Se video: Stor gedde æder ælling i Søerne i København

HPIM0338 Gedden har et imponerende tandsæt med uhyre skarpe tænder. Og ikke nok med det – de er bagudrettede. Det forhindrer, at byttet kan undslippe, når det først sidder i fast i geddens mund. Foto: Christian Flinker.

Sportsfiskerens skribent Mikkel Frey Damgaard var hurtig med mobil-kameraet, da en meters-gedde åd en ælling i Sortedamssøen i København. Udover at være en fascinerende del af naturens fødekæde, så opfylder gedden en vigtig rolle i søerne, når den eksempelvis kaster sig over fredfisk. Det kan du høre meget mere om, når Danmarks Sportsfiskerforbunds fiskebiolog, Kaare Manniche Ebert, gæster ”Naturen Nu” på P1 på torsdag kl. 08.50.

Hvis du troede, at gedden kun levede af fisk, så kan du godt tro om igen. Det bekræfter Mikkel Frey Damgaards video, hvor han filmede en glubsk meters-gedde æde en ælling i starten af juni. Her fortæller han om oplevelsen:

– Jeg fulgte min kæreste på arbejde, og som altid spejdede jeg efter gedder langs bredden. Ved Sortedamssøen lige efter Dronning Louises Bro, så jeg en gedde på over en meter. Jeg var meget begejstret, og tog et billede, inden jeg gik videre. Da jeg gik tilbage, stod gedden der endnu, og jeg tænkte, at jeg kunne sidde i solen og holde lidt øje med den, siger han og fortsætter:

– Blot 15-20 sekunder efter jeg var ankommet kom et andepar med to ællinger svømmende lidt længere ude, og da de var omkring 5-7 meter fra gedden, begyndte den at vende, så den havde hovedet rettet mod ænderne, og så svømmede den langsomt fremad. Jeg havde en ide om hvad, der var ved at ske, så jeg fiskede telefonen frem, og gav mig til at filme ænderne. Sekunder efter rejste der sig en trykbølgen, og på et splitsekund var den ene ælling væk. Andemor dykkede forvirret efter sin ælling, men kom hurtigt op igen, da hun stødte på gedden og flygtede, mens hun kaldte. Det var på én gang fantastisk at se, og samtidig svært ikke at sætte sig i andens sted. På et sekund var hendes afkom flået fra hende, men det er jo naturens gang, slutter han. 

Naturen er brutal
Danmarks Sportsfiskerforbunds fiskebiolog forklarer, at det slet ikke er unormalt, at gedder kaster sig over andet end fisk.

– Det er ikke uden grund, at gedden kaldes ”søens krokodille”. Den er stort set altædende og kan finde på at kaste sig over ænder, svaner og snoge – og selvfølgelig andre fisk, som er dens primære føde. Rovfisk er generelt opportunister, som tager, hvad der er tilgængeligt. Naturen er brutal, siger han.

Men selvom det kan se brutalt ud, så har rovfiskene i søerne en vigtig rolle.

– Gedderne er ekstremt vigtige for søens balance. Uden rovfisk vil søens fiskebestand blive domineret af fiskearter, der æder dyreplankton. Og det vil gøre søen uklar, fordi algerne får frit slag, når der ikke er smådyr til at æde dem. Og gedderne i de indre søer blev faktisk udsat for cirka 15 år siden med henblik på at ændre søerne fra uklare til klarvandede, forklarer han og kommer med en vigtig opfordring til alle dem, der fodrer søernes ænder.

– Fodring af ænder er med til at tilføre søerne næring og giver gode vilkår for alger, som kan gøre vandet uklart. Så lad endelig være med at fodre ænderne, slutter han. Du kan høre mere om gedden og dens vigtige rolle i søerne, når Kaare Manniche Ebert gæster P1's ”Naturen Nu” på torsdag cirka kl. 8:50.