage både fanget laks og havørred på den. Torben fortæller, at han af og til giver sine pivskøre spinnere til lystfiskere, han møder ved åen. Tilbagemeldingerne har været positive.

Der er heller ingen tvivl om, at de hjemmelavede spinnere er effektive. Selvom de er meget forskellige af udseende, så bemærker jeg flere fællestræk, der går igen på samtlige spinnere. Fællestræk, som forklarer hemmeligheden bag spinnerne.

Torben Brodersen 5 Endnu en havørred fra Varde Å har ladet sig overliste.

Hemmeligheden bag spinnerne
Hvad hemmeligheden er bag spinnerne, og hvorfor de fisker så effektivt, spørger jeg nysgerrigt til.

– En af hemmelighederne er, at spinnerne roterer på vej ned i vandsøjlen. På den måde fisker de effektivt fra det sekund, hvor de rammer vandet. Ofte har en laks eller en havørred taget spinneren, inden jeg begynder indspinningen. Det har jeg erfaret ved flere lejligheder, forklarer Torben.

For at sikre, at spinnerne roterer bedst muligt, sætter han altid en rund perle over og under spinnebladet.

– Det er letheden på spinneren, bladets frie bevægelighed samt rigget, der er med til at få spinneren til at rotere med det samme. De fleste spinnere vejer 5-6 gram. Det betyder, at de roterer selv ved meget langsom indspinning og ved spinstop, siger han.

Rigget, Torben refererer til, er ganske simpelt. Det består af en tregangssvirvel med et stykke nylon på omkring 20 cm ned til et lod og et stykke nylon på omkring en meter ned til spinneren. Loddets vægt varierer efter vandstanden i åen, da det er udslagsgivende, at spinneren holdes tæt ved bunden. Den mest brugte vægt er 15 g.

Udover at fiske tæt på bunden, så påpeger Torben, at spinstop også er en vigtig fremgangsmåde, når laks og havørreder skal overlistes.

– På pladser hvor jeg ved, at der står fisk, benytter jeg flittigt spinstop. Der er ofte bud efter spinneren, mens den hænger i vandet, eller når indspinningen startes op igen. Spinstop virker bare i åen, understreger han.
 
Et andet træk, der går igen på Torbens spinnere, er et hugpunkt. Der er hugpunkt på alle hans spinnere. Hvid er yndlingsfarven, men han bruger også klassiske farver som orange, rød og gul.
Hugpunktet er en simpel perle, som kendes fra et perlepladesortiment, der monterens på trekrogen.

– Jeg bruger altid relativt små trekroge. De kroger rigtigt godt, og samtidig er det min erfaring, at de er mere skånsomme for fisken, siger Torben og tilføjer, at det er vigtigt, at der monteres en springring mellem spinner og krog, for ellers mister man for mange fisk.

Den sidste hemmelighed er, at stålwiren på spinnerne bliver bøjet en smule.

– Det gør jeg, så den får en vippende gang. Spinneren får på den måde mange af egenskaberne fra et blink. Man kan sige, at den vugger som et blink, siger Torben.

Torben Brodersen 3 (1) De hjemmelavede spinnere ligner langt fra noget, som du finder i butikkerne, og her fungerer to terninger som spinnerens krop.
Torben Brodersen 7
Torben Brodersen 8 Den bøjede wire giver spinneren en vuggende gang, præcis som et blink.

Fiskeri med løse håndled
Efter at kaffen er drukket, og chokoladen er spist, går vi en tur langs åen. Mens Torben fisker, spørger jeg ind til, hvordan han fisker med spinnerne. Torben fisker altid med det tidligere nævnte rig. Han kaster lige over til modsatte bred og skråt opstrøms.

– Spinneren skal ned i renderne, forklarer Torben.

Han benytter spinstop og lader ofte spinneren hænge i vandet.

– Jeg kaster også opstrøms langs egen bred. Strømmen er ikke altid så stærk tæt på bredden, men der står ofte fisk. Her fisker jeg langsomt. Hemmeligheden er, at vægten er taget ud af spinneren, så selv ved meget langsom indspinning roterer spinneren fortsat. Samtidig holder loddet på rigget spinneren tæt på bunden.

Jeg bemærker, at Torben holder meget let på stang og hjul.

