Tak for et magisk juniorlederkursus 2019

Jakobs Laks Jacob Frank-Christensen fangede sin første laks på Juniorlederkurset. En sag på 83 cm og 4,6 kg.

Kursusleder Niels Lynggaard lider af ”post-JLK-blues” efter et aldeles vellykket juniorlederkursus for 47 unge lystfiskere i uge 42. 

Det er virkelig svært at beskrive, hvad der sker på Juniorlederkurset (JLK). Både fordi ugen bare flyver afsted, men også fordi Juniorlederkurset ikke bare er selve kurset, men en stemning, et fællesskab, et frirum og et mødested. Et sted, hvor venskaber opstår, og hvor kammeratskab dyrkes. Et rummeligt sted, hvor nørder bliver helte, og hvor fiskeriet knytter os sammen i et nært bånd, som for nogle varer livet ud. Juniorlederkurset er i sandhed et magisk sted, og at forsøge at koge det ned til en beretning er en nærmest umulig opgave. Magien ligger i oplevelserne i naturen, de underlige, overtrætte vittigheder, der opstår, de interne udfordringer og alle de andre små ting, der tilsammen udgør en stor ting; Juniorlederkurset. 

På trods af, at det næsten er umuligt at beskrive og indfange den ånd og de oplevelser, der forekommer på Juniorlederkurset, vil jeg i det følgende forsøge at beskrive, hvordan uge 42 2019 tog sig ud på Aalestrup Naturefterskole. Jeg håber, at beretningen kan give andre juniorer et indblik i, hvad vi laver, – og mod på at deltage næste år. Det kan stærkt anbefales!

DSCF0576 Foto: Søren Astrup Jørgensen.
DSCF0527 Foto: Søren Astrup Jørgensen.
DSCF0581 Foto: Søren Astrup Jørgensen.

Om Juniorlederkurset

Danmarks Sportsfiskerforbunds juniorlederkursus er et kursus for unge i lystfiskeri, fiskebiologi og -teori samt formidling af lystfiskeri. Efter at have gennemført alle kursets moduler Fiske 1, Fiske 2 og Fiske 3 er den unge i stand til at undervise andre i lystfiskeri og kan fungere som juniorleder i en sportsfiskerforening.

Læs mere om kurset her

15 instruktører fra Danmarks Sportsfiskerforbund havde sat 47 unge kursister i stævne ved årets juniorlederkursus på Aalestrup Naturefterskole. Mandag den 15. oktober ankom de forventningsfulde deltagere således til Aalestrup, og kurset kunne skydes i gang med velkomst fra undertegnede, kursets leder. I velkomsttalen lagde jeg vægt på traditionen og venskaber og kammeratskab som en stor del af kursets ånd, samt æren og fællesskabet omkring det at have modtaget en JLK-kursusnål. Juniorlederkurset er en tradition, der har eksisteret siden 1955, og dermed var årets juniorlederkursus nr. 64 i rækken.

På Juniorlederkurset er deltagerne delt ind i 4 hold efter alder, og de forskellige årgange har således forskelligt fokus. På første år fokuseres der på at lære en masse om biologi og fisketeknik, og i løbet af de næste årgange fokuseres mere på at lære at være juniorleder, holde oplæg, planlægge fisketure, lave instruktioner og videomateriale mv. På alle holdene lærer deltagerne om grejfremstilling og fluebinding, og der fiskes selvfølgelig også en del i løbet af ugen!

Juniorlederkurset er for unge lystfiskere i alderen 13-18 år. Foto: Søren Astrup Jørgensen.
Juniorlederkurset er for unge lystfiskere i alderen 13-18 år. Foto: Søren Astrup Jørgensen.
Claus Foerste Havoerred Det blev til en havørred-debut for Claus Svenningsen fra Fiske 1.

15 armbøjninger til Fiske 2
Tirsdag var "Fiske 1" (yngste årgang) således en tur ved Lerkenfeldt Å for at fiske havørred. Der blev sat hold af to steder ved vandet, hvor fluefiskerne fiskede nedstrøms og spinnefiskerne fiskede opstrøms. Fiske 1 samledes midt på stykket, hvor livet i åen blev undersøgt, og smådyr blev artsbestemt. Der blev snakket om de enkelte insekter og smådyrs rolle i økosystemet, og til de unges store begejstring blev der fundet lampretter i vandløbet.

