DSCF6803

Sportsfiskeren har talt med Oliver Seiersen, der jævnligt har sin gang ved Gudenåens og Storås bredder, for at blive klogere på opstrøms-spinnefiskeri efter laks. En drøneffektiv metode, der samtidig er let at gå til selv for en nyudklækket laksefisker.

KEND REGLER OG ANBEFALINGER
Reglerne for eksempelvis krogstørrelser og bevægelsesretning under fiskeri kan være forskellige fra laksevandløb til laksevandløb. Undersøg derfor altid reglerne på den pågældende forenings eller sammenslutnings hjemmeside, inden du drager mod åen. Her kan du også få mere viden om fiskeriet og fangsterne.

Husk, at reglen med modhageløse kroge gælder i alle lakseåer undtagen Gudenåen.

 

Selv har jeg aldrig fisket i Storå, men jeg har til gengæld hørt meget om åen og dens mange og flotte laksefangster. I dag skal jeg mødes med Oliver Seiersen, der til dagligt er grejpusher i Lystfisk.dk i Randers, til en snak om opstrøms spinnefiskeri efter laks. En metode, som han flittigt bruger ved både Storå og Gudenåen i løbet af sommeren og efteråret.

Da jeg triller ind på parkeringspladsen ved Storå nedstrøms byen Bur, står Oliver allerede klar med tilrigget stang. Med andre ord: Han har laksefeber, og jeg forudser allerede, at der skal fart i vadestøvlerne, hvis jeg skal følge efter ham med kameraet og en blok fyldt med spørgsmål.

Du dyrker dit laksefiskeri i både Gudenåen og Storå. Kan du ikke sætte lidt ord på, hvorfor du fisker netop disse vandløb, og hvordan du hovedsageligt griber fiskeriet an sæsonen igennem?

– Gudenåen er mit kære hjemmevand, hvor jeg både fisker laks og gedder. Her fisker jeg hele sæsonen, fordi den ligger tæt på, og jeg kender åen ud og ind. Men jeg tager også turen til Storå, fordi den på mange måder kan noget andet end Gudenåen – i hvert fald set fra mit synspunkt. Det skyldes, at der er mere variation i form af sving, dybe huller, render, stryg osv.
I forhold til mit spinnefiskeri kan det deles op i to sæsoner. Fra premierestart i både Gudenåen og Storå og frem til slutningen af maj fisker jeg stort set kun nedstrøms, fordi vandet stadigvæk er koldt, og derfor skal spinneren fiskes langsomt og helt tæt på bunden. Her fisker jeg nærmest spinneren, som en fluefisker vil fiske sin flue. Spinneren kommer selv på arbejde ved at svinge langsomt over til modsatte bred uden ret mange omgange på hjulet. Fra slutningen af maj og resten af sæsonen ud, sætter jeg ind med opstrømsspin.

DSCF6498
Med 45 graders kast arbejder Oliver sig stille og roligt op ad åen, samtidig med at han udser sig mulige standpladser for laksen.

OLIVER SEIERSEN
21-årige Oliver er butiksassistent i Lystfisk.dk i Randers. Det meste af hans fritid går med at fiske efter stort set alt, der svømmer, men sommeren og efteråret er dedikeret til å-fiskeriet efter havørred og laks. Hans PR-laks er fra Gudenåen og vejede 12 kg og målte 102 cm.

Hvorfor er opstrømsfiskeriet så effektivt om sommeren og efteråret?
– Vandtemperaturen er steget, og laksene er derfor langt mere aktive. Derfor vil jeg gerne have mere fart på spinneren, men fortsat kunne fiske dybt, fordi laksen står ved bunden. Her er opstrømsfiskeriet bare vejen frem. Samtidig kan man også langt hurtigere komme over noget vand ved denne metode, fordi man fisker hurtigere end ved nedstrømsfiskeriet. Hele overraskelsesmomentet i, at spinneren kommer drønende med strømmens retning direkte mod fisken, tror jeg også har rigtig meget at sige. Vil man have laksesucces, gælder det om at overraske laksen. Har laksen derimod lang tid til at forudse, hvad der kommer dens vej, er den i mange tilfælde nok tilbøjelig til at afvise spinneren, fordi den har gennemskuet bedraget.
Inden vi går videre, er det nok godt at understrege, at man sagtens også kan fange laks på nedstrømsfiskeri i løbet af sommeren og efteråret, men jeg synes på ingen måder, at det er lige så effektivt.

