Find din indre stenaldermand og bliv benkrogs-testfisker

18789059_10155176440232870_2028506125_o.jpg Cand.mag. Solveig Chaudesaigues-Clausen gennemfører projektet på basis af sit speciale om stenalderfiskekroge i Sydskandinavien.

Nu har du chancen for at blive testfisker og hjælpe forskerne med at forstå fortiden bedre. Det handler nemlig ikke om at teste topmoderne fiskegrej, men derimod om at se, hvad du kan fange med kopier af de benkroge, som folkene brugte i stenalderen.

I Ertebøllekulturen (5400-3959 f.Kr.) fiskede stenalderfolkene. Man ved fra fund, at de brugte kroge af ben, som udover selve krogformen ikke har meget til fælles med de kroge, vi anvender i dag. De fiskede uden tvivl mere for at få mad på bordet end blot af lyst, men hvordan virkede egentlig de kroge, de den gang anvendte? Det spørgsmål kan du hjælpe forskerne med at få afklaret, hvis du tilmelder dig som benkrogs-testfisker.

Hvem står bag?

Projektet gennemføres af cand.mag. Solveig Chaudesaigues-Clausen på basis af hendes speciale om stenalderfiskekroge i Sydskandinavien og af Werner Pfeifer, stenalderhåndværker og overlevelsesekspert fra Steinzeitpark Dithmarschen i Albertsdorf i Nordtyskland. Werner står for fremstillingen af fiskekrogene.

 

Knyttet til det sjællandske projekt er Nationalpark Skjoldungernes Land og lystfiskeren Gordon P. Henriksen, som også er med i bestyrelsen og formand i Nationalparkrådet i Nationalparken Skjoldungernes Land. Gordon vil hjælpe med formidling af fiskeriet og afvikling af selve testfiskeriet.

Få et stenalderkit
– Vi vil uddele et ”stenalderkit” med forskellige kroge til udvalgte fiskere, som kan få det med på deres fisketure hen over sommeren. Hvis de under deres normale fiskeri befinder sig et sted med gode muligheder, kan de afprøve stenalderfiskekrogene og dokumentere, hvad der sker, fortæller Solveig Chaudesaigues-Clausen og fortsætter:

– Der er særlig fokus på eksperimenterne i Roskilde Fjord den 1.-8. juni, så hvis du vil være med til at hjælpe stenaldereksperterne med at fiske der i den periode, er du meget velkommen.

Den 5. juni foregår testfiskeriet på Øresund ombord på turbåden Fyrholm. Turen er gratis for testfiskerne.

Den 8.-14. juli flytter aktiviteterne til Limfjorden, hvor fiskekrogene afprøves sammen med lokale fiskere.

Har man lyst til at deltage som testfisker, behøver man ikke deltage i samtlige aktiviteter, men man skal have som formål at skabe resultater og erfaringer, som forskerne kan bruge. Man må derfor meget gerne bare have krogene med på sine fisketure og teste dem, når man synes lejlighed byder sig.

IMG-20190402-WA0004.jpg Stenalderfolkene brugte forskellige krogtyper til deres fiskeri.

Fokus på selve krogene
– Eksperimentet omkring Ertebøllefiskeriet i sommeren 2019 har ikke som mål at rekonstruere, hvordan man fiskede i jæger-stenalderen. Vores mål er nærmere at fokusere på selve fiskekrogene, og hvad der helt konkret sker med dem under fiskeriet: Hvor svært er det at fiske med dem, hvilke arter bider på hvilke kroge, hvor hurtigt knækker krogene, og hvor i fisken sidder de? Derfor vil vi give testfiskerne en formular for hvert fiskeriforsøg, som de skal dokumentere, fortæller Solveig Chaudesaigues-Clausen.

Vil du vide mere?

Vil du have mere at vide om projektet, eller er du i tvivl om noget?
Send gerne mail til: solveig.chaudesaigues@gmail.com

 

Du kan også besøge Sagnlandet i Lejre den 19. maj, kl. 10-14 og deltage i arrangementet ”Hvordan fik de fisk på krogen i Stenalderen” . Se mere  på Fishing Zealands hjemmeside.

Tilmelding
Hvis du er interesseret i at blive ”benkrogs-testfisker” skal du sende en mail til Solveig Chaudesaigues og Gordon Henriksen senest den 12. maj.

Du må gerne give et lille overblik over din fiskeerfaring, og hvor og hvornår du regner med at kunne teste krogene, og i hvilke sammenhænge: Selvstændigt forsøg over sommeren, fiskeri den 1.-8. juni med stenaldereksperterne, Øresundsfiskeri den 5. juni og/eller Limfjorden den 8.-14. juli.

Det forventes, at du leverer et lille skriv om din erfaring med krogene på godt og ondt, efter testfiskeriet er slut.

Solveig Chaudesaigues-Clausen og Gordon Henriksen vil udvælge en række testfiskere den 15. maj, som derefter modtager en pakke med et ”stenalderkit”.