Der blev fanget enkelte ørreder, hvor dagens største (45 cm) tilfaldt Claus Svenningsen, nappet på en spinner. Dette var samtidig Claus' første havørred, da han selv mest dyrker geddefiskeri hjemme i foreningen.

Imens var Fiske 2 og 3 ved Mariager Fjord, hvor de to hold havde udfordret hinanden til en venskabelig fiskedyst. Der var 15 armbøjninger i fuldt fiskeornament på højkant til det hold, der fangede færrest fisk. De to hold blev sat af på to forskellige pladser i fjorden. Mens Fiske 2 (ud over at fiske) havde fokus på at få noget film i kassen til fremstilling af små film, der skal vise ånden på Juniorlederkurset, havde Fiske 3 forberedt instruktioner for hinanden og øvede sig i at instruere ved vandet.

Fisk blev det også til for de 2 hold, der fik henholdsvis 12 og 14 fisk på land i løbet af dagen. Således ydmygede i fiskedyst måtte Fiske 2 efter aftensmad igen iklæde sig waders og udstå deres straf med 15 armbøjninger på græsset bagved skolen.

Grej Til Tunfiskeri
Ved Tore Christian Svendsens foredrag fik deltagerne lov til at røre ved det tunge grej, der bliver brugt til testfiskeri efter tun i Danmark.

Støt en god sag – støt Juniorlederkurset

Når du køber fisketøj i Danmarks Sportsfiskerforbunds webshop, er du med til at støtte Juniorlederkurset. Overskuddet fra salget af "Støt en god sag"- produkterne går nemlig til Juniorlederkurset og andre projekter i Danmarks Sportsfiskerforbund som "Fiskeskoler for flygtninge" og Den Sjællandske Grusbande.

Se de aktuelle støtte-produkter her

Gang i grejværkstedet
Tirsdag aften var der kammeratskabsaften med besøg af fiskeinstruktør Tore Christian Svendsen, der fortalte om det super spændende mærkningsprojekt og fiskeri efter tun i dansk farvand. Juniorer og instruktører fik lov at "se med fingrene" og prøve noget af det tunge grej, der anvendes til dette spændende fiskeri. Det er tydeligt, at Tore ved, hvad han snakker om, og hans store begejstring for dette fiskeri er særdeles smittende! SIKKEN et spændende foredrag, der tryllebandt os alle!

Hver aften var der gang i de åbne værksteder, hvor der blev bundet fluer i fluebindingslokalet, støbt og malet blink og fremstillet spinnere i grejfremstillingslokalet. I løbet af kurset kunne deltagerne indlevere fluer og blink til konkurrencer, som efterfølgende blev vurderet af instruktørerne ud fra det udførte håndværk. I fluebindingsværkstedet var der fokus på, at kursisterne skulle lære fluebindingshåndværket rigtigt, og derfor blev der hver aften bundet 2-3 klassiske fluer, der understøtter læring af basale teknikker, som sidenhen kan raffineres og indarbejdes i nye fluemønstre af kursisterne selv.

Fiskeformidlere in spe
Onsdag stod for "indedag", hvor der blev arbejdet med teori, oplæg og finpudsning af evner inden for formidling indendørs i klasselokalerne, med et enkelt udendørs afbræk for Fiske 1 og 2, der trænede kasteteknik med både flue og spin på en udfordrende kastebane, som 2'erne lavede. Om eftermiddagen stod den på valgfrit modul, som bød på grejfremstilling eller foredrag om havbarsfiskeri, natfluefiskeri eller fiskeri efter havørred i åen med spinnegrej. Fiske 1 blev undervist i fiskens anatomi ved dissektion af en havørred. Alle organer blev gennemgået og nærstuderet, og de lærte om organernes funktioner. Fiske 1 fik også besøg af fiskerikontrollen, som kom og fortalte om deres spændende arbejde.

Torsdag var Fiske 1 igen på tur og besøgte denne gang Mariager Fjord, hvor de ud over at fiske også blev undervist ved vandet, mens de øvrige deltagere arbejdede videre derhjemme med henholdsvis biologi, oplæg fra Danmarks Sportsfiskerforbund, planlægning af arrangementer, undervisningslære og valgfri moduler (henholdsvis fluekast og spinnefiskeri efter laks). Fiske 3 brugte aftenens lektioner på at forberede oplæg til undervisning af Fiske 1 fredag morgen, mens Fiske 1 blev undervist i at give andre en god oplevelse ved vandet og i at tage gode billeder.​

Laks Til Janus
Fiskeinstruktør Janus (i midten) fangede to laks i Gudenåen.

