TURBÅDSEVENTYR FRA DEN JYSKE VESTKYST

DJI 0777 1

Drømmer du om store fisk, kammeratlig hygge eller et sted at give familien en succesoplevelse? Så er turbådsfiskeriet i Nordsøen og Skagerrak et rigtigt godt bud. Her giver Mathias Rosenmejer Ibsen dig en introduktion til turbådsfiskeriet samt et bud på fem turbåde, der er garant for gode fiskeoplevelser.

TIPS OG TRICKS TIL TUREN
Her vil jeg dele 5 små tips og tricks, der kan gøre din næste tur endnu bedre:

1. Spørg din skipper til råds inden turen. De sejler dagligt og har derfor en ide om, hvilke dybder, agnvægte og lignende der virker.

2. Eksperimenter og prøv dig gerne frem – men vær ikke bleg for at kopiere naboen, hvis han vælter sig i fisk.

3. Fisk så let som muligt. En lettere agn er mere livlig, og livlige agn fanger flere fisk. Sørg dog for, at din agn kan "holde" bund. Det vil sige blive nede ved bunden.

4. Rens dine fisk løbende, og afblød dem gerne umiddelbart efter fangst. Dette giver et mere lækkert kød. Sørg samtidig for at holde dem kølige i de varme måneder.

5. Vær klar, når klokken ringer. De første, der når bunden, har oftest de bedste chancer, så vær klar med fingeren på spolen.

Søvnen sidder stadigvæk i øjnene, imens fastlandet forsvinder bag mig til lyden af skibets store dieselmotor. Duften af fisk, saltvand og diesel flyder i luften og er forbundet med uanede mængder af gode oplevelser for mig.

Pludselig kan jeg høre, at den ellers monotone rytme fra motoren skifter karakter, og jeg ved af erfaring, at skipperen nu aktivt søger efter det vrag, hvor vi skal have vores første stop. Jeg kobler min spole fri på multihjulet med det samme og holder nu kun min pirk og forfang med min tommel. I det sekund, klokken ringer, løfter jeg min finger, og min pirk farer mod bunden. Der er langt ned, og selv med en 300 grams pirk tager det noget tid for den at nå bunden. Mens den synker, kredser mine tanker omkring mit valg af forfang og farve på pirken. Er det mon det rigtige på dagen?

Kort efter stopper pirken, og jeg får resolut svar. Første gang jeg løfter pirken fra bunden, bliver den stoppet af et tungt hug. En god torsk har inhaleret pirken, og nu starter kampen for at få torsken, der modvilligt søger mod bunden, til overfladen.

8T8A8145
Når først vejret arter sig, og turbådene har mulighed for at sejle ud, så venter der fede oplevelser til havs.

Søsygepiller og god beklædning
Men inden du kan springe ud i oplevelser som beskrevet ovenfor, skal du være forberedt. Så nemt kan det siges, men forberedelsen dækker over enormt mange forskellige ting og aspekter, man skal have styr på, inden man stævner ud fra den jyske vestkyst.

Først og fremmest skal man have styr på, hvor søstærk man egentlig er. Jeg har tit oplevet, at folk bliver overrasket over Nordsøens bølger. Derfor er søsygepiller eller -plaster en god ide, specielt hvis man på forhånd ved, at man er udfordret til søs.

Det næste, man skal sørge for at have i orden, er sin beklædning. Sørg for at have nok tøj med, og sørg for at have noget ordentligt vandtæt tøj og fodtøj. Bølgeskvulp hen over rælingen, eller vand fra slangen, der skyller fisk ved rensebordet, kan hurtigt give våde og kolde tæer, hvis du ikke er forberedt.

Fisker du med dit eget grej, så sørg for at du gennemgår det hele inden afgang. Rustne kroge og springringe kan nemt koste en god fisk – det samme kan møre knuder. Så tjek dit grej ordentligt igennem, skift kroge og springringe. Tænk på, at den næste fisk, der hugger, kan veje 20 kg – eller endda mere.

Sidst, men ikke mindst, sørg for at medbringe nok mad og drikke. Dagene er oftest lange, og specielt på en varm sommerdag gælder det om at få noget væske indenbords.

