FANG SUNDE SILD

DSCF6401 Sildefiskeri er lige med skælbefængte håndflader og fiskegrej. Derfor kan det være en god ide ikke at bruge ens fineste fiskestang og hjul. Find i stedet noget mere robust grej frem, som kan tåle lidt tæsk og sildeskæl. Foto: Christian Flinker.

De fleste har stiftet bekendtskab med marineret sild til jul og påske, men den sølvblanke fisk er meget mere end det. Den er sjov at fange for alle aldre, og så den tilmed sund og smagfuld. Læs med her, og få tips og tricks til forårets sildefiskeri.

SILD ER GODT FOR DIG

– Voksne anbefales at spise 350 gram fisk om ugen, heraf cirka 200 gram fed fisk som for eksempel sild. 350 gram svarer til to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.


– Silden er en fed fisk, og netop sildens omega-3-fedtsyrer er særligt vigtige, fordi vi ikke kan danne dem selv. De modvirker blandt andet hjerte-kar-sygdomme.


– Silden indeholder også vitaminer som D-vitamin, jod og selen.

Kalenderen siger 10. april, men alligevel blæser der en kold og bidende vind fra nord. Det til trods står der lystfiskere hist og her rundt om havnebassinet i Aarhus Havn. De trodser kulden ligesom mig, for rygtet er gået: Der er kommet sild!

Jeg er ikke selv den store sildefisker, men min egen fiskekarriere begyndte faktisk ved den strømmende sluse i Hvide Sande sammen med min far. I dag skal jeg ikke fiske med min far, men jeg har derimod sat et fiskemøde op med Malthe Ryge, som har styr på sildene. Altså de sølvblanke af slagsen.

DSCF6387 Silden er en forårsbebuder, og det er oplagt at tage på havnen for at fange dine egne selvfangede sild til årets påskefrokoster. Foto: Christian Flinker.

Simpelt sildefiskeri
– I går kunne man nærmest fange alle de sild, man ville, fortæller Malthe, da vi mødes.

Silden er nemlig en stimefisk, så når der er én, så er der flere. Den gyder kun én gang om året, men alt efter hvilken stamme den tilhører, sker gydningen i foråret omkring april eller om efteråret i september, og det er her, de kan fanges fra land.

Malthes stang er allerede rigget til fra gårsdagens fiskeri. Et sildeforfang med fem kroge er monteret på hovedlinen, og nederst hænger et blink.

– Rigget til at fiske sild er super simpelt, men man kan øge sine chancer for fangst. Mange bruger et tungt lod nederst, men jeg vil hellere bruge et livligt blink eller en pirk på 20-25 gram uden krog, så man ikke sidder fast i bunden. Jeg har en teori om, at et blink, der flakser ned igennem vandet, lokker sildene til, forklarer han og fortsætter:

– Der findes jo et hav af forskellige sildeforfang, men fælles for dem alle er, at de kan fange sild. Når det er sagt, så foretrækker jeg dog de helt simple af slagsen med guldkroge og et lille stykke imiteret fiskeskind. That’s it.

DET SKAL DU BRUGE

Stang
7-10 fod med kastevægt på 10-50 g. En lidt stiv stang kan være en stor fordel, når sildene skal løftes op på kajen. Ellers kan du risikere, at stangen knækker, når der er flere sild på ad gangen.

Hjul
Solidt fastspolehjul, som også gerne må få lidt tæsk, når først sildene trækkes op i stride strømme. Fiskeriet på havnen er både hårdt for grejet, fordi det foregår i saltvand, og så bliver det ofte smurt ind i skæl og slim, når der er gang i fiskeriet.

Line
Fletline minimum 0.15 mm eller nylonline minimum 0.35 mm. Fletlinen giver helt klart den bedste føling med din agn. Agn Sildeforfang samt lod, pirk eller blink på 15-50 g – alt efter om der er strøm eller ej.

Andet
Klude, så du kan tørre dine fingre af. En spand eller et opbevaringsnet til dine sild. Har du sildene i et net, kan du med fordel ryste skællene af nede i vandet. Og selvfølgelig praktisk tøj, så du ikke skal tænke på, om dine nye bukser bliver smurt ind i sildeskæl og -slim.

Søg sildene
Og når det kommer til sild, så er grejet ikke afgørende, men det er derimod vigtigt at finde en lokal havn, hvor der er kommet sild.

– Der kan dyrkes sildefiskeri i de fleste større havne i Danmark, og følger man med i de forskellige lystfiskerfisker-grupper på Facebook, kan man hurtigt opsnappe, hvor det sker. Det kan også være en god idé at snakke med den lokale grejforhandler, fordi han ofte har fingeren på pulsen, forklarer han.

Af steder med et ry for fint sildefiskeri kan nævnes Hvide Sande, Aalborg, Kolding, Odense, Randers, Vejle, Aarhus samt fra båd i Øresund. Når først man ved, at der er sild, så gælder det dernæst om at finde ud af, hvor i vandsøjlen de befinder sig. Malthe laver et blødt kast og viser mig teknikken.

– Sildene kan stå fra bunden og helt op til overfladen, så det gælder om at starte med at fiske igennem alle vandlag. Når du har kastet ud, lader du blinket synke helt til bunds, imens du holder kontakt til sildeforfanget ved at holde fingeren på linen. Sildene hugger nemlig tit, når forfanget daler gennem vandet. Det gentager du ved at trække relativt hurtigt ind, og når du er nær overfladen igen, lader du forfanget dale mod bunden. Det gentager du, forklarer Malthe, imens han koncentreret kigger på stangspidsen.

