Ny sluse giver fiskene adgang til gydeområder

nysluse.jpg

Helt inde i bunden af Jungshoved Nor syd for Præstø løber Vasebækken ud. Selve udløbet, hvor landevejen passerer, har hidtil været forsynet med en tophængt sluse, og den har tilsyneladende spærret totalt for aborrer og gedder på gydevandring. Men nu er den gamle sluse blevet erstattet af en ny sidehængt sluse, og det har betydet en klar forbedring, fortæller miljøsagsbehandler Jimmi Spur Olsen fra Vordingborg Kommune.

- Vores åmænd, som har varetaget vedligeholdelsen i Vasebækken i mere end 20 år har ikke tidligere set store aborre eller gedder i bækken. Bækken munder ellers ud i Jungshoved Nor, og det er derfor oplagt at tro, at både brakvandsgedder og aborrer gerne ville trække ind i bækken og tilstødende søer for at gyde. Så det er rigtigt glædeligt, at åmændene i forbindelse med deres arbejde her sidst i marts kunne iagttage flere rigtig store aborrer i bækken, hvilket tyder på at den nye sluse allerede gør gavn og har åbnet til det, der kan blive til rigtig vigtige ferske gydeområder for vores brakvandvandsrovfisk, fortæller Jimmi.

gammelsluse.JPG