20210816 104550 1 Artikelforfatteren med en flot torsk fra Nordsøen fanget på pirk og ophænger.

Aflysninger er en realitet
En anden ting, man må forberede sig på, er aflysning. Nordsøen er rå og ubarmhjertig, når vinden blæser kraftigt fra vest, og det giver bølgegang. Disse forhold er bestemt ikke det, vi kalder havvejr, og ligger din planlagte tur på sådan en dag, vil skipperen med al sandsynlighed aflyse den. Superærgerligt, når man havde glædet sig til en tur på havet, men det er desværre realiteten, at op mod 50 % af turene ender i aflysning på grund af dårligt vejr. Derfor kan man med fordel booke mere end én dato med det samme, da det øger sandsynligheden for en gennemført tur. Har man mulighed for at tage en fridag med kort varsel, kan det betale sig at se vejret an og booke i dagene op til.

Skal man leje eller låne?
Der er flere overvejelser, man skal gøre sig, når det kommer til grej. Den første er, hvis man ikke selv har noget passende grej, skal man så leje eller købe?

Start med at spørge dig selv, hvor meget du kommer til at bruge grejet? Hvis du tror, at det her bliver første, sidste og eneste tur, er udlejningsgrej en superfin løsning. Men håber man på flere ture inden for en årrække, er det i min optik klart det rareste at have sit eget grej. Udlejningsgrejet er nemlig oftest af svingende kvalitet og stand.

Med sit eget grej kan man også være sikker på, at line, svirvler og endegrej er i en stand, der potentielt kan klare en af Nordsøens tunge kæmper. Der er altså mulighed for at optimere sin fiskeoplevelse, hvis man vælger sit eget grej.

Pirkegrej
Et pirkesæt til Det Gule Rev kan være mange ting, men her vil jeg komme med et par overordnede forslag, i forhold til hvad man skal holde sig for øje. Stangen vil oftest være 6-8 fod i klassen 20-50 lbs. Et godt udgangspunkt kunne være en 20-30 lbs stang på 7 fod. Sådan en stang håndterer nemt de gængse pirke fra 200-500 gram og kan samtidig presse en stor, tung torsk væk fra vragene. Hjulet skal gerne være et semikraftigt multihjul i størrelse 20-40 lbs alt efter model. Jeg kan personligt godt lide højt gearede hjul, specielt når jeg fisker over dybt vand. Gerne en gearing omkring 6.2:1. Optimalt fisker man med et 2-gearet hjul, så man kan have det i højt gear, når en tung pirk skal hurtigt op fra 70 meter, men i lavt gear når 10 kilos-torsken kæmper for at blive i dybet. Hjulet skal være påspolet med rigeligt fletline. Jo tyndere den er, jo bedre skærer den gennem vandet, men det øger samtidig risikoen for, at linen gnaver sig ned i sig selv under fiskeri med tungere pirke. Personligt er jeg glad for 8-trådet fletline på mellem 0,28 mm og 0,32 mm. Jeg har altid mindst 200 meter på mine hjul.

Endegrejet består oftest af pirke fra 200-500 gram med forfang, som har 1-3 ophængere. Forfangene skal være bundet af kraftig nylon, og de "almindelige" torskeforfang er oftest ikke kraftige nok. De fleste velassorterede grejbutikker har nogle specielle, der er velegnede til fiskeri i Nordsøen.

Jeg vælger altid at fiske så lette pirke, som strømmen tillader, da de lettere pirke bevæger sig mere ubesværet og lokkende i vandet.

8T8A8093
Et simpelt rig med pirk og ophænger er en sikker vinder. Du kan med fordel skifte krogene, når saltvandet og bunden har gjort krogene sløve.
20210816 133532 1 Nordsøen bød på sensationelle fangster af helleflyndere i både 2021 og 2022.

Medegrej
Grejet til medefiskeriet er praktisk talt det samme som til pirkefiskeriet. Dog må det gerne være lidt kraftigere. En 7 fod stang på 30-50 lbs og et størrelse 30-40 lbs-hjul med en god fletline på. Når jeg meder, er det oftest med 400-500 grams bly eller pirke og et tilhørende forfang. Forfanget har oftest en ophænger og en slæbekrog. Begge monteres med sild, makrel eller hornfisk. Der findes mange forskellige medeforfang derude i butikkerne, men de kan også laves selv. Det er bare vigtigt, at forfangslinen er stærk nok.

