Det sker i Kysthjælper i 2023

Kysthjælper Horsens Til arbejdet i vandet har Kysthjælper brug for frivillige med dykkererfaring. Alle kan deltage i arbejdet på land. Foto: Søren Astrup Jørgensen.

Projekt Kysthjælper har gjort klar til arbejdet i 2023, hvor du kan give en hånd til havnaturen i både Limfjorden, Aarhus Bugten, Horsens Fjord og ved Assens.

Kysthjælper – vi giver havet en hånd

Kysthjælper er et frivillig-projekt, der arbejder for at forbedre levestederne i de kystnære havområder til gavn for fisk, dyr og planter og biodiversiteten i havet.

Projektet er finansieret af VELUX FONDEN og ledet af Danmarks Sportsfiskerforbund.

Kysthjælpers arbejde foregår i samarbejde med en række organisationer med kærlighed til havet og med eksperter inden for naturforbedringer i havet.

Læs mere om Kysthjælper her

Naturen i havet er i tilbagegang. Fisk, dyr og planter mangler levesteder i de kystnære havområder, som er presset af forurening, muslingefiskeri med bundskrabende redskaber og tidligere tiders stenfiskeri, der ødelægger livet på havbunden. Det vil projekt Kysthjælper lave om på, og selvom vi ikke kan redde havmiljøet alene, så kan vi give havet en hånd, når vi sammen med frivillige skaber nye og bedre levesteder i havet ved at udplante ålegræs og udlægge sten til stenrev.

Her fortæller Kysthjælpers projektleder, Erik Haar Nielsen, hvordan det går med projektet, og hvad der skal ske i løbet af 2023.

Aktivitet fra nord til syd
– Siden projekt Kysthjælper så dagens lys i 2021, er der nu fyret op under alle Kysthjælpers lokale projekter, det vil sige i Limfjorden, Aarhus Bugten, Horsens Fjord og Lillebælt ved Assens, siger Erik Haar Nielsen og fortsætter:

– I 2022 har Kysthjælpers frivillige allerede været i gang med at udplante ålegræs i både Horsens Fjord og nord for Aarhus, og næste år kan vi se frem til, at de frivillige skal i gang med det praktiske arbejde i alle Kysthjælpers fire projektområder. Det gælder både selve arbejdet med naturforbedringer i havet og arbejdet med at lave forundersøgelser og undersøge effekten af de restaureringer, der bliver gennemført på kysterne.

I løbet af 2023 vil de første vejledninger og manualer for frivillige desuden blive offentliggjort på Kysthjælpers hjemmeside sammen med videoer om ålegræs og stenrev, tilføjer Erik Haar Nielsen.

Foredrag med Kysthjælper
Kysthjælper har en målsætning om at nå bredt ud til danskerne med information om problemerne i havmiljøet og muligheden for at løse dem. Derfor lægger Kysthjælper ud med en foredragsrække i 2023. I alle fire projektområder vil der være foredrag med spændende temaer og oplægsholdere med indsigt i naturforbedringer i havet.

– Det skal blandt andet handle om ålegræssets lyksaligheder og om, hvordan frivillige kan være med til at undersøge havmiljøets tilstand, fortæller Erik Haar Nielsen.

Han har store forventninger til Kysthjælpers arbejde i 2023 og glæder sig til at fortsætte samarbejdet med de mange frivillige i det nye år.

– Projektet skrider godt frem, og vi møder stor opbakning derude. Vi er udfordret af, at nogle af de planlægningsmæssige og administrative processer tager lang tid, men vi glæder os til at få mange flere frivillige hænder i gang i 2023, hvor vi forventer, at der vil være lokale restaureringer i alle fire kystnære havområder, siger han.

DET SKER I LIMFJORDEN:
I løbet af 2023 skal Kysthjælper udlægge sten til mindre, kystnære stenrev i Limfjorden. Man skal søge tilladelse hos Kystdirektoratet til udlægning af sten, og Kysthjælper har ansøgt om stenudlægninger i fire forskellige områder i den østlige del af Limfjorden.

Både landmænd, entreprenører og privatpersoner har mulighed for at donere sten til Kysthjælpers stenrev i Limfjorden. Læs mere om det her.

Er du interesseret i at blive frivillig i Kysthjælper Limfjorden? Kontakt Kysthjælpers projektleder Erik Haar Nielsen på ehn@sportsfiskerforbundet.dk.

DET SKER I AARHUS BUGTEN:
Der er planer om at udplante ålegræs i juni måned på to forskellige lokaliteter i Aarhus Bugten. Kysthjælper har ansøgt hos Kystdirektoratet om en udplantning syd for Norsminde Fjord og en anden udplantning lidt nord for Risskov. Desuden er Aarhus-kysthjælperne i gang med at undersøge muligheden for at lægge muslinger ud til muslingerev nord for Studstrupværket i Kalø Vig i et område, hvor Kysthjælper gennemførte en prøveudplantning af ålegræs i sommeren 2022.

Sideløbende vil Kysthjælper Aarhus holde øje med det ålegræs, der blev udplantet i sommer. Fra foråret 2023 bliver frivillige en del af denne moniterings-opgave.

Er du interesseret i at blive frivillig i Kysthjælper Aarhus? Kontakt Torben Ankjærø, koordinator for Kysthjælper Aarhus Bugt, på ta@sportsfiskerforbundet.dk


DET SKER I HORSENS FJORD:

Er der kommet mere liv på de nye stenrev i Horsens Fjord?
I foråret 2023 skal Kysthjælper undersøge effekten af de stenrev, der blev etableret i Horsens Fjord i 2021.

Derudover fortsætter Kysthjælper udplantning af ålegræs i Horsens Fjord i samarbejde med Partnerskabet til Restaurering af Horsens Fjord. Næste udplantning bliver gennemført den 17.-25. juni 2023.

Er du interesseret i at blive frivillig i Kysthjælper Horsens Fjord? Kontakt koordinator Jan Karnøe på jankarnoe@gmail.com.

DET SKER VED ASSENS:
I Kysthjælper Assens er der planer om at udplante ålegræs i to områder syd for Assens by. Kysthjælper og Assens Kommune har sendt en ansøgning til Kystdirektoratet om tilladelse til udplantningerne. Kysthjælper håber at få svar på ansøgningen i løbet af foråret 2023 og forventer at plante ålegræs ud sammen med frivillige kysthjælpere i juni 2023.

Hvis der er interesse blandt de frivillige, vil det være muligt at deltage i forundersøgelser af de områder, hvor der skal udplantes ålegræs. Formålet med det er at kunne følge udviklingen af livet i området før og efter udplantning af ålegræs.

Er du interesseret i at blive frivillig i Kysthjælper Assens, kan du kontakte Kysthjælpers projektleder, Erik Haar Nielsen, på ehn@sportsfiskerforbundet.dk.

Du kan i øvrigt melde dig ind i Kysthjælper Fyns Facebook-gruppe, hvor der løbende vil være nyt om Kysthjælpers arbejde i Assens-området.