6 tips til laksestart

DSC 0410 På grund af god forvaltning af fiskeriet, et unikt avlsarbejde og ikke mindst en masse frivilligt arbejde ude i foreningerne, er der i dag et godt laksefiskeri, som tiltrækker lystfiskere fra nær og fjern.

Inden længe begynder en ny laksesæson, og et halvt års lakse-længsel skal ud af kroppen. Men på hvilket tidspunkt og under hvilke forhold har du egentlig de bedste chancer for at fange en blank forårslaks? Det ser vi nærmere på her.

Apr 20 2012 0108

Denne artikel er bragt i Sportsfiskeren 1, 2019 og er generel inspiration for premierefiskeriet. Det er fortsat vigtigt, at man følger regeringens og foreningernes anvisninger i forbindelse med den kommende premiere, som måske vil komme til at forløbe noget anderledes grundet Corona. Hold dig opdateret på den pågældende forenings eller sammenslutnings hjemmeside.

Laksepremieren, som skydes i gang den 16. april i de vestvendte lakseåer, er blevet en nyklassiker og et sandt tilløbsstykke, hvor et væld af lystfiskere fra nær og fjern drager til de vestvendte åer i løbet af de første uger. En stor forårslaks er målet for de fleste, men hvordan kommer man godt fra start? Her får du 6 tips til, hvordan du timer dit forårsfiskeri efter laks bedst muligt.

1. VARMESØGENDE SØLVTORPEDOER
Vejret har stor betydning for, hvordan premieren kommer til at forløbe. Således står de første dage af laksesæsonen i henholdsvis 2017 og 2018 i skærende kontrast. I 2017 var det tidlige forår fyldt med masser af plusgrader og forårstendenser. Her kvitterede Gudenåen, der er den danske å med den tidligste sæsonstart, med nærmest eventyrligt fiskeri. Første laks blev fanget allerede i februar, og i marts blev der taget over 90 laks. De vestvendte åer fulgte efter, og kvoterne var opfisket, inden lystfiskerne var kommet ordentlig ud af deres vinterhi. I 2018 var vejret op til premieren derimod præget af kulde, og i Gudenåen var fangsterne yderst sparsomme. De vestvendte åer havde også en uigenkendelig sæsonstart, der bød på masser af nedfaldslaks og en storfiske-kvote, der holdt sig åben overraskende længe.

Så byder sæsonstarten på plusgrader og forårsfornemmelser, eventuelt kombineret med en vandstand, der er en anelse over middel, så er det med at være klar. Har Kong Vinter derimod kastet hård frost og nordlige vinde over landet, så kan man med fordel afvente situationen og eventuelt gemme sin dyrebare fisketid til senere, når der kommer varmere vejr. Når det er sagt, er selve premieren en sjov og traditionsrig oplevelse, hvor de forskellige fiskeforeninger tit byder på mad, hygge og fiskehistorier i klubhusene.

 

12 Maj 053

2. LAKS FOR B-MENNESKER
Nu vi er ved varmens og vejrets betydning, så er der helt klart en tendens til, at laksene er mest aktive, når solen står højest på himmelen. I stik modsætning til den mere lyssky fætter, havørreden, så elsker laks lys og lunt vejr, så længe vandtemperaturen ikke bliver for høj.

Selvfølgelig kan laksene fanges dagen lang, og det giver da også en anelse mere tro, at være den første, der går ned over pladserne en tidlig morgen. Men generelt er der ingen grund til at brænde krudtet af i morgengryet ligesom ved havørredfiskeriet. Derfor vil jeg altid prioritere at have snøren i vandet om dagen fra klokken 10-14. Drop derfor middagsluren og stop i stedet fiskeriet lidt tidligere på dagen, hvis du absolut skal vælge.