GUDENÅ: FORENINGER OG FISKEKORT
Vil du fiske i Gudenå-systemet, kan du få adgang gennem medlemskab af forbundsforeningerne Langå Sportsfiskerforening, Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening, Lystfiskerforeningen AROS og Hadsten Lystfiskerforening. Langå Sportsfiskerforening På nuværende tidspunkt er der venteliste til medlemskab, men der kan købes dagkort.

Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening
På nuværende tidspunkt er der venteliste til medlemskab, men der kan købes dagkort.

Lystfiskerforeningen AROS
Foreningen tilbyder forskelligt fiskevand mange steder i Danmark – blandt andet 750 meter af Gudenåen mellem Ulstrup og Sandskredet. Her er åbent for medlemskab.

Hadsten Lystfiskerforening
Foreningen har fiskeretten på store dele af Lilleåen, der løber til Gudenåen, men medlemskab giver også adgang Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforenings zone 6 i Gudenåen.

Når man skal i gang med sit opstrømsfiskeri, hvordan griber du rent praktisk dit å-stræk an?

– Når jeg står ved mit udvalgte å-stræk, starter jeg altid med at læse vandet, i takt med jeg arbejder mig op ad vandløbet skridt for skridt. Det vigtigste for mig er at udpege hovedstrømmen, som jeg kalder renden, fordi åen er dybest her. Her, eller lige på kanten i strømskellet, vil laksen ofte stå. Men jeg kigger selvfølgelig også efter skjul i form af udhængende træer, store sten og dybe huller, puder af grøde og generelt variationer i åen, som skaber standpladser. Når du så har aflæst vandet, hvordan fisker du så spinneren?

– Jeg arbejder mig lige så stille op ad åen skridt for skridt, mens jeg kaster cirka 45 grader på åen til modsatte side – men også med kast til egen side. Det gælder om at placere sine kast ud fra aflæsningen af åen og strømmen. Spinneren skal gerne affiske en ny potentiel standplads i hvert kast.
I forhold til indspinningen så varieres tempoet altid udfra strømmens hastighed. Er det stærk strøm, må man spinne hurtigere ind og omvendt sætte farten ned, når strømmen er svag. Man skal lige nøjagtigt kunne mærke, at spinnerbladet drejer rundt, og på den måde har man altid god kontakt til sin agn. Når man har det på plads, så er man allerede effektiv i sit fiskeri. Kan man så også tænke tænke på præsentationen af spinneren, så er det endnu bedre.
Når vi snakker om præsentation, så handler det om, hvordan spinneren svinger forbi laksen. Jeg vil gerne have spinneren til at lave et opadgående sving omkring en mulig standplads. Det sker, når spinneren går mere på tværs af strømmen og bladet derved skaber mere opdrift. Laksen kan ikke stå for, at spinneren pludselig stiger og får mere fart. Det kræver lidt øvelse, men det får man en fornemmelse af, når man går ved åen og prøver sig frem.

DSCF6708
DSCF6719
DSCF6727
DSCF6820

STORÅ: FORENINGER OG FISKEKORT
Vil du fiske i Storå-systemet, kan du få adgang gennem medlemskab af forbundsforeningerne Holstebro og Omegns Fiskeriforening, Vemb Lystfiskerforening, Lystfiskerforeningen af 1926 og Lystfiskerforeningen AROS.

Holstebro og Omegns Fiskeriforening
Foreningen optager medlemmer, og det er også muligt at købe dagkort.

Vemb Lystfiskerforening
Foreningen optager primært medlemmer fra lokalområdet, og der er i øjeblikket venteliste, men der sælges dagkort til foreningens vand. Det giver dog ikke adgang til hjemtagning af laks.

Lystfiskerforeningen af 1926
Her er der ligeledes venteliste, man kan blive skrevet på.

Lystfiskerforeningen AROS
Foreningen tilbyder forskelligt fiskevand mange steder i Danmark – blandt andet Storå nedstrøms Vemb. Her er åbent for medlemskab.

Vil du vide mere om kvoter, fiskeregler og vandplejeprojekter i Storå-systemet, så kan du besøge Sammenslutningen ved Storå, som er et netværk af foreninger, lodsejere og konsortier: www.svstoraa.dk.

Hvilke spinnere bruger du?