DSCF6437
I stedet for et klassisk lod, kan du bruge en pirk eller et blink, som opfører sig mere levende i vandet, og det lokker sildene til omkring sildeforfanget. Foto: Christian Flinker.

Forsigtige hug og bløde munde
Det er nemlig vigtigt at have øjnene på stangspidsen og have kontakt til forfanget. Sildene hugger nemlig forsigtigt.

– Når silden hugger, giver det små, forsigtige nøk i stangspidsen, og her er det vigtigt, at man ikke giver et kraftigt modhug, som hvis man fiskede efter gedder. Silden er blød i munden, så det er kun nødvendigt med et svagt nøk opad, ellers rykker man krogen ud af munden.

– Endelig! Nu har jeg vist en lille sild på, du kan tage billeder af, råber han, imens han ligeså stille lader forfanget dale igen, selvom der er fisk på. Malthe bruger nemlig et lille trick i håbet om, at der er flere sild, der vil bide.

– Når først én sild hugger, skal man ikke skynde sig at trække den op. Lad i stedet forfanget hænge lidt, så er der nemlig chance for, at flere sild hugger på de "frie" kroge, siger han og forklarer, at når der er sild på alle kroge, kaldes det for fuldt hus.

Med et forsigtigt løft i en jævn, blød bevægelse løfter han en lille sild op ad vandet og op på kajen.

DSCF6378
Sild har en meget blød mund, så det falder nemt af. Derfor er det vigtigt at løfte dem op over kajen i en blødbevægelse. Foto: Christian Flinker.

BRUG SILD SOM AGN
Som hovedregel skal fed fisk som sild ikke ligge i fryseren i mere end tre måneder. Har du alligevel en pose eller to tilbage nederst i fryseren, så kan de nemt bruges som agn til mange forskellige fiskearter som hornfisk, pighvarre, makrel og torsk. Husk dog altid, at saltvandsfisk som sild aldrig må bruges som agn i ferskvand. Når det er forbudt at bruge saltvandsfisk som agn i de ferske vande, skyldes det, at flere fiskearter i saltvand kan være bærere af sygdomme, som for eksempel Egtvedsyge.

Et gok i nødden
Når først de sølvskinnende sild spræller rundt på kajen, kan det hele godt blive lidt kaotisk, men det skal sildefiskeri være, ifølge Malthe.

– Når der er rigtig mange sild, så bliver man grebet af fiskeglæde, og det samme gør alle omkring en. Men selvom fiskefeberen rammer, så giv sildene et gok i hovedet, så de ikke ligger levende i din spand og spræller. Det fortjener de, og længere tid tager det heller ikke, forklarer han.

Nærkontakt med en sild kan dog ende i et rent skæl-mareridt.

– Silden er fyldt med løse skæl, som sætter sig på alt, når du tager fat i dem. Derfor er handsker eller et par gamle klude et must, når du tager på sildefiskeri. Og skal du gøre det endnu nemmere for dig selv hjemme ved rensebordet, så kan du købe et sildenet, som ligner en ruse, hvor i du kan lægge dine døde sild, og så ryste det nede i vandet. Så bliver næsten alle skæl rystet af, og du skåner dit køkken for skæl.

For at få de mest friske og delikate spisesild med hjem, så er det en god idé at have en fryseboks eller noget is med. Den lune forårssol kan hurtigt ødelægge de olieholdige sild.

DSCF6412
Når sildeforfanget synker mod bunden, er det vigtigt at holde ko ntakten. Silden hugger ofte, når forfanget er på vej ned gennem vandsøjlen. Foto: Christian Flinker.

Sol over Gudhjem
Selv er Malthe ikke den store sildespiser, for han fisker for det meste sild for at fange agn til de mange havture han tager på i løbet af sæsonen. Men skal han lave sild, så finder han for det meste røgeovnen frem.

– Har du en lille røgeovn, så kan du lave din egen Sol over Gudhjem med varmrøget sild. Og det er faktisk super nemt, for silden er så fed, at den sjældent bliver tør.

Og netop sildens olie er det, der gør den så sund. Den indeholder nemlig de sunde omega-3-fedtsyrer, som er særligt vigtige, fordi vi ikke kan danne dem selv.

DSCF6420
I middelalderen spillede silden samme rolle i international handel som råolien gør i dag. Saltet sild fra Øresund var Danmarks vigtigste eksportvare. Silden har i tusind år været en af menneskets vigtigste proteinkilder. Foto: Christian Flinker.

Hop ud i det med mådehold
Inden Malthe får ro til at fiske igennem for at finde sildene, som er sløve i optrækket i dag, så har han en bøn til alle, der vil kaste sig ud i sildefiskeriet.

– Der er næsten fangstgaranti, hvis man tager på sildetur i højsæsonen omkring april, og derfor kan man godt blive ramt af blodrus, når først der er sild på krogen i hvert kast. Men husk nu mådehold. Silden er ikke truet eller sjælden, men der er ingen grund til at fange 200 sild, hvis ikke man spiser dem.

Og netop mængden af sild gør fiskeriet sjovt for alle – både børn og voksne.

– Sildefiskeri med min far var startskuddet på mit eget fiskeri, og de minder står stadigvæk klart i min erindring. Så jeg kan kun opfordre alle til at tage på sildeeventyr med familiens yngste. Hvem ved, måske bliver det startskuddet på verdens fedeste hobby, slutter han.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 1, 2020.