Tunen springer igen i Øresund

IMG_3106 copy.jpg

Sidste år var der mange efterretninger fra folk som havde spottet den store tilbagevendte blåfinnede tun, men ingen havde endnu haft heldet at tage et billede. Så det var en historisk begivenhed, da det lykkedes for lystfiskerne Jesper Fohrmann og Tom Secher den 5. september i farvandet mellem Gilleleje og Hornbæk.

- Ikke længe før Hornbæk så vi store plask. Vi sejlede til stedet og så til vores begejstring 2 stk. 200 kilos fisk skyde op ret foran båden blot få meter fra os. Selvsagt var vi fuldstændig ovenud lykkelige …. Det er en drøm, som jeg har haft siden barn, hvor min morfar berettede om sit tunfiskeri i Øresund . At se dem ret i vores eget hav er en helt enestående og livsforandrende oplevelse, siger Jesper Fohrmann, som sammen med Tom Secher har fisket tun flere steder på kloden.  

Jesper beretter videre: Vi så i de næste timer + 50 fisk overfladen, med voldsomme plask – frit springende ud af vandet – det var enestående, og fiskene var fra 100-300 kilo. 

- Det er en epokegørende begivenhed, at den Atlantiske tun er sikkert tilbage i Øresund, og dette skyldes, at tunen er i stor vækst i Nordatlanten. I mange år har der været meget strenge restriktioner overfor erhvervsfiskeri efter tun i bl.a. Middelhavet, og dette har forårsaget, at de store tun er i stor vækst, og der er grund til tro, at bestanden fortsat vil stige, hvis restriktionerne fortsætter”, siger Jens Peder Jeppesen, marinbiolog og akvarie- og museumschef på Øresundsakvariet under Biologisk Institut.