Kastegrej
Kastefiskeriet efter torsk kan være enormt effektivt på de dage, hvor strømmen ikke er kraftig. En kort, kraftig spinnestang med et passende kraftigt hjul er alt, hvad du skal bruge for at komme i gang. Det er vigtigt, at stangen ikke er for lang, da det kan besværliggøre de "underhåndskast", man nogle gange er tvunget til at lave på turbåde, fordi pladsen kan være en smule trang. Mit foretrukne sæt er en 7 fods stang med en kastevægt på 100-200 gram sammen med et kraftigt hjul i størrelse 5000, der er fyldt godt op med en stærk fletline i 0.23 mm.

Små pirke på 70-200 gram eller jigs i tilsvarende vægte fisker rigtig godt. Når jeg fisker med pirk, har jeg oftest en enkelt ophænger på, men ingen når jeg fisker med jig.

Hvilken båd og hvorhenne? 
Valgmulighederne er heldigvis mange, når man skal stævne ud fra den jyske vestkyst. Jeg har her udvalgt 6 personlige favorit-turbåde, der hver især kan noget forskelligt, og som stævner ud fra forskellige havne langs vestkysten.

20210816 151258 1 Turbådsfiskeri er ikke kun lig med torsk. Der er et hav af arter i Nordsøen, og nogle både laver målrettede ture efter eksempelvis lange, som ses på billedet.

THYBORØN: M/S Bodil og Muddi – kongerne af artsfiskeri
Bodil og Muddi er ubetinget nogle af de mest populære kuttere, der sejler på Det Gule Rev og Nordsøen. Specielt når det kommer til artsfiskeri. Begge både har virkelig fundet melodien, når det gælder om de mange sjove arter, der findes på Revet. Bådene stod Artikelforfatteren med en flot torsk fra Nordsøen fanget på pirk og ophænger. blandt andet bag flere sensationelle fangster af helleflyndere i både 2021 og 2022. Samtidig er deres 2 og 3 dages ture efter havkatte og store langer kendt blandt alle seriøse havfiskere.

Mere kystnært dyrker de et ret stabilt fiskeri efter kulmuler – endda nogle store nogle af slagsen. De laver selvfølgelig også "almindelige" torsketure, og med rigtig god succes.

De store trækuttere er langt fra de hurtigste både, der sejler på Nordsøen, men de er til gengæld stabile og utroligt rare at fiske fra.

Farten kompenserer de for på en ret genial måde. De fleste kuttere sejler enten klokken 5 eller 6 om morgenen, og er oftest retur i havn igen ved 15-16-tiden.

På Bodil og Muddi sejler man oftest midt om natten (cirka kl. 02), men man kan allerede møde op ved bådene kl. 22, gøre grejet klar, og så gå til køjs under dæk.

Næste morgen starter fiskeriet ved 6-7-tiden, og man er først i havn igen omkring klokken 22.

Det vil sige, at man virkelig er brugt efter sådan en dag, men samtidig har man også fået utroligt mange effektive fisketimer – oftest ret langt fra land.

Bådene sejler, når vejret tillader det, hele året. De stævner ud fra Thyborøn.

Skipper Per Jensen
Telefon: 29449570
E-mail: jensenfam@hotmail.com
www.emma-line.dk

VESTERHAVETS STORE TA’ SELV BORD
Der er mange grunde til at tage en tur på havet. Udover kammeratlig hygge og store fisk har du chancen for at hjemtage gode spisefisk. Om end det er lange, sej, torsk eller kulmule vil du her kunne hjemtage fisk i en kvalitet, som du ikke kan finde ved den bedste fiskehandler.

HIRTSHALS: M/S Seahawk – høj fart og høj kvalitet
M/S Seahawk er nok den hurtigste "kutter", der sejler på Nordsøen.