– Igen er min tilgang ret simpel. Jeg bruger kondom-spinnere på 16-25 gram med stort blad. Det vil sige str. 5 blad, som egner sig godt til opstrømsfiskeri. De store blade, som giver en større opdrift, gør, at man kan fiske spinneren i et jævnt tempo. Samtidig gør det store blad det nemmere at holde kontakten til spinneren, som jo fiskes med strømmen. Fisker man nedstrøms, vil man vælge et mindre blad, der ikke skaber lige så meget modstand.
I forhold til farver på spinnerne, så har jeg lidt forskellige favoritter alt efter, om jeg fisker i Gudenåen eller Storå. Gudenåen er meget klar, og derfor fisker jeg ofte med helt sort kondom-spinner, som ikke er alt for iøjnefaldende. Senere på sæsonen finder jeg mere skrappe farver frem, som kan tirre de laks, som har stået længe i åen. For eksempel orange krop med kobberblad.
Når det kommer til Storå, vil jeg gerne bruge kontrastfyldte farver på spinnernes kroppe. Eksempelvis sort/gul, sort/grøn eller sort/orange. Storå har nemlig en let okkerfarve, som gør den en smule grumset, og her må det gerne syne af noget mere. For enden af linen har jeg svirvel med hægte, så jeg nemt kan skifte spinner. Jeg kan sagtens finde på at skifte spinner mange gange på en dag, hvis åens variation kræver, at jeg pludselig fisker dybere eller omvendt.

DSCF6414
En stang på minimum 9 fod er et must, så det er muligt at fiske udover sivene langs åen.

Hvilken grejopsætning vil du anbefale til laksefiskeri?

– Jeg vil anbefale en stang på 9-10 fod med kastevægt op til 30-35 gram. Selv er jeg ret vild med en stang med helaktion, hvilket vil sige, at stangen kan arbejde helt ned i håndtaget. Men mange hælder mere til en stang med halvaktion, som er en lidt stivere stang. Det er vist meget smag og behag. Hjulet skal være et robust et af slagsen i størrelse 3000-4000. Gerne med en god bremse, så du kan styre de bomstærke laks.
På hjulet vil jeg bruge nylonline, som har den fordel, at der er en smule elastik i, der kommer en til gode under de vilde fights. Selv bruger jeg altid 0.35 mm. Førhen brugte jeg faktisk fletline, men jeg mistede simpelthen for mange fisk på det, når fiskene sprang eller gik op og rullede i overfladen under fighten.

DSCF6388
Om man vælger nylonline eller fletline er lidt en smagssag, men mange å-fiskere, inklusiv Oliver, benytter nylonline, fordi den er elastisk.

Er der andet grej, der er uundværligt på laksetur?
– En god tang, så man kan klemme modhagerne ned på sine kroge uden besvær. Og når vi nu snakker om kroge, så er gode kroge et must. Jeg bruger selv en Owner ST-41BC på mine spinnere. De er kraftige i wiren og robuste. Gerne i størrelse 6 eller 4.
Et net er også uundværligt, vil jeg sige. Gerne et med langt skaft, fordi der tit er siv og grøde i vejen eller høje brinker, der gør det svært at komme helt ned til vandoverfladen. Det sikrer samtidig en skånsom landing.

DSCF6674
Når modhagerne skal klemmes ned, gælder det om at have udstyret i orden. En ordentlig tang til formålet kan uden problemer klemme modhagerne, og det kan med fordel også gøres hjemmefra.
"Laksefiskeri er ikke sværere end så meget andet fiskeri, når man først har fået hul på bylden"
Oliver Seiersen.

Hvilket slags vejr går du efter?

– Jeg fisker egentlig laks i alt slags vejr, men jeg foretrækker en klar himmel med en smule skyer på og gerne lidt sol. Så nok det, man kan kalde rigtigt dansk sommervejr. Modsat havørreden kan laks godt lide sol.

DSCF6772
Storå har siden 2017 haft en selvreproducerende bestand af laks som det første vandløb herhjemme. Fanger man en laks uden fedtfinne, stammer den fra tiden med udsætninger.

Her til slut, hvad er så de tre vigtigste ting, som læseren skal tage med her fra og ud til laksevandet?
– Det første må være at tro på sit fiskeri og bare kaste sig ud i det. Laksefiskeri er ikke sværere end så meget andet fiskeri, når man først har fået hul på bylden. Det næste må være at komme ned til bunden med sine spinnere. Har du ikke grøde på i ny og næ, så fisker du for højt.
Og sidst men ikke mindst gælder det om at være godt forberedt hjemmefra. Hvis ens grej spiller, så kan man koncentrere sig om at fiske og nyde det. Det gør i hvert fald en kæmpe forskel for mit fiskeri. Jeg fisker bedre, hvis jeg er godt forberedt og har ro i hovedet.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 2, 2022.