 

DSC 1885

3. LUNEFULDE LUNA
Hvis jeg, uden hensyntagen til faktorer som vejr og vandstand, skulle vælge et tidspunkt at drage til lakseåen, ville jeg uden tvivl vælge tiden omkring eller lige efter fuldmåne. Ved fuldmåne er forskellen mellem lavvande og højvande størst, men om laksen instinktivt udnytter fuldmånen, har jeg ikke videnskabeligt belæg for. Alligevel har jeg set talrige eksempler på, at laksefangsterne pludselig stiger i perioden lige efter fuldmåne. Når vandet stiger voldsomt i havet, skabes der højvande i den nedre del af åerne, ligesom efter et regnskyl, hvilket laksene gennem årtusinder har kunne indstille deres vandring efter. Når tidevandet danner vandstandsstigningen, sker der desuden en opbremsning af strømmen på den nederste del af åen, og det gør, at laksene hurtigt kan forcere en længere distance.

 

Apr 20 2012 0075

4. BRYD STIMEN
I de første premieredage er der uanset vejr og vandstand ekstremt mange lystfiskere langs lakseåerne. Det giver trængsel, og på de mest populære strækninger er antallet af håbefulde lystfiskere skræmmende. Er du et yderst socialt væsen, der gerne vil hyggesnakke og have stor chance for bare at se en blank premierelaks, så kan du med fordel søge de mest populære pladser og strækninger de første dage. Har du omvendt mod på lidt lotteri eller prioriterer lidt alenetid, så prøv enten at søge langt op i åen eller langt ud imod udmundingen. Her står fiskene ofte ikke så tæt, men det gør lystfiskerne til gengæld heller ikke. Fiskene kan derfor være noget sværere at finde, men til gengæld skal du ikke dele dem med en masse andre. Det kan godt være, at strækningerne ikke er så sexede på de yderste kilometer, eller at troen er ligeså høj, men husk på, hvor hurtigt laks egentlig kan tilbagelægge lange stræk. Det er jo ikke usædvanligt at fange laks med friske havlus langt oppe i å-systemerne.

 

DSC 2583

5. HUSK HUGGENE
Selvom der, som før nævnt, er chancer for laks alle steder, så er der bare pladser, der er mere sikre end andre. Der er forskellige karakteristika, der kendetegner en rigtig god lakseplads, og alligevel er der bare pladser, der overstråler alle andre. Laks har en udpræget tendens til at stille sig på disse pladser igen og igen. Derfor er det ekstremt værdifuldt at notere laksestandpladser i baghovedet. Altså pladser, hvor du har observeret, at der har stået laks. Nemmest er det selvfølgelig at huske, hvor du selv har fanget eller mistet laks, men husk også vennernes beretninger og spørg ind til præcist, hvor laksen stod. Møder du andre lystfiskere, der har oplevet kontakt, så spørg venligt, om de vil fortælle hvor. Disse oplysninger er guld værd.​

"Har du mod på lidt lotteri, så prøv enten at søge langt op i åen eller langt ud imod udmundingen"
DSC 2826

6. VÆR KLAR TIL START
Det kan lyde banalt, at det er en god idé at have styr på grejet på forhånd, men lige præcis med laksefiskeri, er der virkelig noget om snakken. Vi fisker efter store og bomstærke forårslaks, der virkelig kan udfordre grejet, så det er vigtigt, at det fungerer. Vær derfor sikker på, at du ikke har sløve kroge, rustne springringe, eller at linen ikke er blevet mør henover vinteren.
Men der er endnu en grund til at være godt forberedt, og det er reglerne. Reglen om modhageløse kroge har været velkendt i mange år og gælder alle lakseåer undtagen Gudenåen, men der er flere regler at holde styr på. Det skyldes, at laksene egentlig er fredet, men vi lystfiskere har fået lov til at fiske efter dem på dispensation. Derfor er det vigtigt at sætte sig ind i reglerne og overholde dem. Du kan finde reglerne for fiskeriet på den pågældende forenings eller sammenslutnings hjemmeside, inden du drager mod åen.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 1, 2019.