Tre Gudenå-laks, to gedder og en håndfuld kystørreder
Fredag morgen blev Fiske 1 undervist af Fiske 3, mens Fiske 2 havde biologiundervisning om vandløb og søers økologi. Efterfølgende stod den igen på fisketur, hvor kursisterne havde valgt sig ind på fiskeri i henholdsvis kyst, sø eller å. Kystturen gik til Mariager Fjord, å-turen til Gudenåen ved Langå, og sø-turen gik til Rødding Sø.

Det er især fedt at være afsted på fredagsturen, fordi holdene er blandede, og fordi man selv har valgt sig ind på det, man har mest lyst til. Der blev således fisket efter Gedder i Rødding Sø, Laks i Gudenåen (og lidt geddefiskeri) og havørred i Mariager Fjord. Madpakkerne var smurt, termokanderne fyldt, grill og pølser pakket ned. Afsted på tur!

Ved Rødding Sø havde deltagerne et svært fiskeri. Søen var grumset og uklar, men de unge fik arbejdet sig til at fange en enkelt gedde. Bedre gik det i Gudenåen, hvor der blev landet tre laks og en enkelt gedde på flue landet af Lukas. Dog blev der også mistet flere fisk ved åen, så der var for alvor godt gang i fiskene i åen, hvor vandet stod højt. Jacob Frank-Christensen fik således sin allerførste laks på land på 83 cm og 4,6 kg, mens Janus (instruktør) stod for de andre to landede laks på henholdsvis 83 og 85 cm, som begge blev genudsat. En stor gedde nappede i den store gummi-agn, som Morten forsøgte sig med, men desværre var den unge fisker lidt for hurtig på aftrækkeren og fik hevet agnen ud mellem tænderne på gedden, inden krogen fik fat. Som Morten siger: “Det var en MONSTER- gedde”. Bedre held næste gang.

På kysten gik det slag i slag på den smukke nordkyst i Mariager Fjord. Der blev kæmpet for sagen, og de unge kursisters agn fik virkelig set noget vand. Det blev til et par ørreder på omkring 50 cm og en håndfuld mindre ørreder for kystholdet denne dag.

Den fedeste efterårsferie
For en gangs skyld var der ro i busserne på vej hjem. Deltagerne havde givet ALT, hvad de havde, for at fange fisk, og oven på en lang uge med mange aktiviteter var batterierne ved at være godt flade. Jeg tror måske, der blev snorket om kap i busserne.

Hjemme på skolen igen sluttede fredagen af med et spændende oplæg fra Michael Jensen, der kom og fortalte om sit lystfiskerliv, rejser, fotografering og sin kærlighed til ældre grej og splitcane. Michael havde været så flink at tage en portion af sine bøger med til kursisterne, så der var et helt sæt hæfter med fluer og en spændende bog til hver deltager. Tak for det, Michael!

Tilbage var der kun at pakke grej og hygge sig i elevhusenes fællesrum inden rengøring og afgang lørdag. En enkelt dåse surstrømming måtte overnatte i kursuslederens køleskab, da han (til stor skuffelse) ikke var overbevist om, at det var en god idé for de unge at eksperimentere med det. Fisken kunne jo komme på afveje, hvilket næppe ville falde i god jord hos rengøringspersonalet og skolens normale beboere.

Det var alt i alt en super fed uge med at tætpakket program. Som sagt, så flyver tiden afsted, og jeg er som sædvanlig ramt af en slags "post-JLK-blues". Det gik simpelthen for stærkt, og alle indtrykkene fra ugen har endnu ikke nået at bundfælde sig. Utroligt, at der nu igen er hele 51 uger, til vi ses igen på Aalestrup Naturefterskole. Jeg er vildt imponeret over deltagernes evner og gejst, og jeg glæder mig allerede til næste år, som var det juleaften.

Tak for I år, tak til Aalestrup Naturefterskole for at låne os de fantastiske rammer, tak til deltagerne, og tak til instruktørerne for at gøre ugen til "Verdens fedeste efterårsferie nogensinde". Jeg håber at se endnu flere deltagere næste år og glæder mig til et gensyn med jer alle!

Knæk & bræk til vi ses igen!