Otra gav kursister én på opleveren

20210804 060103

Seks deltagere tog med Danmarks Sportsfiskerforbunds instruktør Allan Kjærgaard til Otra i Norge for at fiske laks på orm og spinner. Trods Corona- og vejrudfordringer var det fuldt bookede kursus en succes, hvor alle deltagerne fik kontakt til laks i den flotte, norske elv.

Mandag morgen den 2. august mødtes deltagerne ved Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Holdet, som bestod af seks lystfiskere fra Jylland, Fyn og Sjælland, var en god blanding af både erfarne laksefiskere og nye, som skulle på deres første laksetur til Norge. Forventningsfulde og med drømmen om storlaksen kørte de tre fyldte biler ombord på færgen mod Norge.

Norge er som bekendt et yndet rejsemål for danske laksefiskere. Men Corona-pandemien har givet udfordringer, som holdet oplevede på første hånd ved ankomsten. Trods grundig forberedelse – bl.a. med udskrevne Covid-19 vaccine-certifikater i tilfælde af dårlig signaldækning eller fejl i Coronapas-appen – varede det alligevel en time, før deltagerne fik lov til at betræde det norske fastland. Fra havnen gik turen til hytten, hvor værelserne hurtigt blev fordelt og bilerne pakket ud. Efter det obligatoriske besøg hos den lokale grejbutik, var det så endelig blevet tid til at besigtige de to zoner, deltagerne de kommende dage skulle fiske på.

Instruktør Allan Kjærgaard gennemgik fiskestrækket grundigt for deltagerne: hvor står laksen, hvor er renderne, hvor er stand- og hvilepladser, og hvordan skal man fiske vandet med orm, spinner og blink? Gennemgangen var selvfølgelig krydret med fiskehistorier om fangster og tabte fisk på de forskellige stræk – blot for at give fiskefeberen det sidste nøk opad.

Laksebillede Fuldskaerm

 

Laks og varmt vand
Tirsdag morgen stod alle klar ved elven kl.05.30. Deltagerne fordelte sig bevæbnede med orm og spinnere, og efter nogle sidste korte instrukser startede fiskeriet. Vandtemperaturen var målt til 21 grader og så høj vandtemperatur havde man kun oplevet to gange tidligere i elven. Den høje temperatur betød, at laksene ikke just var i bidehumør, og det var først hen ad eftermiddagen, den første laks kom på land. Det var til gengæld en flot laks på 5,1 kg, som blev taget på orm af Jens.

20210803 155404

 

Om onsdagen skiftede deltagerne zone og startede igen tidlig morgen. Men trods den tidlige start, lød meldingerne på, at der allerede var blevet fanget fire laks, da holdet ankom til elven. Der blev fisket koncentreret, og omkring kl. 8 tabte Allan en stor laks tæt på land efter en fight med lange udløb. Sidst på eftermiddagen fangede Per en laks på 1,8 kg på blink, og Allan fik ligeledes en laks på 1,8 kg på orm.

To Laks

Med to laks på land, et anseeligt antal hug og mistede fisk gik turen tilbage til hytten. Her stod menuen på Confit de Canard med ovnbagte rodfrugter – et kærkomment måltid for de sultne og hårdtprøvede lystfiskere.

Torsdagens strategi var den sammen som dagen før. Deltagerne fiskede samme sted, og nogle skiftede taktikker og pladser. Der blev fisket koncentreret. Op ad formiddagen var der dog tid til en pause og lidt snak over en kop kaffe.

Kursisten Per ankom lidt senere end de andre. Det første naturlige spørgsmål var, om han havde fisk med? Svaret lød kort og slukøret: ”Nej. Den løb med blinket. Linen sprang”.

Fredagen formiddag lykkedes det Hans-Jørn at tage en lille laks på 1,1 kg på orm efter en meget stille morgen. Elven var forsat meget varm, og der skulle går 2,5 time efter frokostpausen før laks nr. 2 kunne landes – endnu en lille laks på 1,2 kg fanget af Allan. Det var yderlige kontakt til laks den eftermiddag, dog uden at de kom på land.

Lørdagen bragte et længe ventet skift i vejret, og om eftermiddagen blev der landet to laks, som bed på orm. Begge laks var fanget af Allan, og dermed var hans kvote lukket for den dag. Jens tabte en god laks lige ved netkanten på spinner, og flere havde kontakt til laks, som dog desværre ikke blev til mere end blot kontakt.

20210806 142345

Et vellykket kursus
For nogle af deltagerne var det første gang, de skulle fiske laks i Norge – eller laks i det hele taget. Andre have været på laksetur til Norge tidligere, dog uden at have held til at fange noget. Det blev lavet om på kurset, hvor flere af deltagerne fik prøvet at fange laks. Alle deltagere oplevede at have kontakt til laks.

Alt i alt en rigtig god tur i godt selskab med laks på land, tabte laks, hygge og masser af gode grin. Fra instruktøren skal lyde en stor tak til alle turdeltagere.