Fiskerman

SSK0049

Dwayne McFarlane, eller bedre kendt som Eaggerman fra dancehall-gruppen Bikstok, fordyber sig i ting og nørder igennem. To af dem har han altid nørdet med. Musik og lystfiskeri.

OM EAGGERMAN


- 41-årige Dwayne "Eaggerman" McFarlane er en dansk rapper og reggaemusiker. Navnet Eagger stammer fra hans onkel og er ordet reggae stavet bagfra.

- Eagger er født i Værløse og flyttede til København i 1997, hvor han siden har frekventeret det københavnske musikmiljø. Han har blandt andet været med til at starte Rub A Dub Sundays på Stengade 30, og sammen med Pharfar og Blæs Bukki er han en del af Bikstok, som tidligere havde navnet Bikstok Røgsystem.

- Sammen med multikunstneren Stunn Gunn indgik han et samarbejde under navnet EaggerStunn. I 2008 udgav de sammen deres første single, "Morder dem", og i 2012 deres debutalbum, Armagedion, som de har fået en guldplade for.

- Dwayne er netop i gang med at færdiggøre flere musikprojekter som soloartist, hvoraf det første forventes at ramme gaden i år.

Makkeren Toke bander en smule, da han ankommer med båden. Dwayne har skrevet, at han er forsinket.

– Man kan lige så godt vænne sig til det. Sådan er det at have en aftale med Dwayne, sukker Toke med et grin. Den forsinkede lystfisker ankommer i en støvsky i en gammel kasse af en bil. Dwayne, som er kendt under kunstnernavne Eagger eller Eaggerman, har fundet noget nyt at nørde med. En motorcykel.

– Jeg stod i værkstedet på Refshaleøen og sandblæste forskærmen. Den bliver bare så flot. Jeg havde fuldstændig glemt tiden. Hjemme havde han opdaget, at nøglen til fiskeskabet var væk, der var kun en stang og et hjul, der ikke var gemt væk. Forsinkelsen skyldtes, at Dwayne var nødt til at besøge en forhandler på vejen for at have noget endegrej. Toke ryster grinende på hovedet, alt er, som det plejer. De giver hinanden et kram, det er længe siden, de har fisket sammen.

Speedspin i hovedet
Da båden er sat i vandet, driver Dwayne og hans makker Toke stille hen over revet ved Mannehoved på Stevns. Der er store mængder alger i vandet, og de prøver at undgå de steder, hvor det ligger tættest. Agnene er lange, tynde og hurtigtsynkende gennemløbsblink som for eksempel Sømmet. De eneste lyde er hjulene og elmotorens stille summen, vind er der stort set ingen af. Hjulene kører som kaffemøller på speed for derefter at lave et kort spinstop. Havørrederne ved Stevns vil have fuld gas. Det er lidt det samme med Dwaynes liv. Han forsvinder helt ind i et emne, og hans hjerne beskæftiger sig kun med det for fuld skrue

SSK0097
Dwayne McFarlanes første fisketur foregik i Anker Jørgensens waders, og Dwayne er da også ret stolt over at have delt waders med den tidligere statsminister.

Ankers waders
Ti år gammel er Dwayne vild med basketball. Han har en ven, der kan kaste med en fluestang. Dwayne bliver betaget af linens bløde buer i luften. De enes om at lære hinanden det, den anden kan. Basketballen bliver hurtigt smidt til hjørne, for Dwayne bliver vild med at fiske. Han tænker kun på den næste tur til vandet og ikke kun, når han binder fluer, men også på alle andre tidspunkter. De starter i nogle søer, men efter få fisketure vil de til havet. Fra vennens forældres sommerhus på Sjællands nordkyst kravler de igennem nogle hække med de stænger i hænderne, de har bygget i ungdomsskolen.

– Vi låner lige Ankers waders, siger vennen og spørger manden, der sidder på terrassen foran sommerhuset, om det er ok.

