Mesterinstruktør fylder rundt

DSC_0036_0.JPG

En af Danmarks mest erfarne instruktører og skrappeste fiskere, Per Jørgensen, Århus, har netop rundet de 60 år.
 
Han voksede op i Odense og blev tidligt medlem af Dalum Lystfiskerforening, hvor casting-sporten i sin tid dyrkedes intenst og Per opnåede da også at blive dansk juniormester i flere discipliner.
Dalums legendariske formand gennem mere end 40 år, Olaf Hallin, så hurtigt potentialet i den ivrige knægt og det medførte, at han allerede som 16 årig blev inviteret med på flere ugers laksetur til det attraktive Bonesvald på mægtige Gaula.
 
Foreningen sendte også den opvakte ungersvend på Juniorlederkursus – Sportsfiskerforbundets uforlignelige talentfabrik, dengang med base på Hoptrup Højskole. Det medførte hurtigt, at han blev headhuntet som forbundsinstruktør og siden underviste han nye generationer af lystfiskeryngel i Hoptrup.
 
Per var således stærkt præger af en positiv og kreativ forbundsånd, da han flyttede til Århus og i amts-regi blev en af landet første miljøteknikere (faktisk før den stillingsbetegnelse kom i brug) og dermed skabte han en direkte sammenhæng mellem arbejde og hobby. Her traf han siden Åse, sin livsledsagerske, og blev en kærlig og opofrende far for sine to herlige døtre.
 
Per har været medlem af en længere række udvalg og arbejdsgrupper inden for forbundet og var bl.a. en dynamisk og innovativ formand for Instruktørsammenslutningen i en længere periode og han har da også for længst modtaget forbundets guldnål for sine organisatoriske indsatser.
 
Det er dog som aktiv instruktør, at han for alvor har gjort – og stadig gør – en forskel med en skøn blanding af over 100 endags-, weekend- og ugekurser – og vel med et par tusind gennemgående kursister. Tidligere indgik en del spinnekurser i hans repertoire, men de seneste 25 år primært fluekurser, bl.a. 25 udenlandske ugekurser i laksefiskeri, heraf langt de fleste på Pers elskede Bonesvald ved Gaula.

DSC_0045.JPG

Undertegnede har i mange år haft det store, inspirerende privilegium at være makker med Per på hovedparten af de omtalte kurser. Vi har desuden kastetrænet sammen med bl.a. danske Ove Nielsen, engelske Hugh Falkus, skotske Jim Love, svenske Göran Andersson og amerikanske Mel Krieger. Foruden hjemligt fiskeri over det halve land har vi store fælles oplevelser fra Mörrumsån, fisket sammen i en halv snes norske elve samt i skotske perler som Dee og Spey – og sidst men ikke mindst haft en uforglemmelig ugetur til russiske Umba og Varzuga, hvor vi tilsammen landede over 70 laks.
 
Som nævnt hviler Per ikke på laurbærrene – en ny, fuldtegnet kursusuge ved Gaula venter senere denne sommer. Og forbundsånden er fortsat intakt: Pers enorme indsats har nemlig været drevet af en god, gammeldaws rendyrket idealistisk holdning til fiskeriet og aldrig af egoisme. Agendaen har altid været :”Hvad kan jeg gøre til gavn for Danmarks Sportsfiskerforbund?” og aldrig ”Hvad kan forbundet gøre for mig?”

DSC_0005_1.JPG