Skjern Å: Nu åbner tredje del af kvoten for store laks

Kenny Læg vejen forbi Kenny Frost i Laksens Hus, hvis du vil have de seneste meldinger om fiskeriet i åen.

Drømmer du om at fange en stor laks OG at få lov til at tage den hjem fra Skjern Å, er det nu, du skal holde dig til, for den 16. august åbner tredje del af kvoten for store laks. Dermed er der mulighed for hjemtagning af endnu 66 laks over 73 cm.

Som den eneste af de lakseførende vestvendte åer i Jylland har Skjern Å i år haft en tredelt kvote for de store laks over 73 cm. Tredje del af kvoten åbner her den 16. august, og dermed kan endnu 66 laks tages med hjem fra åen.

Der er desuden stadig mange laks tilbage til hjemtagning på kvoten for laks på 73 cm eller mindre. I skrivende stund er der således 248 laks tilbage på kvoten for de små laks.

Vi har talt med Kenny Frost, der til daglig passer Laksens Hus ved Skjern Å, for at få hans tips til, hvordan man kan få held med laksefiskeriet i åen. Tjek her, hvad han anbefaler.

Hold øje med kvote og temperatur

Fisker du ved Skjern Å, skal du holde øje med to ting: Status på kvoten og vandtemperaturen. Begge dele kan du følge hos Skjernåsammenslutningen.

Her kan du se, om kvoten stadig er åben for hjemtagning af laks, og du kan se den aktuelle vandtemperatur i åen. Kommer temperaturen over 18 grader, bliver der lukket for fiskeri i åen.

Både nye og gamle laks i åen
– Vi er nu så langt henne på sæsonen, at der er mange laks i åen. Nogle af dem har stået der længe, mens andre lige er kommet ind fra havet, og det er helt forskelligt, hvordan du skal fiske efter de to slags, fortæller Kenny Frost.

– De nystegne er hugvillige og kommer gerne op til en agn midt i vandet eller på overfladen, men udfordringen er at finde dem, for de kan være overalt i åen. For spinnefiskeren især gælder det derfor om at få dækket en masse vand og håbe på det Lucky Punch, hvor man rammer ind i én af dem, fortæller han og fortsætter:

– De laks, der har stået i åen længe, skal provokeres til at hugge. De har kæmpet sig til de gode standpladser og bliver nu forstyrret af de nytilkomne. Skal du fange dem, er det selvfølgelig godt med lokalkendskab, men også almindelig forståelse for, hvor der kan være standpladser.

Vælg strategi
– Som fluefisker er du nødt til at vælge strategi. Går du efter de nye, blanke laks, skal du se at få dækket noget vand, men går du efter de gamle, skal du have fluen ned til bunden og søge efter laksen på de typiske standpladser, siger Kenny.

– Når jeg går ved åen med fluestangen, har jeg tre line-setups med, som jeg skifter mellem. Som regel fisker jeg med et setup, der går midt i vandet, men ser jeg aktivitet i overfladen, skifter jeg til flydende, mens jeg skifter til et dybtfiskende setup ved standpladserne, forklarer Kenny og fortsætter:

– Lige nu har du som fluefisker de sværeste forhold ved åen. Der er kommet meget grøde, og sivene står højt langs bredderne. Derfor tilpasser jeg mit grej, så jeg kan lave overhåndskast med et højt bagkast og herved fiske pladser, som ellers kun fiskes af spinnefiskere.

IMG 2668 (4)

Atypisk år
Kenny Frost fortæller, at vi har et atypisk år, fordi der er så meget vand i åen, men han forventer dog, at årets samlede fangstresultat vil blive tilfredsstillende.

– Vi ser ikke så mange fisk, der viser sig på overfladen, og det er sikkert, fordi fiskene på grund af den høje vandføring er godt spredt i hele systemet. Hvis de står tæt, vil de kæmpe mere om pladserne og vise sig oftere på overfladen, forklarer han.

– Der er lige nu fanget omkring 700 laks i år, og vi ved erfaringsmæssigt, at cirka 58 % af årets fangster kommer i de sidste måneder af sæsonen. Jeg forventer derfor, at vi får et årsresultat på cirka 1700 laks, og selv om det nogle år har været højere, er det ganske fint, slutter Kenny.

Kig ind i Laksens Hus
Hvis du kommer til Skjern Å og vil høre om det aktuelle fiskeri, kan du lægge vejen forbi Laksens Hus og tale med Kenny eller én af de andre medarbejdere. Huset ligger tæt ved Albæk Bro på adressen Ånumvej 161 b, 6900 Skjern. Der er åbent dagligt kl. 10-13.30.