Den tidligere statsminister nikker smilende ja til drengene. Dwayne McFarlanes første fisketur på kysten foregik i Anker Jørgensens waders, og det er han ret stolt af.

Flemming Bo Jensen
Allerede året efter Bikstoks debutalbum "Over stok og sten", som udkom i 2005, gik medlemmerne hver til sit. Men nu er Eaggerman endnu engang forenet med de øvrige to medlemmer Blæs Bukki (midten) fra Malk de Koijn og produceren Pharfar (t.v.) på landets store scener. Foto: Flemming Bo Jensen.

Konverteret fluefisker
Fluestangen bliver Dwaynes faste følgesvend. Havørrederne, på de fleste af Sjællands kyster, bliver præsenteret for hans fluer.

– Der har vi rappellet ned engang iført waders. Jeg gør det aldrig mere.

Dwayne udpeger en fuldstændig lodret væg på klinten.

– Da jeg hang der, kom jeg til at tænke på, at et fald ville betyde døden. Der er et sted, hvor folk klatrer ned ad sammenbundne stiger og fortsætter ad et tykt tov. Det er helt sindssygt.

Han fortæller om fiskere, der kravler ned ad sammenbundne stiger for at komme først til de bedste pladser. Den drivende båd er meget mere attraktiv end at udsætte sig selv for livsfare. Fiskeriet på Stevns har fået Dwayne til at indse, at havørreder kan fanges med andet end en fluestang. Lange slanke blink, der bliver høvlet ind i højt tempo, er simpelthen bare effektive. Det gør heller ikke noget, at fiskeriet er godt i højt solskin på de varmeste sommerdage.

– Når vi er her, er jeg konverteret til spinnefiskeri.

SSK0205 Dwayne bor på Vesterbro i København sammen med sin kone og to døtre og er foruden fiskeriet og musikken bidt af motorcykel og grill. Alle tingene er han lige nørdet omkring.

Fisk og musik
– Nu vil jeg gerne snart se nogle rygge, siger Dwayne, mens hjulet roterer i fuld fart.

Han har før oplevet vandet koge af jagende havørreder rundt om båden.

– De jagtede tobiser, og der var nogle ordentlige svin imellem. Det var en vild dag med stænger, der bøjede som spændte flitsbuer.

Han har ladet fiskeriet glide en smule ind i sin anden passion, og det han egentlig lever af, musik. Det går ikke ubemærket hen. De sociale medier kogte over, da han på et tidspunkt gik på scenen, sammen med de to andre i bandet Bikstok, iført fisketøj. De spiller den jamaicanske udgave af rap, "dancehall". For de uindviede kan det beskrives som reggaerytmer tilsat melodisk rap. Teksterne er som regel mere end skrupskøre og tempoet så højt som speedspin. Man skal virkelig holde ørerne stive for at få det hele med. Fiskeriet sniger sig også ind i teksterne. I sangen "Kugledans" lavet i duoen "EaggerStunn" synger Dwayne, at politiet "tager din ganja og din fiskekniv og konfiskerer den".

Et hip til da knivloven gjorde det bøvlet at være lystfisker.

Havørreder er trofæfisk
Dwayne fanger ikke kun fisk på stang. Nogle gange tager han på uv-jagt med harpun. Dwayne elsker det, fordi man zoomer verden ind til kun at handle om instinkter. Der er ikke noget med telefoner, der ringer og børn, der kræver opmærksomhed. Han dykker efter fladfisk, multer og torsk, men ikke havørreder. Dem nøjes han med at nyde synet af.

– Havørreder er trofæfisk, der skal fanges med stang. Det føles helt forkert at skyde dem.

Hjemme i køkkenet bliver fiskene renset og fileteret. Blodsprøjt og hørm af fiskerester kan godt gøre Dwaynes kone småsur, da hun er vegetar. Det bliver dog opvejet ved at kunne servere friskfanget fisk for vennerne.

