FIND DINE EGNE BLÅMUSLINGER

IMG_1382.jpg

Det kolde kystvand gemmer på blåmuslinger, som er lige til at plukke med de bare næver. Læs med her og lær, hvor og hvordan du finder havets delikatesse på fisketuren.

RÅD OM HØST AF MUSLINGER

På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes oplysninger om områder, hvor der kan være opblomstring af alger, råd for indsamling af muslinger og symptomer på forgiftning pga. algegifte. Vinteren er dog en sikker periode til at samle muslinger, så længe man tager sig nogle få forholdsregler.

Læs Fødevarestyrelsens råd på www.foedevarestyrelsen.dk

Har du været på en frysende og fisketom tur på kysten, så er der alligevel rig mulighed for at få noget godt med hjem til gryderne. Blåmuslinger er en af havets mest velsmagende skatte til køkkenet. Tilmed findes de kystnært rigtig mange steder i vores farvande, hvor man som kystfisker nemt kan nå muslingerne iført waders. De er altså lettilgængelig og gode at spise. Inden du samler til huse, er der er dog enkelte forholdsregler, du bør holde dig for øje. Det er heldigvis ganske enkelt. Læs med her og kast dig ud i havets spisekammer.

Fine og rene blåmuslinger direkte fra havet. Foto: Daniel Lindvig.
Fine og rene blåmuslinger direkte fra havet. Foto: Daniel Lindvig.

Hvor og hvornår
I princippet kan man samle blåmuslinger hele året rundt. Dog er det en generel tommelfingerregel, at perioden fra midten af oktober til april, er den sikre periode. Det hænger sammen med, at der i den kolde periode af året ikke sker opblomstring af giftige alger. Blåmuslingen lever nemlig af at filtrere vandet, og derfor er kvaliteten af muslingerne selvfølgelig afhængige af det vand, de lever i. Samler man muslinger i den resterende del af året, bør man i højere grad at være opmærksom på forekomsten af giftige alger ved at følge fødevarestyrelsens hjemmeside. Undlad i det hele taget at samle i nærheden af å- eller spildevandsudløb, havneudløb og byer eller andre steder, hvor der kan være mulige forureningskilder. Blåmuslinger vokser helt inde fra lavvandslinjen og ud på dybt vand, på steder hvor der er et fast substrat, som de kan hæfte sig fast til. Stenrev, større sten, høfder eller bølgebrydere er sikre steder at finde blåmuslinger. I vinterperioden er det ikke sjovt at dyppe armen alt for dybt ned i det kolde vand, og derfor kan du med fordel sørge for at samle muslingerne, mens det er lavvande. Selve det at samle muslingerne kræver ingen særlige remedier eller anden kundskab. Det er blot at høste muslingerne fra stenene, og sikre sig noget brugbart at fragte dem i. Her er linekurven eller en netpose fint anvendelig til transport.

Planlægger du din muslingehøst efter lavvande, så undgår du at sænke din arm alt for langt ned i det kolde havvand. Foto: Daniel Lindvig.
Planlægger du din muslingehøst efter lavvande, så undgår du at sænke din arm alt for langt ned i det kolde havvand. Foto: Daniel Lindvig.

Muslinger bragt til huse Vel hjemme fra kystturen skal du som det første sikre dig, at du kun spiser de levende muslinger. Det er nemt at tjekke. Du banker let på muslingen, og hvis der er nogle, som ikke har lukket skallerne helt sammen, banker man dem let igen. Hvis de stadig væk ikke klapper sammen, skal de kasseres, da de i så fald er døde og uanvendelige. Herefter skal muslingerne renses. Med en god kniv skal du rense dem for rurer, alger og andet skidt, der kan give en træls bismag i madlavningen. Byssustrådene, også kaldet skægget, skal ligeledes pilles af. En grydesvamp eller en køkkenbørste er også et fint værktøj til at skure muslingerne med for at få dem helt rene. Herefter skylles muslingerne godt igennem i koldt vand for at få sand og andet skidt væk. Er man helt hysterisk med sand, bør man under indsamlingen sikre sig, at man kun plukker de muslinger, der sidder højest på stenene. Selve renseprocessen tager lidt tid, men en grundig proces er godt givet ud, når det endelige resultat er på køkkenbordet.

»Dampede muslinger og hvidvin passer unægtelig bare godt sammen«

Muslinger spises bedste friske, og friske muslinger hænger unægtelig sammen med frisk tilberedning. Fra fjord til bord er konceptet. Har du ikke planer om at spise muslingerne samme dag, som de er høstet, så opbevar dem højst et par dage i køleskabet inden tilberedning.

Muslinger skal spises friske, så de skal helst samles på dagen eller dagen før, man har udtænkt sit festmåltid. Foto: Daniel Lindvig.
Muslinger skal spises friske, så de skal helst samles på dagen eller dagen før, man har udtænkt sit festmåltid. Foto: Daniel Lindvig.

En god undskyldning for hvidvin
En hurtig søgning på blåmusling og opskrifter på nettet vil hurtigt resultere i et hav af opskrifter og heriblandt mange med hvidvin. Og det er ikke helt tilfældigt. Dampede muslinger og hvidvin passer unægteligt bare godt sammen. Andet kan selvfølgelig også bruges, men har du en sød tand for de hvide druer, så er blåmuslingerne en god undskyldning. Generelt set er rigtig mange opskrifter med blåmuslinger pænt overkommelige og hurtige at lave i køkkenet. En klassiker er fint hakkede løg og gulerødder, der er stegt i svag varme indtil de er let møre, tilsat hvidvin, eller eventuelt vand, og muslinger. Herefter skal muslingerne blot dampes i fire-fem minutter, indtil de åbner sig. Tilsæt fløde, indtil du skammer dig, og lad det koge ind i et par minutter, inden du krydrer med salt og peber samt friske krydderurter. Nem og hurtig mad, der dækker sulten efter en lang og kold dag på kysten.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 1, 2018.