Hele Danmark plantede ålegræs

DSCF7381 De mange fremmødte frivillige klargjorde 5000 ålegræsskud til udplantning i Torø Vig ved Assens. Foto: Christian Flinker.

Det landsdækkende initiativ ”Danmark planter ålegræs” blev afviklet med succes lørdag den 8. juni. 32 steder rundt i landet var frivillige på banen, og tre af stederne skete det i stor skala. Det var blandt andet tilfældet ved Assens og Horsens, hvor forbundets Kysthjælper-projekt var med på banen.

På initiativ af Tænketanken Hav var lørdag den 8. juni 2024 udset til at være dagen, hvor der skulle udplantes ålegræs på en lang række lokaliteter rundt i hele landet. Alle var inviteret til at deltage og trods regn og blæst på dagen, valgte rigtig mange at følge opfordringen.

Der blev lavet 29 mindre testudplantninger, samt tre udplantninger i stor skala, hvor 3-5000 ålegræsskud blev udplantet på havbunden.

To af udplantningerne i stor skala blev foretaget ved Assens og Horsens Fjord med forbundets Projekt Kysthjælper som de ansvarlige. Det sidste i stor skala blev udført ved Vejle Fjord af projekt Sund Vejle Fjord.

DSCF7260
Frivillige dykkere stod for selve udplantningsarbejdet, der foregik på 2-3 meters dybde i Torø Vig. Foto: Christian Flinker.

Mange frivillige trodsede vejret
Ved Assens havde 85 frivillige tilmeldt sig inden arrangementet, men da dagen bød på regn og blæst, var lederen af Projekt Kysthjælper Erik Haar Nielsen spændt på, hvor mange der faktisk mødte op.

– Vi blev glædelig overrasket, for vi nåede helt op omkring 100 fremmødte, og det lykkedes heldigvis at finde lidt læ til de mange, der skulle hjælpe med at fastgøre ålegræsskuddene til søm, som dykkerne så senere kunne udplante, fortæller han.

De mange ålegræsskud til udplantning blev hentet dagen før ved den sydlige pynt på Helnæs, hvor der er store ålegræsbede, der kan tåle, at man høster på dem.

5000 nye skud blev udplantet
Målet for dagen var at få udplantet 3-5000 ålegræsskud, og trods de dårlige vejrforhold nåede man faktisk op på 5000, der nu skal vokse og brede sig i Torø Vig ved Assens.

– Det gik over al forventning og med højt humør og god stemning. Knap 25 frivillige dykkere sørgede for selve udplantningen, mens de øvrige frivillige stod for klargøringen, fortæller Erik Haar Nielsen og fortsætter:

– De frivillige kommer fra mange forskellige foreninger. Der er lystfiskere, dykkere, jægere, fritidsfiskere, medlemmer af naturfredningsforeningen og desuden en masse folk, som selv siger, at de bare gerne vil gøre noget for havmiljøet. De ved godt, at det ikke løser alle problemer, men de vil hellere gøre en indsats end sidde hjemme i sofaen.

– Vi ved heldigvis også, at det lokalt har en god effekt at hjælpe ålegræsset på vej, og samtidig skaber det medieomtale og sætter fokus på de problemer, som havmiljøet kæmper med, slutter Erik Haar Nielsen.

De ved godt, at det ikke løser alle problemer, men de vil hellere gøre en indsats end sidde hjemme i sofaen.
DSCF7437
Assens Kommunes borgmester Søren Steen Andersen lagde vejen fordi udplantningsstedet. Foto: Christian Flinker.

Udplantning hele ugen ved Horsens Fjord
Lørdag var der 30 frivillige i gang med at klargøre skud ved udplantningen i Horsens Fjord. Otte frivillige dykkere stod for selve udplantningen sammen med fem dykkere fra Syddansk Universitet.

Jan Karnøe, der leder projektet, fortæller, at der dukkede flere frivillige op, end der var tilmeldt, men på grund af det dårlige vejr valgte man at afkorte dagens indsats.

Den fortsætter til gengæld hele ugen, hvor der hver dag er en skoleklasse på besøg. Ud over den information de får om projektet og om havmiljøet i almindelighed, bidrog eleverne om mandagen med klargøring af cirka 1500 ålegræsskud, som dykkerne efterfølgende planter ud.