Mægtig havbars sprænger den danske rekord

20180802_230732.jpg Søren Bo Pedersen imponerer med sin danskfangede havbars på ca. 7 kg. Den nuværende officielle rekord for havbars er en fisk på 5,426 kg, fanget ved Agger på den jyske vestkyst i august 2014. Fangeren hedder Rene Morgenweck.

Badevægten viste 7 kg, da Søren Bo Pedersen vejede sin nyfangede havbars fra den jyske nordvestkyst. Det er godt halvandet kg mere end den officielle danske rekord for havbars. Danmarks Sportsfiskerforbund har lavet en skælaflæsning af den nye, men uofficielle rekordfisk.

Kun hjemtagning af havbars nord for Hanstholm


Bemærk, at det i 2018 ikke er tilladt at hjemtage havbars fra Nordsøen syd for Hanstholm. Danmarks Sportsfiskerforbund arbejder dog for at få genindført den tidligere EU-regulering fra 2017, som tillod hjemtagning af en enkelt havbars også syd for Hanstholm.

I dag må man gerne hjemtage havbars fanget nord for Hanstholm, hvis fisken er over mindstemålet på 42 cm. Danmarks Sportsfiskerforbund opfordrer imidlertid til at begrænse hjemtagning, da fisken er truet. 

Søren Bo Pedersen fra Kallerup ved Thisted har selv lavet et blink, der efterligner en møresilda. Dette blink viste sit værd, da Søren tirsdag den 31. juli fiskede på en stenmole nord for Hanstholm. Der var hug fra en havbars, og efter ca. 30 minutters fight kunne Søren lande en ordentlig kleppert på 82 cm.

Overgår den officielle rekord
Søren har ikke vejet fisken på en autoriseret vægt, men badevægten viste ca. 7 kg, og det er godt halvandet kg mere end den officielle danske rekord for havbars. Ifølge Det Danske Rekordudvalg ligger den officielle danske rekord på 5,426 kg.

Det viste skælprøven
Danmarks Sportsfiskerforbund har modtaget en skælprøve fra Sørens havbars, som er blevet aflæst af forbundets fiskebiolog Kaare Manniche Ebert. Ud fra skælprøven konstaterer han, at fisken er ca. 18 eller 19 år gammel. Den blev kønsmoden, da den var ca. 4 år gammel, og på daværende tidspunkt har den været ca. 20 cm. Fisken har derefter gydt 14 gange i træk.

Den har passeret mindstemålet på 42 cm, da den var ca. 7-8 år gammel.

18c3c1ec506d16dd15462019047cb84662c2c7a9.jpg
Danmarks Sportsfiskerforbunds skælaflæsning viste, at den store havbars blev ca. 18-19 år, og at den har gydt 14 gange. Foto: Søren Astrup Jørgensen.
20180802_231806.jpg
Den mægtige havbars var 82 cm lang.