Nu bliver det nemmere at holde øje med fiskebestanden og samtidig hjælpe forskerne

2022 03 30 16.49.09 Med få indtastninger på telefonen kan du sikre bedre data til forskerne og samtidig blive klogere på dit eget fiskeri. Foto: Henning Pedersen

Et nyt samarbejde mellem DTU Aqua og Lystfisker Danmark betyder, at borgere og lystfiskere nu nemmere kan hjælpe forskerne med at holde øje med lystfiskeriet, bidrage til bæredygtigt fiskeri samt hjælpe videnskaben med vigtig viden om vores fiskebestande i Danmark.

DTU AQUA og Lystfisker Danmark har indgået et samarbejde, som på sigt gerne skulle kunne hjælpe til at kvalificere de tiltag, der laves for at skabe god biodiversitet og bæredygtighed i åer, søer og under havoverfladen i Danmark.

– Hvis vi skal kunne forbedre forholdene og hjælpe til en sund og bæredygtig fiskebestand, så er det jo vigtigt, at vi har et billede af, hvor mange og hvilke fisk der er i vandet og hvordan lystfiskeriet udvikler sig. Og her er der begrænsede data på nuværende tidspunkt, fortæller Arne Kvist Rønnest, der er projektchef i Lystfisker Danmark.

Her finder du den nye app

Den opdaterede app fra Lystfisker Danmark med de nye funktioner finder du i Google Play her.

 

I Apples App-store finder du den ved at søge på ”Fishing in Denmark”.

Få tryk på telefonen giver viden til forskerne
DTU Aqua og Lystfisker Danmark har derfor indgået et samarbejde, om at udvide Fishing in Denmarks app, så det bliver endnu nemmere for alle, der ønsker at hjælpe forskerne med at holde øje med fiskebestanden.

– Med få tryk på sin telefon kan man indsende data om, hvor man har fisket, hvad man har fanget, og hvad man ellers har oplevet derude, fortæller Arne Kvist Rønnest.

Forskere ser frem til at få bedre data
Christian Skov, der er lektor ved DTU Aqua, er en af forskere, der arbejder med de indsamlede data. Han siger:

– Når borgerne indrapporterer deres fisketure, fangster og andre observationer, får vi et større indblik i tilstanden i hav, sø og å end det vi kunne indsamle som forskere. Jo flere lystfiskere der bidrager med data fra fisketure, jo bedre data kan vi forvente, og jo mere kan vi sige om udviklingen i lystfiskeriet.

Borgernes inputs er vigtige for vandplejetiltag
– Datagrundlaget er vigtigt for de indsatser omkring vandpleje, som foreninger, frivillige og ildsjæle hjælpes i gang med. Det handler om at kunne sætte de rigtige tiltag i gang og kunne måle på om forskellige indsatser virker, fortæller Arne Kvist Rønnest.

Systemerne kobles sammen
DTU Aqua har siden 2016 indsamlet data om lystfiskeriet og de danske fiskebestande via citizen science-projektet Fangstjournalen, hvor lystfiskere via en app kan bidrage med data fra deres fisketure. Det er det system, som nu er koblet sammen med Fishing in Denmarks app for at få flere til at hjælpe med at indsamle den vigtige viden om de danske fiskebestande og dermed bidrage til et bæredygtigt fiskeri.

Den nye app-udvidelse vil også give brugerne mulighed for at sammenligne deres fisketure i forhold til steder, vejrforhold og fangst samt se statistik for deres fisketure. Her kan de nemlig se deres fisketure på kortet, og med farveforskellene på ikoner kan de se, hvilke ture der har givet fisk, hvilke hvor man har haft kontakt til fisk eller ture helt uden fisk.