Kvinderne gav herrerne baghjul

IMG 20210424 112257

Anden del af begynderkurset "Lær at fiske" handlede om molefiskeri på den nye mole i Frederikshavn. Da dagen var omme stod det klart: Pigerne kunne fange fisk, mens herrerne måtte se sig slået med nul fisk på land.

Heidi Storfanger

Instruktør Niels Lynggaard mødtes med dagens håbefulde deltagere klokken 9.30 i smukt solskinsvejr i Frederikshavn, hvor dagens fiskeri blev introduceret. Arsenalet var en helgardering: Fladfiskeforfang, torskeforfang, makrelforfang, skalrejer, sandorm, sildestykker, en pose "alt godt fra havet", blink, jigs og lodder. Og for lige at sætte lidt ekstra krydderi på dagen, havde instruktøren medbragt en præmie til dagens største fisk.

Lokal visdom kuede ikke deltagerne
Fremme ved molehovedet blev deltagerne mødt af et par lokale, der ikke havde meget tiltro til fiskeriet:

– Her er ingen fisk, det kan I godt opgive, lød det.

Det lod deltagerne sig dog ikke kue af, og de riggede til med hele arsenalet af medbragte agn med forventninger om pæne torsk og mulighed for at ramme en stime sild.

Men efter et par timer med kold vind fra nord, måtte deltagerne sande, at de lokale måske havde ret. Ingen fisk ville tilsyneladende være med på legen. Til gengæld blev der hygget gevaldigt, snakket om alle de forskellige arter, teknikker og muligheder ved molefiskeri. Der blev øvet kasteteknik og indlært det helt rigtige ”svirp” for at få sendt blink og forfang langt ud mod horisonten. Én af de lokale viste sig at være yderst hjælpsom og kunne fortælle vidt og bredt om fangster, rigs og teknikker for at lokke fiskene til biddet.

IMG 20210424 101820

Frokost gav fisk
Efter en hyggelig frokost meldte dagens første kontakt sig, og en mindre hornfisk havde fået fat i blinket for enden af sildeforfanget. Desværre blev den ikke hængende længe nok til en tur op på molen, men det gav en fornyet tro på fiskeriet.

Kort efter kunne Heidi hive 2 sild på land, efterfulgt af to mere i næste kast. Sildestimen var ankommet!

Sildeforfang blev hurtigt sendt i retning af stimen, men de var lumske og flyttede sig hurtigt rundt. Heldigvis kom de jævnligt tilbage, og det lykkedes Julie at lande sin allerførste fisk nogensinde. En sød lille sild, der kom i spanden til de andre. Derefter halede de to kvindelige deltagere den ene række pæne sild op efter den anden og de fik for alvor lov at mærke, at 4-5 store sild på et forfang godt kan trække lidt i stang og line.

Julie

Pigerne kan
Da dagen var omme stod det klart: Pigerne kunne fange fisk. 18 sild var det blevet til, mens herrerne måtte se sig slået med 0 fisk på land. Heidi blev absolut topfanger med både flest og største fiske og løb således med dagens præmie – et gavekort til en lokal grejbutik på 150 kr. Flot fisket af både Heidi og Julie.

Hjemme kunne Julie således nyde sin allerførste egen fangst paneret og stegt.

Om to uger løber sidste dag af kurset af stablen, hvor der skal fanges hornfisk i Limfjorden. Det bliver spændende at se, om de to piger fortsætter i samme dur, og om herrerne kan følge med!