I virkeligheden er der slet ikke tale om en klassisk fiskekutter, som vi kender den, men derimod en hurtiggående katamaran, der skyder en imponerende fart! Med en fart på mindst 20 knob, når Seahawk de mindst fiskede pladser på rekordtid. Og af samme grund er Seahawk kendt for mange og store fisk. De "almindelige" kuttere fisker oftest noget tættere på land, alt imens Seahawk kan komme så langt som Norskerenden på bare en 12 timers tur – noget der ellers kræver det meste af en dag.

Skipperen Mikael kender Nordsøen ud og ind, og på hans båd er du i trygge hænder. På Seahawk betaler man lidt ekstra, men får mere end det tilsvarende tilbage i kvalitet.

Båden sejler hele året, når vejret tillader det. Den stævner ud fra Hirtshals.

Skipper Mikael Jensen
Telefon: 22407348
E-mail: seaservice@live.dk
www.sea-service-express.dk

8T8A8058 Det er altid spændende at se, hvad der kommer frem i dybet, når man fisker på Nordsøen.

HANSTHOLM: M/S Nordsøen – hyggeture med gevinst
Her har vi, hvad jeg vil kalde en klassisk, vestjysk kutter. Skipper kan sit kram, finder tit mange, fine fisk og råber ikke højt om det. Men alligevel spredes rygterne blandt de passionerede havfiskere, og der er derfor – som på mange af de andre populære kuttere – rift om pladserne på M/S Nordsøen.

Båden sejler enormt godt og ligger stabilt på vandet. En god båd til familier og begyndere på havet. Her er der gode chancer for fangst og mindre risiko for søsyge, da båden ligger så godt på vandet. Servicen er helt i top på båden, og er man begynder, er der helt sikkert også hjælp at hente.

Båden sejler hele året, når vejret tillader det. Den stævner ud fra Hanstholm.

Telefon: 30923651
Email: northseafishingeu@gmail.com 
www.northsea-fishing.eu

VALGFRI HAVN: Sally (Fishing Beyond) – den nye generation
Sally er ikke en kutter, som vi kender dem, men derimod noget nyt, spændende og helt anderledes, end de andre nævnte både.

Sally sejles af Emil, der er en ung, passioneret havfisker. Han har fået specialbygget Sally, som den ultimative maskine til Nordsøens fiskeri. Den store aluminiumsbåd rummer maksimalt 4 mand, udover skipper og hjælper. Derfor får du en helt anden og mere intim oplevelse på Sally. De to store motorer gør, at båden holder en gennemsnitsfart på 20-25 knob – på den måde kommer man hurtigt ud til nogle steder, der er meget sjældent besøgt.

Derudover har denne skipper en helt anden holdning til hjemtagning af fisk, og derfor bliver små (under 3 kg) og alle rigtigt store fisk (over 10 kg) sat ud igen med enkelte undtagelser. Sally fokuserer dermed mere på gode oplevelser, frem for at fylde fryseren. Skipper Emil kender sine pladser enormt godt, og laver gerne ture målrettet efter store fisk. På min første tur med Emil fik min kammerat f.eks. en fantastisk 13 kilos torsk.

Grundet Sallys "lille" størrelse, er den også meget mere mobil. Den kommer nemlig på trailer, og derfor kan mødestedet aftales efter behov – dog er Hanstholm den foretrukne udgangshavn.

Skipper Emil Engelbrecht
Telefon: 28561074
E-mail: info@fishingbeyond.dk www.fishingbeyond.dk

STRANDEN I VORUPØR: Skagerrak T-248 – en klassiker på stranden
At stå på en kutter langt oppe på stranden, mens den langsomt ved hjælp af wiretræk, traktorer og skinner bliver trukket ud i vandet, er en helt speciel oplevelse.

At man så samtidig kan forvente stabilt, hyggeligt og familievenligt fiskeri, gør bestemt ikke oplevelsen værre. Skagerak T-248 er en stabil trækutter med et tilhørende venligt personale, der med sikkerhed vil hjælpe dig for at få den bedste tur muligt.

Båden sejler hele året, når vejret tillader det. Den stævner ud fra stranden i Vorupør.

Skipper Ole Jensen
Telefon: 2085 0741
E-mail: fiskerole@privat.dk
www.skagerak-t248.dk

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 1, 2023.