5 TIPS TIL FLADFISK FRA BÅD

DSCF5674

Fladfisken er måske ikke kendt for at være kræsen, men som bådfisker er der alligevel en række tricks, der er værd at forfølge for at opnå glade dage med masser af fladfisk i båden. Sportsfiskeren har talt med fiskeguiden Claus Eklundh Christensen for at få 5 stensikre tips til de flade fra båd.

OM CLAUS EKLUNDH CHRISTENSEN
• Claus er 48 år og bor i Albjerg på Sydfyn sammen med sin kone.

• Han fisker primært omkring Fyn med udgangspunkt i det sydfynske. • Han er certificeret fiskeguide gennem Danmarks Sportsfiskerforbunds guide-uddannelse og er også udannet biologilærer.

• Følg Claus og hans arbejde som fiskeguide på Instagram-profilen @fishnship.dk.

Jeg har aftalt at mødes med fiskeguide Claus Eklundh Christensen på Svendborg Havn, som ofte er udgangspunkt for hans bådfiskeri efter fladfisk i det sydfynske. Claus driver sin egen guidevirksomhed Fish 'N' Ship fuld tid, så han er vant til at guide og give tips og tricks til sine gæster på båden. Især i løbet af sommeren og efteråret er fladfisk et af kundernes fortrukne mål – og det er ikke uden grund. Fladfisk som skrubbe, rødspætte og ising er nemlig sjove fisk at fange, alle kan være med, og så smager de tilmed himmelsk badet i smør. Her får du Claus’ 5 tips til at fange flere flade fra båd.

1. BRUG ALTID FRISK OG RIGELIGT MED AGN

– Det er altid vigtigt med frisk agn og gerne nok af den. Jeg bruger for det meste sandorm, børsteorm eller skalrejer, og man bliver forbavset over, hvor meget man kan bruge på en dags fiskeri. Især hvis der også er mange krabber, hvor man fisker. Og skal ens agn være frisk, så er en køleboks uundværlig. Bruger man børsteorm, kan det også anbefales at pakke dem ind i vådt avispapir, hvis de skal holde endnu længere tid. Væske fra eventuelt døde orm bliver absorberet, og avispapiret har samtidig en isolerende effekt. Sandorm kommer ofte i avispapir, når man køber dem. Det er er lidt forskelligt, hvilke agn der virker bedst fra dag til dag. Ofte fisker jeg med sandorm eller børsteorm, og så er skalrejerne min backup, da de kommer på frost, så de er nemme at have med. Jeg tager hovedet af, så det ikke er en for stor mundfuld.

FC3B7568

2. VARIER DIT RIG

– Når der er styr på agnen, er det tid til at kigge på fladfiske- forfanget. Jeg bruger de klassiske paternoster-rigs med to kroge på. Jeg har selv tre-fire go-to-rigs med forskellige perler, sprutter og spinnerblade på. Mange tænker nok, at det er ligegyldigt, hvad der sidder på af glimmer og perler, men jeg har selv oplevet at blive totalt udfisket af en kammerat, hvor vi fiskede med to forskellige rigs. Han fangede 20 flade på et rig med gummisprutter, mens jeg selv kun fangede to. Pointen er derfor, at det giver god mening at have forskellige rigs med og skifte jævnligt, indtil man finder ud af, hvad de flade vil have. Rigget med gummiblæksprutter er nu blevet en fast del af min forfangsboks. Eller smykkeskrinet, som jeg kalder det, fordi det bugner af perler, gummi, glimmer og spinnerblade, når man åbner det. Et godt tip til at kunne bruge sine rigs i lang tid er at skrifte krogene og eventuelt linetjavsen ud til krogen, hvis den er en smule slidt. Skarpe kroge er nemlig også vigtigt, selvom man "bare" fisker flade. Men husk at vælge kroge i en fornuftig størrelse. Bruger du for små kroge, vil du opleve at du kroger fiskene for dybt.

DSCF5516

3. FIND SKRÆNTERNE PÅ BUNDEN

– Næste skridt er selvfølgelig at finde fladfiskene. Hertil er et ekkolod og kortplotter et godt værktøj, så man ikke famler i blinde. Søg dig frem over sand- og grusbund på forskellige dybder. Jeg fisker lige fra tre meter til 20 meter, og man kan godt blive overrasket over, hvor man finder de flade. Jeg oplevede selv sidste sommer at finde store rødspætter på kun 2-3 meter vand. Skrænter er decideret hotspots, så led efter dem. De kan nemlig holde på mange flade. Disse steder kan man ofte drive henover ad flere omgange.

