Laksepremiere med mange fisk og fiskere

Storm3 Storm Venge gav de garvede laksefiskere baghjul efter en ihærdig indsats ved Storåen på premieredagen.

I løbet af de to første dage i den nye laksesæson i det vestlige Jylland er kvoten for hjemtagning af store laks fisket op flere steder. Premieredagene har nemlig budt på fine fangster og rigtig mange lystfiskere ude ved vandløbene. Her får du nogle indtryk fra premieredagene og en status på kvoterne.

Tidligt om morgenen den 16. april var der fyldt godt op på parkeringspladserne ude ved de lakseførende vest- og sønderjyske vandløb, og mange lystfiskere gik i gang med fiskeriet med håb om, at det blev dem, der havde heldet med sig.

Der gik ikke længe, inden de første fangster blev indrapporteret, og allerede på førstedagen blev kvoten for hjemtagning af store laks over 73 cm brugt op flere steder.

Vi har samlet nogle indtryk fra premieredagene og talt med flere formænd for foreninger og sammenslutninger. Læs her, hvordan de har oplevet fiskeriet.

Følg status på laksekvoterne
Hvis du bruger app’en Fangstjournalen fra DTU-Aqua, kan du få et hurtigt overblik over status på kvoterne ved de enkelte vandløb.

 

I App’en skal du blot klikke på ”Viden” og derefter ”Laksekvoter og regler”, og så kan du klikke dig ind på de enkelte vandløb og se status.

 

Her først på dagen den 18. april er status for kvoten på de store laks over 73 cm denne:

 

 • Brede Å: 19 tilbage.
 • Kongeåen: Ingen tilbage.
 • Konsortiet Ribe Vesterå. Ingen tilbage.
 • Ribe Sportsfiskerforening: Ingen tilbage.
 • Sønderjysk Sportsfiskerforening: Ingen tilbage.
 • Gels Å Sammenslutningen: 10 tilbage.
 • Storåen: 40 tilbage.
 • Skjern Å: 12 tilbage.
 • Sneum Å: 52 tilbage.
 • Varde Å: 5 tilbage.
 • Vidå: 31 tilbage.

 

Fisk langt oppe i Skjern Å-systemet
Formanden for Skjern Å Sammenslutningen Michael Bech Hansen var i løbet af søndagen rundt ved mange pladser ved åen og fik en godt indtryk af fiskeriet.

– Rigtig mange af fiskene på premieredagen blev fanget opstrøms tilløbet af Vorgod Å, og selv helt opstrøms ”forvirringen” blev der fanget laks, fortæller Michael og fortsætter:

– Det var ikke uventet, for der har været meget vand i åen i tiden op til premieren, og det var tydeligt, at mange af laksene allerede havde stået i åen i noget tid, og flere var relativt slanke. Men der var selvfølgelig også mange helt spritblanke. Det var også bemærkelsesværdigt, at langt de fleste laks var fisk, der havde været to år i havet, mens de helt store manglede.

Ved premieren var der fortsat meget vand i åen, og det har nok haft betydning for fiskeriet.

– Jeg havde nok forventet, at det var gået hurtigere med at fiske kvoten op - også set i lyste af, at der var rigtig mange folk ude ved åen, slutter Michael Bech Hansen.

Ny fluerekord
Om morgenen på tredjedagen slog Jesper Ottosen til ved Omme Å. På enhåndsfluestang landede han en imponerende laks på 130 cm og 21 kg.

Den er ny rekord for fluefanget laks i Skjern Å-systemet.

Lars A Lars Ager skulle blot bruge få kast for at fange premierelaksen.

Fulgte sine egne gode råd
I sidste uge gav Lars Ager gode råd til premierefiskeriet ved Varde Å her på Sportsfiskeren.dk, og at der var bund i dem, beviste han selv, da han – som anbefalet – startede med at fiske med spinflue et stykke oppe på Zone 2 i åen.

– Jeg måtte ellers arbejde lidt hårdere for det i år. Sidste år fik jeg laks i første kast, mens det krævede hele syv kast i år, fortæller Lars med et grin og fortsætter:

– Der stod allerede 10 biler på parkeringspladsen, da vi nåede frem om morgenen, men vi gik lidt opstrøms og fandt et hul i rækken, og jeg var vel knap vågen, da en stor laks tog Panik-fluen.

Laksen kom sikkert på land og blev målt til 110 cm. Vægten sagde lige i underkanten af 13 kg.

Lars fortæller også, at der var mange laks godt oppe i åen og desuden rigtig mange lystfiskere ved åen, hvor kvoten ikke blev fisket op i løbet af de to første dage.

Michael D Efter 40 år kan Michael Deacon nu endelig kalde sig laksefisker.

Det gik stærkt i Kongeåen
Mens storekvoten er opdelt i to eller tre portioner ved de største vandløbssystemer, er der en samlet kvote for hele sæsonen på 25 laks i Kongeåen, og allerede kl. 14.30 kunne Sydvestjydsk Sportsfiskerforening skrive på deres hjemmeside, at det var slut med at hjemtage laks over 73 cm.

– Det har været en helt vild og vanvittig premiere, og vi har aldrig før set så mange fisk, fortæller jens Lygum, der er formand for foreningen. Han fortsætter:

– Der har været meget vand i åen op til premieren, og fiskene var godt fordelt i åen. Der blev således fanget tre laks helt oppe på Vejen Sportsfiskerforenings vand. Til premieren var vandstanden helt perfekt,, og der blev fanget mange flotte fisk helt op til 110 cm, og fire vejede over 10 kg. Der var flere lidt mørke fisk imellem, så de har sikkert stået i åen længe.

Endelig laks efter 40 år
Michael Deacon, der er formand for Vejen Sportsfiskerforening og ivrig vandplejemand gennem mange år, blev endelig belønnet med en laks efter i 40 år at have fisket og boet lige ved Kongeåen.

– Dagen i dag skulle være den dag, hvor jeg nu kan kalde mig laksefisker, fortæller Michael og fortsætter:

– Efter næsten 40 års fiskeri i Kongeåen, der strømmer forbi mit hus, havde jeg held til at snyde en forårslaks.

Efter at have sat en wobler i et træ og fået et opkald fra en kammerat, der havde fået fisk, satte Michael en ny wobler på, tog et sidste kast, og så var der fisk. Kammeraten kom til udsætning med et net, og de fik landet en blank laks på 91 cm og 7,5 kg.

Velfortjent belønning til udholdende juniorfisker
Storm Venge er juniormedlem i Holstebro og Omegns Fiskeriforening, og efter at have sovet i bil natten over var han klar ved Storåen fra den tidlige morgenstund. Der skulle dog gå 15 timer med ihærdigt fiskeri, før han blev belønnet med sin premierelaks.

– På det tidspunkt sad der 10 møre mænd mellem 40 og 70 år ved det nærmeste borde/bænkesæt og sundede sig efter dagens fiskeri. De kom hurtigt på benene og fik lettet på huen. Mange af dem havde set hans iver dagen igennem, og begejstringen var overvældende, fortæller Mikkel Venge, der er far til Storm.

Fisken blev taget på en 19 grams kondomspinner. Den målte 85 cm og vejede 7 kg. Den blev taget kl. 19 i Storåens Zone 3 lidt opstrøms Gryde Å tilløbet.

NaturNørd slog til sidst på premieredagen
Jonas Gadgaard - kendt som NaturNørd – forsøgte sig sidst på premieredagen ved Varde Å. Se her, hvad han fik ud af sit sats.