Fiskeplads fyldt op med ulovligt garn

garn2.jpg Det lange garn strakte sig over flere hundrede meter.

Sportsfiskerens lokalredaktør fik spoleret sin fisketur af et ulovligt garn, men kunne glæde sig over, at Fiskerikontrollen tog anmeldelsen alvorligt og rykkede ud.

Fjorden lå blank og stille, og det kunne sagtens være en dag med gang i havørrederne, da Sportsfiskerens lokalredaktør Henning Pedersen satte pontonbåden i Roskilde Fjord tæt ved stålværket i Frederiksværk. Hensigten var at fiske i området ved slaggemolen nord for stålværket, men fremme på pladsen viste den sig desværre optaget. Nogen havde nemlig sat et garn, der dækkede hele det område, han havde tænkt sig at fiske i, så det blev en kort fornøjelse.

Garnet var godt nok markeret med vager, men der var ikke ejermærker på. Garnet var desuden alt for langt, da det var sat sammen af syv garnlængder på hver 35 meter, og endelig stod det kun 10-20 meter fra land.

Henning anmeldte det ulovlige garn til Fiskerikontrollen, og dagen efter var kontrollen på stedet.

Er du stødt på et ulovligt fiskeredskab?

Opdager du et ulovligt fiskeredskab på din fisketur, er det vigtigt, at du straks kontakter fiskerikontrollen, og at du ikke griber til selvtægt i form af at flytte eller fjerne fiskeredskabet.

Kontakt Fiskerikontrollen
Tlf.: 72 18 56 09 eller anmeldelse.naturerhverv.dk

Rykkede ud på en søndag

- Selv om det var søndag, tog kontrollen ud for at finde garnet, og søndag aften meddelte de mig, at det desværre var fjernet, da de kom, men det viser, at de tager anmeldelserne alvorligt og faktisk handler på dem, hvilket jeg også har oplevet ved tidligere lejligheder, fortæller Henning.

Fiskerikontrollør René Jespersen, der lavede kontrollen, fortæller til Sportsfiskeren, at man opfordrer til, at man anmelder ulovligt fiskeri. Så kommer det nemlig med i den statistik, der bruges, når man skal vurdere problemets omfanget, og i de konkrete tilfælde har man en mulighed for at handle på ulovlighederne.

garn1.jpg
Garnet manglede ejermærker og stod alt for tæt på land.

Undlad selvtægt

- Det er også vigtigt, at man undlader at lave selvtægt, for kommer vi forbi, når man har fat i garnet, risikerer man at blive betragtet som ejer af garnet, hvis der ikke er ejermærker på det, udtaler René Jespersen.

Han gør desuden opmærksom på, at foreninger på Sjælland har mulighed for at få et par kontrollører på besøg til en klubaften, så de kan fortælle om deres arbejde. Man skal blot henvende sig til Fiskeristyrelsen i Ringsted på tlf. 72 18 56 00 eller mail til mail@fiskeristyrelsen.dk

Læs om Danmarks Sportsfiskerforbunds ønske om at forebygge ulovlige fiskeri ved at styrke kontrollen og øge sanktionsmulighederne.