DSCF5403

DE 3 MEST ALMINDELIGE FLADFISK

Ising Isingen er almindeligt udbredt og meget talrig i alle de danske farvande, især i Nordsøen. Isingen er en bundfisk, der foretrækker blød sand- eller mudderbund. Den er en god spisefisk, men regnes af nogle, for at være af lidt dårligere kvalitet end skrubbe og rødspætte.
Rødspætte Rødspætten er almindelig i de skandinaviske farvande, særligt i Nordsøen samt i Skagerrak, Kattegat og Østersøen til omkring Gotland. Rødspætten lever på sandet eller blandet bund fra kysten og ud til ca. 200 meters dybde.
Skrubbe Skrubben findes stort set overalt i de indre danske farvande. Hyppigheden stiger fra Kattegat mod Østersøen. I Nordsøen er skrubben ikke så almindelig og findes her primært i Vadehavet. Den er forholdsvis sjælden i Skagerrak. Skrubben foretrækker sand- og mudderbund uden vegetation. Her kan skrubben ligge nedgravet det meste af dagen.

4. FISK AKTIVT OG FIND FLADE

– Når man vil afsøge et område, gælder det om at være i bevægelse. Enten ved hjælp af vind eller strøm. Jeg foretrækker sidstnævnte og gerne ved 1-1,5 knob. På den måde kan man kaste sit rig ud og herefter lade det roligt hoppe/slæbe henover bunden, mens man driver. Er der slet ikke bevægelse i form af vind eller strøm, er det en god ide at fiske aktivt. Her kaster man ud, hvorefter man spinner bundrigget langsomt ind over bunden 3-4 meter efterfulgt af 20-30 sekunders pause. Dette gentages, indtil rigget er oppe ved bådsiden igen. Man kaster i vifteform, og når området omkring båden er affisket, er det tid til at flytte sig lidt igen. Venter man på strøm eller vind, kan man i ventetiden fiske på denne måde for at afsøge vand.

DSCF5713

5. HAV FØLING MED DIT RIG

– I starten er der mange af mine kunder, der tror, de har hug, når loddet hopper/slæber hen over grus og muslinger på bunden. Det kan til dels også føles lidt som hug, men når man har oplevet det karakteristiske og vibrerende fladfiskehug, er man ikke i tvivl. Så det gælder altså om at have god føling og kunne kende forskel på hug og bund. Nogle dage hugger fladfiskene ekstremt forsigtigt, og andre dage tager de agnen kontant. Vil man have succes på de svære dage, er det vigtigt, at man har stangen i hånden hele tiden og eventuelt med fingeren på linen for at kunne mærke alt. Jeg fisker selvfølgelig med fletline. Det er simpelthen det eneste rigtige, fordi det giver direkte kontakt til agnen, og der er ingen elastik, som man kender det fra nylonline. Når jeg mærker gentagne, vibrerende hug, prøver jeg at time modhugget så tidligt som muligt, så fladfisken ikke bliver kroget for dybt. Hvis de er ekstremt forsigtige, så har jeg også haft held med at give dem et par sekunders slapline, så de ikke mærker modstand, og så strammer jeg op derefter. Her gælder det igen om at eksperimentere en smule, så man finder melodien.

DSCF5424
DSCF5351

GREJ TIL FLADFISK 

Stangen: En spinnestang på 8-10 fod, der kan bære lodder op til 60 g. Fisker man steder med meget strøm, kan det være nødvendigt at fiske med kraftigere grej, da man skal bruge tunge lodder for at holde bunden. 

Hjul og line: Et fastspolehjul omkring str. 3000 eller 3500 med en fletline på 0,20-0,25 mm. Fletline gør det nemmere at mærke huggene, fordi den ikke er elastisk som en nylonline.

Andet: En krogløsertang, så du hurtigt og nemt kan afkroge din fangst. Det er især en stor hjælp, hvis krogen sidder dybt. En køleboks til din agn og fangst, så den holder sig frisk i sommervarmen. Sidst men ikke mindst en god kniv, så du kan rense de fladfisk, du hjemtager.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 2, 2022.