Magiske Mörrum – en deltagers beretning

IMG 1048

I juni 2022 afholdt Danmarks Sportsfiskerforbund et weekendkursus ved den sagnomspundne sydsvenske å Mörrum. Kurset startede fredag med en ”River Walk”, hvor lakselegenden Lars Terkildsen tog deltagerne med på grundig gennemgang af sine favoritpools til jagt på sommerlaks. Resten af weekenden fik deltagerne mulighed for at prøve lykken. Sven Jenish, som var en af deltagerne, sendte os efterfølgende sin anmeldelse af kurset, som du kan læse her.

Mörrumsån er en af de der ikoniske fiskevande, som jeg altid har ønsket af prøve kræfter med. Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemstur i juni 2022 var for mig en perfekt måde at få det ønske opfyldt på – og jeg kunne tilmed nyde turen med min barndomsfiskeven Stig.

DJI 20220617 182633 279 Lars Terkildsen var rundhåndet med gode råd og vejledning til de forskellige pools

FREDAG
Turleder og guide Lars Broberg bød fredag aften velkommen til de 7 deltagere, og den danske laksefisker Lars Terkildsen guidede os i løbet af godt 2 timer rundt på fiskekortets bedste pools.

Lars Terkildsen er en gavmild mand, og meget rundhåndet med forklaringen af de bedste pladser, affiskningen af dem, linesetup, fluevalg og alt andet fiskerelevant. Vi spidsede ører og forsøgte at huske alle guldkornene til vores eget fiskeri, mens springende laks viste sig med jævne mellemrum. Laksefeberen ramte os hårdt.

LØRDAG
Anbefalingen til sommerfiskeriet i Mörrum var at fokusere på tidlig morgen og aften. Her bevæger fiskene sig mere, og vandtemperaturen er lavere end ved middagstid.

Stig og jeg startede derfor tidligt lørdag morgen i pool 32 med hver vores 2-hånds fluestang med flydelineset-up.

Morrumsamlet

 

Allerede efter kort tid så vi laksene springe og kæmpe om magten på poolens mest attraktive standpladser. Vi fiskede poolen igennem flere gange med forskellige fluer, men største højdepunkt var en enkelt fisk, der nonchalant daskede til fluen.

INDEHOLDT I PRISEN
I turens pris var inkluderet overnatning i hytte, fiskekort til to døgn og River Walk ved udvalgte pools med Lars Terkildsen. Forud for turen havde deltagerne fået mulighed for kasteundervisning med to-håndsstænger.

GODE RÅD
Du kan fiske Mörrum med både spin eller flue. Bemærk dog enkelte pools er forbeholdt fluefiskeriet.

På turen fiskede vi med 2-hånds 12,6 og 13,4 fod og 27 grams set-up.

Du kan dog med fordel bruge en 1-hånds #8 flere steder.

Vores normale sommerfluer fra Skjern Å blev dømt for store af Lars Terkildsen. De fluer, der bruges af de lokale, er små!

Vadestav. Kæmpe fordel at have med. 

Spikes under vadestøvler. Stenene er glatte, og spikes er næsten et must.

Flere pools blev prøvet, og de holdt også på springende laks, men huggene udeblev.

Lars Broberg havde sørget for indkøb til måltiderne, som vi i fællesskab tilberedte over fiskesnak og løgnehistorier. Hen over aftensmaden blev vores dag ved åen snakket igennem. Oplevelserne af åen og fiskene var nogenlunde ensartede: Intenst fiskeri efter springende laks i storslået natur, men huggene udeblev for os alle.

Efter tak for mad og fælles oprydning, fordelte vi os ved åen til aftenfiskeriet. Fisk var der nok af, og de var meget aktive. Vi så fisk i 3-kilos klassen, men også enkelte meterfisk. Huggede de? Nej. Frustrerende? Ja! Gjorde det noget? Slet ikke! Mine forhåbninger til turen var ikke at kroge en laks. Vi var alle sammen alligevel tæt på lykkelige over at stå i Mörrums legendariske vand, og placere vore fluer jævnt og ensartede med nærved perfekte kast. 

SØNDAG
Fiskekortet til turen gjaldt hele lørdag og søndag. Vi greb derfor søndagen lidt forskelligt an, alt efter vores ønsker til hjemrejsetidspunkt. Men fælles for alle deltagere var, at vi forlod hytten kl. 12, og herefter fiskede ind i eftermiddagen. Midt på dagen er fiskene som sagt mindre aktive, men der er stadig springende fisk til at holde fiskefeberen i kog. Men med lav vandstand og en vandtemperatur på 20° var oddsene for hugvillige fisk ikke gode, og vi pakkede derfor sammen og returnerede til Danmark.

At der ikke kom fisk på land, var som sagt underordnet for os. Vi oplevede at fiske i smukke Mörrum, og vi så flere springende fisk på de 2 dage, end vi til sammenligning ser på 2 år i Skjern å. Omvendt er sommerfangster i Mörrum noget begrænsede efter dansk standard. På 14 dage i juni fanges der i Mörrum, hvad der til sammenligning fanges i Skjern å på en formiddag. Men at få så dybt et kendskab til fiskevandet, som vi gjorde på River Walk’en, og at fiske dette pragtfulde vand i disse omgivelser, var en spektakulær oplevelse, som bør være enhver dansk laksefisker forundt.

Se sammendrag fra kurset