– Det giver en bedre føling med spinneren. Faktisk bliver jeg ofte drillet med, at jeg fisker med løse håndled, siger Torben med et smil på læben og uddyber.

– På den måde tipper stangen, så spinneren svagt ændrer retning, og derved går den anderledes i vandet. Jeg har også lettere ved at mærke, om loddet eller spinneren hænger i grøde.

Men ud over løse håndled, så prøver Torben at variere indspinningen så meget som muligt. Især hurtig indspinning kan være udslagsgivende.

– Jeg er begyndt at speedspinne en del, hvor jeg tager et langt kast opstrøms og ruller ind med fuld skrue. Det fanger jeg en del havørreder og laks på, og især friske fisk fra havet reagerer godt på metoden.

Også her bruger han spinstop, og det er ikke unormalt, at fiskene hugger i spinstoppet, mens spinneren roterer mod bunden.

Torben benytter to spinnestænger i løbet af sæsonen. Årsagen er, at det har stor betydning for at kunne fiske spinnere rigtigt og mest effektivt.

– Først på sæsonen bruger jeg en 10 fods stang. Her er det nemt at nå ud over brinkerne. Fra juli til september, hvor alt er groet mere til, og grøden står højt, bruger jeg en 12,6 fods stang, der er lavet på en flueklinge. På den måde kan jeg fiske ved egen bred langs siv. Samtidig kan jeg styre spinneren i renderne mellem grøden, siger Torben.

Torben Brodersen 2
Torben holder let på stangen for at få en bedre føling med spinneren.

Tro på det eller lad være
Tilbage på bænken fortæller Torben, at han tidligere har fisket med det formål at fange så mange fisk som muligt. Dengang pendlede han meget frem og tilbage på de forskellige pladser ved åen.

Det gav også en del fisk, men i dag fisker jeg hellere en time eller to én aften om ugen. Oplevelsen er det vigtigste, men der må selvfølgelig heller ikke gå morfar i den, griner Torben og fortæller, at det stadigvæk bliver til omkring 30 laks om året.

Selvom oplevelserne er i højsædet, så kender Torben godt sin besøgelsestid.

– Jeg plejer gerne at stå klar ved åen to døgn efter et regnskyl med 15-25 mm vand. Så er der friske fisk flere steder i åen. Når vandstanden falder igen, så fornemmer jeg, at især laksen trækker nedstrøms igen, derfor fisker jeg mest på de nederste stræk af åen.

De fleste åfiskere vil kunne nikke genkendende, til at der ikke altid kommer den regn, som man ønsker. Heldigvis er der også andre faktorer, der gør sig gældende i de vestvendte åer.

– En frisk til hård sydvestvind sætter også gang i fiskene, så der skal man holde sig til, siger Torben.

13907152 10208795714563689 8912335829984071768 N Kun fantasien sætter grænser for, hvad Torben kan finde på at lave spinnere af. Her ses en stor laks omkring meteren, som har taget en skumbille-spinner.

Detaljer betyder noget
Der er igen tvivl om, at Torben går meget op i sin hobby. Han skriver alt op i sin fangstjournal, lige fra lufttryk til hvad der var udslagsgivende for at fange fisken.

– Jeg fanger flest fisk ved et lufttryk på 1023-1026 hPa, når trykket er stigende. Når det falder, så er det ved 1006-1013 hPa, at jeg har mest succes, siger Torben.

Og selvom det kan blive en smule nørdet med lufttryksmålinger, så fisker han da også, selvom hPa-tallet ikke sidder lige i øjet, men han finder det spændende og lærerigt at få så mange detaljer med som muligt.

Men Torben lægger dog ikke skjul på, at det allervigtigste er troen på ens metoder.

– Det vigtigste er, at du tror på det, du gør. Når du har fået et hug eller fanget en fisk, er det vigtigt at tænke over, hvad der gjorde, at det lykkedes.

Der skal ske noget nyt
Det sidste spørgsmål, som jeg bliver nødt til at stille Torben, er, hvad der skal ske, når målet med de 100 fisk på 100 forskellige spinnere er nået?

– Så vil jeg fiske med flue, for det har jeg aldrig prøvet før. Tanken har spøgt i et stykke tid, men det bliver en sjov udfordring, slutter Torben.