10 hotte kystpladser på Ærø

0Y4A4780 Ærø er en oplagt havørred-destination for en fiskeferie med vennerne.

Ærø, der ligger i det sydfynske øhav, byder på et helt unikt kystfiskeri efter havørreder året rundt, og samtidig er fiskepresset på øen lille. Her får du 10 af Ærøs hotteste kystpladser.

OM KRISTOFFER EBDAHL RASMUSSEN

 
Kristoffer Ebdahl Rasmussen har fisket, siden han kunne gå. Han har fisket på kysten efter havørreder i over 12 år, hvoraf de sidste 10 år i høj grad er brugt langs Stevns unikke kyst.

Til dagligt arbejder Kristoffer som business development manager, og ved siden af driver han sin egen virksomhed, som leverer indhold til forskellige platforme inden for fiskeri.

Du kan se billeder fra Kristoffers mange fisketure på Instagram-profilen @Seatroutdenmark.

Artiklen er tidligere bragt i magasinet Sportsfiskeren nr. 3, 2022.
Fotos: Kristoffer Ebdahl Rasmussen og Mathias Rosenmejer Ibsen.

Forventningerne er helt i top, da bilen kører ombord på færgen mod Ærø. Ved ankomst på dækket har fiskekammeraterne og jeg halvanden time, som ved første tankestrejf kunne bruges til at høre, hvordan vi hver især har det, men fiskefeberen raser, og der er klar enighed om, at alle platforme med vejr, fangster og pladser skal analyseres og diskuteres i plenum. Det vigtige spørgsmål presser sig nemlig på: Hvor skal vi starte med at fiske på den vidunderlige ø?

Da færgen kommer i land, er planerne for dagen og weekenden lagt. Vinden kommer svagt fra vest, og mere eller mindre alle pladser er fiskbare. Der er ingen tvivl om, at vi sagtens kan vente med at købe ind og sætte tingene af i huset. Vi skal direkte ud at fiske!

Der går mindre end 10 minutter, før den første råber, og stangen står bøjet ned til korken. Forventningens glæde er allerede udløst. Vil du prøve det samme på Ærø, så får du her mine 10 bedste kystpladser på øen.

Fisk Oppefra Web
Ærø byder på mange pladser med godt badekarsfiskeri, og det er ofte her, havørrederne er at finde.

1: SKJOLDNÆS
Skjoldnæs er en af de mest kendte kystpladser på Ærø, og ved ankomst på pladsen kan man før nedgang stå oppe på klinten og betragte de meget smukke og helt exceptionelt gode bundforhold. Idet man kommer ned fra trappen, vil man opleve en god og varieret bund med store sten og oftest rigtig god strøm. Fisker man nordøst over, støder man på pladsens store rev og det helt klare hotspot. Specielt på kanterne af revet kan man opleve et godt fiskeri, og til tider er det ikke til at overse, hvor stærkt strømmen løber. Fiskene kan oftest være meget tæt på land og jage byttedyr mellem tangbuskene og de store sten. Fisker man i nordøstlig retning, kommer man til Næbbet – et stort rev og en rigtig giftig plads om sommeren og efteråret.

Tips til pladsen:
• Pladsen kan holde til en god solid pålandsvind og stadig være fiskebar, da pladsen sjældent plumrer til.
• Selvom revet i nordøstlig retning virker som en magnet for havørrederne, skal man ikke undervurdere at fiske i sydvestlig retning, da bunden her også er meget varieret med pynter og sandrevler.
• Ved meget hård pålandsvind frarådes det at vadefiske mellem de store sten.

DJI 0208
Her ses nordvestkysten fra sin smukkeste side i det tidlige forår. Går man sydvest over fra Skjoldnæs, vil man møde en kyststrækning med masser af badekar.

2: HAVEN
Pladsen har en tendens til at se en smule triviel ud i forhold til nogle af øens andre pladser, som byder på store rev og meget fine bundforhold. Man skal dog på intet tidspunkt lukke Haven ude i valget af fiskeplads. Pladsen byder på flere mindre stenrev og stensætninger ud i vandet, og flere steder er der dybt vand tæt på land.

Tips til pladsen:
• Husk at lægge lidt ekstra kræfter i revene, der ligger i nordvestlige retning.
• Respekter parkeringsanvisninger, og parker med respekt for beboerne
• Pladsen bliver specielt interessant i lavt vand, da revene i nordlig retning bliver mere tydelige og nemmere at affiske.
• I den østlige ende, hvor den mørke bund skifter til sand og ålegræs, finder man ofte havørreder.

