Banebrydende aftale om fredning af nyt stenrev i Lillebælt

Stenrev Stenrev er vigtige leve- og skjulesteder for fisk, planter og smådyr på havbunden. Arkivfoto. Foto: Morten Rasmussen.

Et nyt stenrev er etableret i Tybrind Vig i Lillebælt, og nu er der enighed om at frede stenrevet og 8 km2 hav i fem år for at undersøge effekterne.

Lystfiskere, fritidsfiskere, erhvervsfiskere, forskere og tre Lillebælt-kommuner er enige: Et nyt stenrev etableret ved Tybrind Vig i Lillebælt skal fredes for fiskeri i fem år.

Det nye stenrev består af omkring 5.400 tons sten fra Norge, der er udlagt på 6-8 meters dybde. Der plejede at være mange naturlige stenrev i de danske farvande, men i dag er mange af dem forsvundet, fordi der de sidste 100 år er blevet fisket mange sten op af havet til havne og moler.

Det nye stenrev skal være et nyt levested for dyr, planter og fisk, særligt torsk. Ved at frede det i fem år for fiskeri håber aktørerne bag aftalen at få flere fisk – og især torsk – tilbage til området og at blive klogere på effekter af stenrevet og fredningen.

Hvem er med i aftalen? 

  • Kommunerne bag Naturpark Lillebælt (Middelfart Kommune, Fredericia Kommune og Kolding Kommune)
  • Erhvervsfiskerne ved Bælternes Fiskeriforening
  • Danmarks Sportsfiskerforbund og de lokale foreninger
  • Fritidsfiskerne ved Føns Vig Fritidsfiskerforening og Jollehavn og Lillebælt Småbådsklub
  • Forskere fra Aarhus Universitet og DTU Aqua.

Hvad betyder den frivillige fredning i Tybrind Vig?
Fredningen betyder, at hele området på ca. 8 km2 friholdes for fiskeri. Fiskeri med stang fra kysten er dog tilladt.

Fredningen er frivillig, og fiskeri genåbnes efter fem år, dvs. i januar 2028. I 2026 forventes rapporter fra projektet Bælt i Balance. Rapporterne vil bidrage til at forstå, om den frivillige fredning kan hjælpe torsk og marsvin.

Den banebrydende aftale er en del af projektet Bælt i Balance og indgået efter lokal dialog om forbedringer i havets biodiversitet. Danmarks Sportsfiskerforbund og de lokale sportsfiskerforeninger har været med til at indgå aftalen om fredning af stenrevet.

– Vi bakker selvfølgelig op om aftalen, og vi håber, at alle, der elsker at fange fisk, også vil hjælpe med at frede området i fem år. Du må stadig gerne gå med stang langs kysten og fiske i Tybrind Vig, da det især er torsk, vi vil prøve at beskytte, og der er fiskeri fra båd med trawl, line og garn den vigtigste presfaktor, siger Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.
 
Et vigtigt bidrag til forskningen
De lokale erhvervsfiskere bakker op om fredningen for at gøre det muligt at undersøge stenrevs effekt på fiskebestandene, forklarer formand for Bælternes Fiskeriforening, erhvervsfisker Allan Buch.

– Det her viser, at vi som erhvervsfiskere også er villige til at afgive et område til undersøgelser af fiskevandringer og effekten af stenrev i havet. Et hav, vi lever af som erhvervsfiskere, og som betyder meget for mange, siger han.

Forskningen ved stenrevet sker i samarbejde med Aarhus Universitet, som undersøger effekt på marsvin, og DTU Aqua, som undersøger fredningens mulige betydning for torsk.

Jon C. Svendsen fra DTU Aqua er imponeret over aftalen.

– Det er sjældent, at vi forskere ser så godt et samarbejde som samarbejdet omkring Lillebælt. Det er forbilledligt på mange måder. Vi glæder os til at undersøge torskene i området, og vi er glade for den opbakning, vi får til vores forskning. Vi forventer at opnå nogle vigtige resultater fra Lillebælt, der kan hjælpe med at sikre fremtidens fiskebestande. Vi håber, at samarbejdet omkring Lillebælt kan fortsætte i mange år fremover, siger han.

Borgmester: Staten skal tage mere ansvar
Borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd, repræsenterer en af de tre Lillebælt-kommuner, der er med i aftalen. Han ser den frivillige aftale som et godt eksempel og noget, som især staten skal arbejde videre med.

– Havet har en kæmpe værdi for borgere og besøgende i vores kommuner. Vi vil gerne investere i løsninger, og denne aftale er et forsøg på at gøre noget for havet lokalt, når nu vi ikke har fået den store hjælp fra staten. Vi har brug for, at staten tager mere ansvar på den lange bane og får taget beslutninger for hele Danmarks havmiljø. Vi mangler afklaringer om vandområdeplanerne, marin naturnationalpark, trawlforbud og havplanen. Regeringen har en ambition om at fremlægge en havplan med en målsætning om 10 % strengt beskyttet hav og yderligere 20 % beskyttet hav. Det, mener vi, er både rigtigt og nødvendigt, siger borgmesteren.

Film og billeder af stenrevet efterlyses
Stenrevet og fredningen af Tybrind Vig er del af projektet Bælt i Balance. Et projekt, som de tre kommuner i Naturpark Lillebælt sammen har startet i samarbejde med forskningsinstitutioner og frivillige og med støtte fra Nordea-fonden, VELUX FONDEN og Friluftsrådet.

Naturpark Lillebælt vil som del af projektet gerne i kontakt med frivillige, som måske har film eller billeder af det nye rev i Tybrind Vig eller andre rev i området.

Se kort med stenrevet og fredningen her 

Læs mere om projektet her