– Det er blær, men det er så fedt. Især når den er stegt på en grill, jeg selv har lavet.

SSK0041
Gennemløberens slagline springer to gange, inden Dwayne for alvor kommer i gang med at fiske. –Den er for gammel og mør, eller også har jeg mistet taget på knuderne, siger han.

Jamaicanske rødder
Stav reggae bagfra, så har du Dwaynes kunstnernavn, Eagger. Når man er halv jamaicaner og musiker, skal man hedde noget i den stil. Dwayne fortæller, at det er hårdt at være på besøg hos den jamaicanske del af sin familie. Det koster en formue i gaver til dem.

– Jamaica er et virkeligt hårdt samfund. Voldskriminaliteten, og især mordraten, er helt vild, Nørrebro er det rene paradis i forhold til.

Alligevel drømmer han om at tage sine to piger med til østaten en dag, de skal kende deres rødder. Dwayne har været andre steder i Caribien, og han har fisket tropiske fisk på Trinidad/Tobago med fluestangen.

– Trinidad er en industriø og Tobago er det rene bountyland. Den sidste kan virkelig anbefales, folk er enormt søde, og der er knald på fiskeriet.

Kapelmester
– Se der, der må være rovfisk under dem.

Dwayne peger i retning af tobiser, der springer ud af vandet. Adskillige kast senere i retning af de flygtende småfisk er der ikke sket noget. Ikke den mindste form for kontakt. Dwayne nyder at være ude, men det skal helst krydres med et hug.

– Der går altid konkurrence i den. Vi kan ikke lade være med at forsøge at overgå hinanden.

Sådan er det også i musikkens verden. Lidt for ofte har andre taget æren for Dwaynes arbejde. Derfor er han nu blevet kapelmester.

– Jeg har skrevet 14 nye numre og inviteret musikere til at være med til at indspille dem i et studie i Sverige. Der var ingen, der sagde nej, og det var jeg meget beæret over og glad for. Numrene har også været en tur på Jamaica, og nogle af de "tunge" og kendte jamaicanske musikere har endda sagt ja til at spille med, og det har jeg det ret vildt over.

09A9440 Dwayne McFarlanes første fisketur på kysten foregik i Anker Jørgensens waders, og lige siden den dag har han været bidt af at fange kystørreder med både flue og spin. Foto: Andreas Aggerlund.

Endelig fisk
Endelig sker der noget. En havørred sætter fart i finnerne og knalder på Tokes gennemløber. På trods af sin størrelse omkring de 45 cm yder den imponerende modstand. Inde under stangtoppen kaster Toke et blik på den og beslutter, at den skal genudsættes. Et par sekunder senere har fisken selv klaret det.

– Det er den bedste måde at genudsætte på, griner Dwayne.

Derefter mærker de ingenting under vandoverfladen. De kaster et blik mod horisonten, mens solen forsvinder ude i det fjerne. Det er tid til at finde havn. Natfiskerne er begyndt at dukke op under klinten, og et par stykker af dem har tændt bål. Alt er som det plejer på Stevns.

At nørde igennem
På vejen tilbage til Bøgeskov Havn taler Dwayne om at nørde igennem. Han har gjort det med alt fra motorcyklen til et større projekt med at svejse den perfekte grill. Til sit nye musikprojekt ville han lære at spille bas. Det tog kun halvanden måneds koncentreret indsats.

– Folk grinede af mig, men holdt ret hurtigt op, da jeg begyndte at spille. Sådan er det også med fiskeriet.

Han satte sig for at lære det og elsker at nørde med det. Hvis nogen taler om fluebinding, får han lyst til at sætte sig til fluestikket. Gammel nørdekærlighed forgår ikke, selv basketball rumler altid et sted i hans baghoved. Inde i land giver Dwayne Toke et bjørnekram til farvel.

– Okay, 1-0 til dig, men det er kun til næste gang.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 3, 2019.