0Y4A1818
Mellem fiskepladserne Skjoldnæs og Haven finder man et stort rev, hvor Ærøfærgen, som ligger til i Søby Havn, sejler forbi på sin rute.
Skærmbillede 2024 01 02 Kl. 13.46.03 Ærø har mange fantastiske kystpladser, og øens størrelse gør det muligt at nå mange forskellige pladser i løbet af en fiskedag.

3: VRÅ
Vrå er en spændende plads, der tåler forholdsvis meget vind, og i en hård vestenvind vil pladsen kun blive en smule grumset og have bølger, som falder fint ind på kysten. Pladsen kan være svær at vadefiske, men det er det hele værd at kaste sig ud. Det ikke unormalt at se store, springende fisk ved Vrå, og især i april kan man være heldig at finde en god fisk mellem grønlænderne.

Tips til pladsen:
• Oftest vil man opleve et godt grønlænderfiskeri i vintermånederne.
• Fisk gerne i forholdsvis hård vestenvind/ pålandsvind.
• I efteråret kan man støde på store trækkende havørreder.

4: UNDER BUSKENE
På vej ud til tangens spids og pladsen Urehoved, kører man forbi "under buskene" . Denne plads ser på luftfotos umiddelbart ikke ud af noget, men man skal bestemt ikke undervurdere denne plads. Den egner sig bedst til spinnefiskeri, da pladsen ligger meget tæt op ad vejen og stensætningen, som beskytter den. Så er du spinnefisker, skal du aldrig springe denne plads over. Langs med stensætningerne står rejeruserne, og det er der en grund til. Når rejerne kommer, følger ørrederne med. Bunden består af sand, sten og ålegræs.

Tips til pladsen:
• Hold ekstra øje med havtemperaturerne på denne plads, da de kan variere og svinge en del.
• Pladsen fisker specielt godt i marts og april med vandtemperatur mellem 5-10 grader. 
• Kombiner med en tur rundt om Urehoved – så får du fisket mange forskellige typer af bundforhold.

5 TIPS TIL SUCCES PÅ ÆRØ

1. Søg altid pladser med pålands- eller sidevind. Pladserne kan tåle ekstremt meget vind, og oftest er havørrederne nemmere at få i hugget, når der er gang i vandet.

2. Fiskepresset på Ærø er langt mindre end mange andre steder. Det vil sige, at du ofte fisker pladserne som den første, og dermed med større forudsætninger for succes.

3. I det kolde forår er korte, varme perioder, hvor temperaturen stiger i et par dage, vigtige at holde øje med. Det er ofte lig med aktive ørreder tæt på land.

4. Vær mobil, og få affisket så meget vand som muligt. Notér, hvor du ser eller oplever aktivitet, og brug ekstra tid på netop disse steder fremadrettet.

5. Fokuser dit fiskeri i vandskiftet, og find gerne bølger og strøm.

5: UREHOVED
Dette er en ikonisk plads på Ærø. Den er helt klart et besøg værd, fordi pladsen også er smuk med klinter i baggrunden, store sten og en ekstremt varieret bund. Urehoved er en rigtig god forårs- og efterårsplads og har gennem tiden leveret rigtig mange flotte havørreder. Har du et ønske om at fange en stor, blank havørred, giver vintermånederne og foråret på denne plads dig en unik mulighed for at få opfyldt det ønske.

Tips til pladsen:
• Pladsen fisker bedst i højvande, da fiskene kommer helt tæt på land.
• Fisk gerne i hård pålandsvind og gerne i kraftig strøm på revet om sommeren.
• Der kan fiskes hele vejen rundt om Urehoved med stor succes.

6: DÆMNINGEN
Ærø byder også på andet end vilde og barske kystforhold. Et godt bud er Dæmningen. Denne plads har fjordlignende forhold og kan måske virke kedelig i modsætning til mange af øens andre pladser. Dog skal man ikke undervurdere denne plads, da den specielt i vinteren og foråret kan fungere som en magnet for havørrederne på grund af den mørke fjordbund, som suger solens varme til sig. Pladsen har mange fine fisk på samvittigheden.

Tips til pladsen:
• Pas på, når du vadefisker, fiskene går tæt på land, og fisk altid af, før du hopper i vandet. • Flue- eller bombardafiskeri kan oftest give pote på netop denne plads.

