Sensation: Pelamide-bonanza i Kalø Vig

Daniel Daniel og Troels anslår, at der var flere tusinde pelamider i de stimer, der kom helt ind til land, så de kunne nå dem med fluestangen.

Daniel Holm og Troels Holstein Kaa oplevede torsdag det vildeste fiskeri, de nogensinde har været med til. Stimer på flere tusinde pelamider kom helt tæt til kysten, og på tre timer fangede de 13 af de bomstærke fisk på fluestang.

Er pelamiden truet? 
Bonitoen eller rygstribet pelamide (Sarda sarda på latin) er ikke sjælden. Arten findes i Atlanterhavet fra Sydbrasilien op til Canada og dens østlige udbredelse går fra Sydafrika op til Norge, ligesom den findes i Middelhavet.

Den er på ingen måde truet ifølge IUCN, hvor dens status beskrives som ”least concern”.

Arten er dog en relativt sjælden gæst i danske farvande, men den er blevet fanget i bundgarn i Danske farvande siden 2010. Noget tyder på, at den vil blive en mere almindelig del af vores fauna i takt med, at havtemperaturerne stiger.

Der er hverken fredningstid eller mindstemål på arten i danske farvande, så hjemtagning af fisken er derfor helt lovligt.

Torsdag er fiskdag for Daniel Holm og Troels Holstein Kaa, og rygter om pelamider – også kendt i lystfiskerkredse som bonitoer – havde ledt dem ud til kysten nord for Århus.

Det viste sig at rygterne talte sandt, og i løbet af tre timer havde de det vildeste fiskeri.

Tre timers vildt fiskeri
– Vi fangede i alt 13 pelamider, men mistede også mindst 20 fisk i løbet af de tre timer, hvor det stod på. Det var virkelig en speciel oplevelse, og vi har nok været ekstremt heldige at være på rette tid og sted, fortæller Troels og fortsætter:

– Det var et vildt spændende fiskeri og meget visuelt, hvor vi så fiskene komme jagende efter fluen, når vi speedede indtaget op. Desuden fightede de 1½-2 kg store fisk helt vildt.

IMG 4056 Det var svært at få armene ned oven på den helt specielle fiskeoplevelse.

Ændrede adfærd
Efter de tre timer, hvor der jævnligt var fisk, der tog fluen, ændrede de pludselig adfærd, og i løbet af de næste fire timer, fangede de kun en enkelt fisk, selv om de store stimer stadig var i området.

Troels Holstein Kaa fortæller også, at de tydeligt kunne se stimerne, og selv om der var op til fem meter vand på pladsen, svømmede fiskene rundt tæt på overfladen.

Rygstribet pelamide
Den rygstribede pelamide, der ofte blandt lystfiskere kaldes bonito, er ikke usædvanlig som sommergæst i de danske farvande, hvor enkelte bliver fangede i garn eller på stang, men så store kystnære stimer, som Daniel og Troels oplevede torsdag den 31. august, er helt ud over det sædvanlige.

Daniel Holm optog video under det vilde fiskeri. Den kan du kan se her.