Vild bifangst: Tidlig opgangslaks fanget under geddefiskeri i Gudenåen

261142696 3169551949995459 7090767154761638622 N Det er meget usædvanligt, at der bliver fanget laks i Gudenåen allerede i begyndelsen af februar.

Klaus Balleby fik sig en kæmpe overraskelse, da han fiskede ved Gudenåen lørdag den 5. februar 2022. En stor fisk huggede på hans geddeflue, og da den afslørede sig med en blank side i overfladen, blev han klar over, at det var en laks, der var meget tidlig på færde.

Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforenings fiskevand ved Gudenåen er her i februar åbent for geddefiskeri, og den mulighed benyttede Klaus Balleby sig af lørdag den 5. februar 2022.

Turen gav også to flotte gedder, men det var en anden fangst, der gjorde turen til noget helt særligt. Klaus have netop fisket hen over et af sine hotspots til gedder, men valgte så at fortsætte lidt videre ned ad strækningen. Han lagde fluen over mod modsatte bred, og lod den synke 5-6 sekunder, og så kom der et tungt hug. Første gang den vendte i overfladen, synes han godt nok, den så lidt mærkelig ud, og anden gang var der ingen tvivl. Det var en stor laks, der havde taget fluen.

272081428 461483942109624 2181433985819117563 N Den flotte opgangslaks havde smag for geddefluer.

Brug for dokumentation
– Det var den vildeste oplevelse. Jeg fik taget noget video af fighten, for hvis den skulle smutte, ville det nok kræve dokumentation, hvis jeg skulle overbevise andre om, at det faktisk var en laks, fortæller Klaus.

Den tog et kort udløb og kom så op og viste halen, så der ikke var nogen tvivl. Han holdt den hårdt og kunne lande den efter 5-6 minutter. Efter et par fotos kom den tilbage i åen, da laksen er fredet frem til 1. marts. Klaus fik taget et mål med stangen, og længden var cirka 94 cm. Vægten anslår han til mellem 8 og 9 kilo.

Fik også to store gedder
Laksen huggede på en 18 cm lang geddeflue, som også gav et par fine gedder på turen.

– Jeg går mange skridt på sådan en tur, for jeg fisker kun på de hotspots, hvor jeg erfaringsmæssigt ved, at der er chance for store gedder, fortæller Klaus og fortsætter:

– Det er et voldsomt visuelt fiskeri, hvor du tit ser, når gedderne hugger inde tæt på din egen bred.

Dagens gedder målte 85 cm og 107 cm, og Klaus anslår vægtene til 5 og 10 kilo.

Overvejelser i foreningen
På baggrund af laksens fredningstid til 1. marts har Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening gjort sig nogle overvejelser om muligheden for at fiske i åen i vintermånederne.

– Det er velkendt, at der på vores fiskevand i Gudenåen kan fanges meget store gedder i vintersæsonen. Foreningen ønsker fortsat, at medlemmerne skal have mulighed for at fiske efter disse kæmper, hvilket er årsagen til, at vi åbner for fiskeriet den 16. januar, fortæller forenings formand Casper Pedersen og fortsætter:

– Laksen er fredet frem til den 1. marts, og derfor skal de selvfølgelig genudsættes. Klaus Ballebys fangst er usædvanlig på flere måder. Det er sket før, at en laks har taget en flue tiltænkt gedderne, men det er bestemt ikke hverdagskost. Jeg tror, jeg kender til to-tre eksempler, hvor en fisker har landet en blanklaks på en geddeflue. Det andet, som gør fangsten speciel, er tidspunktet. En blanklaks den 5. februar er meget tidligt på sæsonen, for normalt fanges de første i starten af marts. Den hidtil tidligste fangst, jeg kender til, var den 28. februar for 4-5 år siden.

Brug for skånsom håndtering
Casper Pedersen understreger, at der er brug for at håndtere de fredede fisk skånsomt.

– Angående fangst af fisk, der er fredede, gælder det, at uanset om det er laks fanget før 1. marts eller gedder, der hugger på spinneren mellem 15. marts og 1. maj, så skal de genudsættes med et minimum af håndtering. Det vil sige, at de skal afkroges i vandet og genudsættes hurtigst muligt, fortæller han og afslutter:

– For medlemmerne af Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening gælder det, at målrettet fiskeri efter laks i fredningstiden vil medføre en indstilling til eksklusion af foreningen fra bestyrelsens side.