Kom tæt på Danmarks lille hval

Foto 1_Safari-båden_Øresundsakvariet.jpg Øresundsakvariets store gummibåd bruges til turene, der går til den nordlige del af Øresund. Foto: Øresundsakvariet.

Tag med Øresundsakvariet på marsvinesafari og kom helt tæt på den lille hval ude på Øresund. Turene starter i juni, og der er både ture om dagen og om aftenen gennem hele sommeren.

Danmarks lille hval

Marsvinet er den eneste hval, der yngler i danske farvande, og det anslås, at der findes omkring 37.000 eksemplarer i de indre farvande og op mod 300.000 i danske farvande generelt. De holder ofte til i særlige områder, og et af hot-spottene er den nordlige del af Øresund.

 

Selv om marsvinet altså er ganske talrigt, er der mange, der aldrig har oplevet dem i naturen. Det hænger måske sammen med at den – med sin længde på ”kun” op til 2 meter - er en af de mindste hvaler i verden.

 

Da den samtidig tilbringer det meste af sit liv neddykket og kun kommer op til overfladen et kort øjeblik for at trække vejret, er den da heller ikke nem at få øje på for det utrænede øje. Øresundsakvariets guider er trænede i at spotte marsvinene i Øresund og vil på safariturene hjælpe deltagere med at få øje på de små hvaler.

 

Marsvinemoren vender tilbage til det samme sted hvert år for at føde, og i juni og start juli måned føder hun sin kalv (unge). Den første måneds tid holder mor og barn sig helst inde under land og helst på den danske side af Øresund, hvor der er større vidder med lavt vand under 10 meter.

 

Marsvin spiser primært fisk, som den lokaliserer ved at bruge biosonar – en slags ekkolod, der udsender ultrasoniske klik-lyde, der kastes tilbage til marsvinet, når lydene rammer omkringliggende genstande som for eksempel fisk.

Sæsonens første marsvinesafari finder sted den 25. juni, men man kan allerede nu booke plads og få en unik oplevelse, når Øresundsakvariets store gummibåd sætter kurs mod den nordlige del af Øresund, hvor der er særlig gode chancer for at komme helt tæt på marsvinene.

– Det er altid spændende at starte vores marsvinesafari-sæson op, fortæller Jens Peder Jeppesen, der er akvariechef i Øresundsakvariet.

– Vi har lavet disse safarier siden 2010, og vi kan se, hvordan bestanden i Øresund bare vokser og vokser. Marsvinene har det godt, og det er en helt speciel oplevelse at se disse små hvaler tæt på fra vores båd.

Stor sandsynlighed, men ingen garanti
De sidste 20-30 år er bestanden af marsvin mangedoblet, og de trives i Øresund, hvor der er masser af føde til de små hvaler.

– På Øresundsakvariets ture i 2018 så vi marsvin på langt de fleste af turene, så selv om vi ikke stiller ”marsvinegaranti”, er mulighederne for at se marsvin på turene altså ret gode, fortæller Jens Peder Jeppesen og fortsætter:

– Marsvinet er en lidt sky hval, men den er dog også nysgerrig, og vi har ofte oplevet, hvordan de svømmer tæt på båden for at tjekke os ud, når vi kommer sejlende.

Foto 2_Marsvin_fotograf Lars Åge Laursen.jpg Der er chance for at komme helt tæt på de små hvaler. Foto: Lars Åge Laursen.

Ture både om dagen og om aftenen
Der er mulighed for både at opleve marsvinene om dagen og om aftenen, hvor Øresundsakvariet sejler ud, før solen går ned.

I år er der dagsture tirsdage og torsdage i uge 26-32, mens aftenturene ligger om onsdagen i uge 26-32, samt både tirsdage og torsdage i uge 33-34.

 

Turene kan bookes på Øresundsakvariets hjemmeside. 

Hvis man gerne vil lave en privat safari på Øresund, kan man også booke båd, skipper og guide til en privat tur udenfor program.