Succesfuld Havørredweekend ved Mariager Fjord

IMG 20220430 101914

I weekenden, der skiftede april ud med maj, afholdt Danmarks Sportsfiskerforbund Havørredweekend ved Mariager fjord – en weekend fyldt med hygge, god mad og selvfølgelig masser af fiskeri i den skønne fjord.

IMG 20220430 100420 Vind og bølger var der ikke meget af

10 kursister, to instruktører og en assisterende hjælpetræner fiskede utrætteligt i Mariager Fjord hen over tre dage. Til trods for at fjorden viste sig fra sin smukkeste side med havblik vand og vindstille, solrigt vejr, ville fiskene gerne lege med. Det blev derfor en fantastisk weekend, hvor deltagerne lærte en masse om fjorden og fik god vejledning i, hvordan man kommer i kontakt med fiskene. 

Deltagerne mødte op fredag, hvor der ikke var fiskeri på programmet. I stedet blev der budt velkommen, og aftenen gik med, at deltagerne blev sat godt og grundigt ind i både havørredens biologi og kunsten at fiske havørred. Der blev holdt oplæg om de elementer, der skal til for at have succes med fiskeriet i fjorden: Vind og vejr, fødeemner, pladstyper og pladsvalg, fiskestrategier, agn, rigs, knuder, fisketeknik – og meget andet. Teorien blev suppleret med et solidt måltid mad bestående af pulled pork burgere med rustik coleslaw. 

Oplægget var omfangsrigt og detaljeret. Godt at få forstand af og godt at have som baggrundsviden.
Hans Greve, deltager

Prognosen for weekenden så ikke så fantastisk ud, da den lovede meget lav vandstand, ingen vind, havblik, stort set ingen strøm og meget sol – alt det, man forbinder med svære forhold for havørredfiskeri. Men prognosen til trods blev weekenden ganske succesrig fiskemæssigt.

Havørredweekendsamlet En fantastisk weekend med masser af fisk

 

Rejer til de kræsne
Lørdag fiskede deltagerne ihærdigt fra kl. 9 til kl. 22 i 3 hold. Fiskeriet blev kun afbrudt af aftensmad bestående af hakkebøffer med bløde løg, god (og meget) sovs og flødekartofler.

Dagens første og største fisk blev en flot, blank nedgangsfisk på 61 cm med en kondi på 0.92.

I den blanke fjord viste det sig hurtigt, at det mest effektive agn var friskfangede, levende rejer fisket under flåd. Mens de øvrige spinfiskere havde svært ved at få fiskene til krogen, landede "rejeholdet" en god håndfuld fisk – både hornfisk og havørred.

Et pladsskifte efter frokost og en smule vind gav dog succes for spinfiskere, der med blink og woblere kunne fange fisk i det lidt mere oprørte vand. Ét fiskehold løb ind i en stime hugvillige ørreder da de opsøgte den kraftigste strøm i fjorden og landede også her en håndfuld fisk, mens et andet hold havde held til at finde lidt fisk på flue længere inde i fjorden.

Efter dagens sidste plads stod aftenen på røverhistorier, udveksling af dagens erfaringer og bål.

IMG 20220501 120015 Julie med sin først havørred, der desværre manglede 2 cm

Den første havørred
Søndag drog halvdelen af kursisterne på togt med spin og flue, mens et hold blev ved vandet nær naturskolen, hvor deltagerne logerede, og fiskede levende rejer. Igen gav metoden pote.

Julie, den eneste kvindelige kursist, fiskede ihærdigt med en lille tobis-wobler på pladsen, men måtte hurtigt sande at de sky ørreder ikke ville lege med på dén leg under den spejlblanke overflade. Da hun fik rigget om til levende reje, skete der pludselig noget, og det lykkedes hende hurtigt at lande sin første havørred, som desværre lige manglede de sidste to centimeter for at kunne hjemtages. Hun fik til gengæld sin første hornfisk kort tid efter og var godt tilfreds med trøstepræmien.

Godt med fisk
Kursisterne blev fodret af med grillede frankfurtere ud på eftermiddagen, og den endelige opgørelse af fangster viste et resultat på i alt 24 fisk fordelt på 13 ørreder og 11 hornfisk. Kun en enkelt kursist havde ikke fanget fisk på kurset, men det til trods var kursisterne var glade og tilfredse. Der var bred enighed om, at det havde været en fantastisk hyggelig og givtig weekend, og at de havde lært noget nyt. Særligt teknikken med levende rejer var populært under evalueringen.

Se videosammendrag fra kurset