0Y4A0803
Mange af pladserne på Ærø kan holde til hårde vindforhold og stadig være fiskbare. Det giver optimale betingelser i jagten på havørrederne.
0Y4A2441
I de tidlige morgentimer kan man på pladsen Marstal ved Erikshale opleve en smuk solopgang, mens man fisker over revene.

7: MARSTAL VED ERIKS HALE
Denne plads kan byde på noget helt unikt morgenfiskeri og samtidig udsigt til Langeland. Pladsen byder på varierende forhold med rev og badekar. Oplever man meget hård vestlig vind, som betyder, at nogle af de vestvendte pladser ikke kan fiskes, er denne plads et oplagt bud. Bevæger man sig helt ud på spidsen, vil man opleve dybt vand inden for kastelængde.

Tips til pladsen:
• Sørg altid for at affiske badekarrene grundigt, specielt dem lige ud for parkeringspladsen. • Fisk i badekarret over den mørke bund i havnen.

8: DREJET
Endnu en kystperle på Ærø. Denne plads byder på unikke forhold og store rev både tæt på kysten og 30-50 meter fra land. Går man ind på Fishing in Denmark-kortet kan man tydeligt se, hvorfor netop denne plads kaster mange store havørreder af sig hvert år. Bundforholdene er specielle, varierende, og alt hvad en havørredfisker søger, lige gyldigt, om det er med fluestangen eller spinnestangen.

Tips til pladsen:
• Som fluefisker kan du med fordel fiske pladsen i lavvande, så du kan nå de store rev 40-50 meter ude.
• Fisk gerne pladsen i hårde forhold – gerne når det blæser op. Vandet vil dog blive grumset ved for meget pålandsvind.
• Flyderingsfiskeri er oplagt på denne plads, fordi der ligger rev langt ud.

0Y4A4687 Kopier
En smuk havørred fra Ærøs sydvestlige kyst.

9: VEJSNÆS
Denne plads er placeret på det sydligste af Ærø og er en plads, som byder på lidt af det hele. Det er muligt at parkere helt nede ved vandet, og du kan fiske i begge retninger med succes. I vestlig retning har pladsen flere forskellige rev og pynter, med badekar og store sten, hvor trækkende havørreder vil holde til hele året rundt for at søge føde.

I østlig retning vil du støde på pladsens største rev. Med en sydlig eller sydvestlig vind vil du her opleve gode forhold. Pladsen er ekstremt kuperet med store sten og forholdsvis dybt vand tæt inde under land, og derfor kan pladsen være svær at vadefiske, men bestemt forsøget værd. Der kan enten parkeres ved enden af Eskevej eller ved Sjoen for enden af Østersøvej. Sjoen er kendetegnet ved en række vindmøller. Fra begge holdepladser kan man fiske mod Vejsnæs Nakke.

Tips til pladsen:
• Det kan være en fordel med en vadestav, på grund af de stor sten, der gør det svært at holde balancen i bølgegangen.
• Pladsen fisker godt i sydlig eller sydvestlig vind.
• En af Ærøs bedste sommer- og natpladser.

Sage + Fisk 2
Du kan fiske havørreder på kysten hele året på Ærø. Her ses en flot forårsfisk.

10: OLDE MARK
 Denne plads er en af Ærøs mest kendte, hvilket hænger sammen med, at pladsen hvert år leverer store havørreder og gennem tiden har givet flere havørreder over 7 kg. Fra parkeringspladsen er det muligt at fiske i både vestlig- og østlig retning så langt øjet rækker. Pladsen er kendetegnet ved hård yderkyst med store sten i varierende størrelse og blæretang. Indimellem kommer der små og store pynter, som der skal bruges ekstra fisketid på at afsøge og sørge for at fiske korrekt uden for meget støj og larm i vandet. Pladsen er svær at vadefiske, og her rådes der til at bruge vadestav. Dog skal man som lystfisker ikke fortvivle; havørrederne jager tæt på land, og man kan oftest have rigtig god succes ved nærmest helt at undgå vadefiskeriet.

Tips til pladsen:
• Fokuser dit fiskeri på store og små pynter, og husk at kaste på langs af kysten.
• Pladsen kan være svær at vadefiske, så vær forsigtig.
• Pladsen kan tåle meget direkte pålandsvind i længere tid.
• Pladsen fisker godt i vandtemperaturer mellem 5-15 grader.

Kenny Flueboks
Rejefluer fungerer også godt langs Ærøs kyster, så husk at have dem med i boksen – og gerne i forskellige varianter, når havørrederne er kræsne.