Viborg Kommune tager første skridt i indsats for havørreden i Gudenåen

PA110013 Et 5-årigt projekt skal sikre bedre forhold for havørrederne i Gudenåen nedstrøms Tangeværket.

Efter en arbejdsgruppe kom med et bud på en handleplan for at få havørreden tilbage i Gudenåen, har Viborg Kommune nu med en bevilling på 600.000 kr. taget det første skridt i forhold til at få arbejdsgruppens anbefalinger ført ud i livet.

I 2018 blev arbejdsgruppen ”Havørreden tilbage i Gudenåen” etableret med deltagelse af fire lokale sportsfiskerforeninger, tre kommuner samt Danmarks Sportsfiskerforbund og DTU Aqua. Som et led i arbejdsgruppens arbejde blev der foretaget undersøgelser med vildtkameraer ude ved de små gydebække langs Gudenåen, og resultaterne blev afrapporteret sidst i 2023.

Fiskene mangler skjul
De opsatte vildtkameraer viste med tydelighed, at der var et stort prædationstryk fra især fiskehejre og odder i de små tilløbsbække, hvor havørrederne gyder.

Det skyldes ifølge fiskeplejekonsulent Bjarke Dehli, at de små ørreder mangler skjul i bækkene.

– Der er fint med gydegrus i de fleste bække, men der er et stort efterslæb med hensyn til at få forbedret de fysiske forhold, så der skabes skjul til fiskene. Det kan for eksempel ske ved udlægning af sten og dødt ved, reduceret vandløbsvedligeholdelse og fremme af processer, der genetablerer den naturlige dybdevariation i bækkene, fortæller Bjarke Dehli og fortsætter:

– På nogle af de undersøgte lokaliteter med høj fysisk variation var der således pæne ørredbestande, selvom der også var hyppige registreringer af odder. Et stort udbud af naturlig variation er særligt vigtigt, fordi ørrederne i de fleste vandløb først trækker mod havet som 2-års smolt. Derfor har de brug for at kunne skjule sig for prædatorerne i hele opvækstperioden i vandløbet, fortæller Bjarke Dehli.

Handleplan for 5-årig indsats
Arbejdsgruppens indsats blev udmøntet i en foreløbig handleplan, der skitserer indsatserne for et 5-årigt projekt. Du kan læse planen her.

Viborg Kommune tager første skridt
Den 2. januar 2024 blev der afholdt møde i Klima- og Miljøudvalget i Viborg Kommune, og her blev det besluttet at bevilge 600.000 kr. til projektet hen over en 5-åring indsatsperiode.

Det er nu forventningen, at Faurskov Kommune og Randers Kommune træffer samme beslutning, og de 1,8 mio. kroner, der dermed bevilges, skal primært gå til projektledelse.

Desuden er der budgetteret med 4,475 mio. kroner i løbet af projektperioden til de konkrete indsatser ude ved vandløbene. Disse midler skal findes ekstern, primært hos forskellige fonde.

Endelig vil der ske en yderligere indsats finansieret af staten gennem vandplanerne.

Det forventes, at arbejdet vil gå i gang i løbet af foråret 2024.