Bækørred eller søørred?

BØ1.jpg
_0006_DSCF8923.jpg

Kaare Manniche Ebert

Fiskebiolog

Thomas Kirkebæk, der virker som skolelærer i Aalborg, stammer fra en lille landsby tæt ved Hald Sø syd for Viborg. Hans forældre er lodsejere ved et mindre vandløb med tilknytning til søen og i drengeårene har han haft mange mindeværdige fiskedage ved sit hjemmevand – og han har stadig fiskestangen med, når han besøger forældrene. Så med tiden er det blevet til mange flotte, rødplettede ørreder op til 3,8 kg, hvilket var Thomas’ personlige rekord i en årrække.

Det blev der imidlertid lavet om på, da han i skolernes efterårsferie var på besøg i barndomshjemmet – herunder gengivet med Thomas’ egne ord: ”Sidst jeg var forbi, havde min fiskekammerat og jeg set et monster af en bækørred. Jeg besluttede mig for ikke at gå for tæt på stedet og forsøgte med et langt kast. Lige da min spinner ramte vandet, kunne jeg se en stor bølge fra dybet. Jeg trak spinneren lidt langsommere og den nærmede sig hullets kant, hvor en stor mørk finne kom til syne i vandoverfladen. Jeg så, som i slowmotion, hvordan den store fisk bed omkring min lille, Mepps-spinner. Den stille å blev med ét forvandlet til et stort plask. Jeg kæmpede med fisken i et par minutter, og det lykkedes mig at få fisken tæt nok på til jeg kunne forsøge at få den op i mit alt for lille net. Fisken smuttede op af nettet i første forsøg, men i andet forsøg sad nettet fast i den gæller, og jeg kunne lande en ørred på 72,2 cm og 4,82 kg."

”Da jeg sad med fisken mellem mine hænder hamrede mit hjerte så jeg kunne mærke det helt ud i fingerspidserne. Jeg var meget i tvivl om fisken skulle genudsættes som jeg plejer, eller tages med hjem, så jeg kunne få lavet skælprøve og vejes og måles ordenligt. Det endte med det sidste. Jeg tænker også at sådan en gammel fisk er bedre at få røget end at finde den i overfladen inden for det næste år, slutter Thomas historien om sin flotte ørred.”

Thomas sendte en skælprøve til Sportsfiskerforbundets skæl-ekspert, Kaare Manniche Ebert, som har begået nedenstående analyse. Som det fremgår, overlader han til Thomas selv at afgøre, om der er tale om en søørred eller en bækørred. Thomas mener, at det sandsynligvis er er bækørred, for der er store ørreder i bækken året rundt – men måske tager de af og til også på ædetogt i søen, funderer han. Til gengæld er det helt sikkert ikke en havørred, da der er en totalspærring i den øverste del af afløbet, Nørreå ved Non Mølle. – Men kig på billederne af den flotte fisk – og døm selv...