Rav blev til sjælden dybhavsfisk

2 Laksesilden i almindeligt lys.jpg En Laksesild fundet med ravlygte en kold aften i marts. Foto: Niels Sørensen.

Den 3. marts var Niels Sørensen på udkig efter rav ved Hirtshals. Med sin ravlygte fik han øje på noget, der lyste op i UV-lyset. Det var imidlertid ikke rav, men en underlig lille fisk med specielle lysorganer på bugen.

Fiskeatlas.dk

 

Fiskeatlasset påbegyndte tilbage i 2006 den nationale kortlægning af de danske fisk. Fra 2006-2009 var fokus på ferskvandsfiskene, og siden 2009 har kortlægningen af saltvandsfiskene haft førsteprioritet. Der indsamles fortsat data om fiskeforekomster i alle danske vande – både saltvand og ferskvand.

 

Fiskeatlasset har altid brug for din hjælp!

 

Kontakt:

Mail: fiskeatlas@snm.ku.dk

Tlf.: 35 32 11 24

Den 3. marts var Niels Sørensen på udkig efter rav ved Hirtshals. Med sin ravlygte fik han øje på noget, der lyste op i UV-lyset. Det var imidlertid ikke rav, men en underlig lille fisk med specielle lysorganer på bugen.

Efterfølgende har det vist sig, at fisken er den sjældne dybhavsfisk laksesild, som hører til familien sølvøkser.

– Laksesild lever i de frie vandmasser i flere hundrede meters dybde. Måske er det udsmid fra rejefiskere, da der ligeledes var skyllet en del store dybhavsrejer op på stranden, forklarer Niels.

Fiskeatlas på sagen
Næste skridt var at lede i registeret hos fiskeatlas.dk, og få fundet ud af, hvor sjælden fisken er.

– Laksesild er faktisk ikke så sjældne i de dybere dele af Skagerrak, og atlasdatabasen rummer mange hundrede fangster fra de seneste årtier. Det sker også næsten hvert år, at vi hører om laksesild, der skyller op på strandene i Nordjylland, men som regel er det en enkelt fisk, der bliver fundet. Det usædvanlige er, at der denne gang er så mange, og jeg kan oplyse, at der blev fundet en del laksesild i samme område aftenen efter, hvoraf en del stadig var levende, fortæller Henrik Carl fra Statens Naturhistoriske Museum.

– Vi ved ikke, hvorfor de strander, og vi vil meget gerne høre fra folk, der finder dem, så vi kan blive klogere på fænomenet. Jeg tror nemlig ikke, at det er udsmid, slutter Henrik Carl.

 

1 Laksesild i ravlygtens skær.jpg
Det er næsten kutyme, at der hvert år bliver registret en lille laksesild på strandene i Nordjylland. Det er sjældnere ved nordkysten af Sjælland. Foto: Niels Sørensen.