Gratis gedder

DSC0100

Gedden er en af de mest udbredte rovfisk herhjemme, og overalt i landet finder du søer, moser og åer, som byder på godt geddefiskeri. Læs med her, og få gode råd til, hvordan du fanger gedder kvit og frit.

FRIT FISKERI I STATSSKOVENE OG KOMMUNERNE
I mange søer i statsskovene er der frit fiskeri, hvilket betyder, at man kan fiske gratis. Er man under 18 år eller pensionist, behøver man ikke engang et fisketegn i disse søer. Find alle søerne med frit fiskeri på www.udinaturen.dk. Vælg fanen "Ved vandet" i topmenuen, og vælg derefter "Frit fiskeri". Læs mere om regler for lystfiskeri på Naturstyrelsens arealer på www.naturstyrelsen.dk.

Herudover findes der gratis fiskeri i de fleste kommuner – start din jagt på kommunens hjemmeside.

De fleste har stiftet bekendtskab med gedden gennem deres fiskeliv, og det er ikke så mærkeligt. Den er nemlig at finde i stort set alle slags søer og moser, med mindre vandet er meget surt eller iltfattigt. Det betyder også, at du kan opleve et spændende og til tider nervepirrende geddefiskeri i en lang række gratis vande overalt i Danmark. Og lad dig ikke snyde – du kan sagtens finde både mange og også store gedder i disse statslige og kommunale søer og moser.

Gratis vand – hvor finder jeg det?
Inden du kan drage på gedde-eventyr, er det selvfølgelig vigtigt at finde det frie fiskeri nær dig. Fiskeriet i de danske søer og moser er nemlig ikke frit overalt, som det er tilfældet ved de danske kyster. Her kan der enten være private lodsejere, som ejer fiskeretten, og andre gange kræver det fiskekort for at kunne fiske. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde søer og moser over hele landet med frit fiskeri, og derudover tilbyder næsten alle kommuner også frit fiskeri, som du kan finde på kommunes hjemmeside. Det er kun en googlesøgning væk.

DSC0096
Selvom gedden er en robust fisk, så er det vigtigt at håndtere den skånsomt, så andre håbefulde lystfiskere kan få samme gode oplevelse som dig selv.

Find et godt geddevand
Når du har trawlet internettet for gratis vande nær dig, så er det tid til at udvælge, hvilken sø eller mose der står for skud.

Skal du afsted med familien, er det en god idé at vælge mindre søer og moser, som er lette at komme til, og hvor der måske er mulighed for at nyde frokosten ved borde og bænke.

Er man derimod mere hardcore og på jagt efter mange gedder eller sågar en storgedde, så kan det være en god idé at tage på testtur, hvor du eksempelvis besøger flere søer og moser på samme dag.

De søer og moser, som er lettilgængelige og tæt på byen, er ofte søer, som allerede har et højt fiskepres, og her er chancerne for godt fiskeri måske mindre. Men finder du derimod søer længere ude på landet, som er mere tilvokset – både på land og i vand – så er chancerne for godt fiskeri ofte bedre, fordi fiskepresset er lavt. Måske kommer der ikke andre ved søen, fordi den er svær tilgængelig uden waders eksempelvis.

Når du er fremme ved søen på din testtur, kan du ligeså godt affiske søen hurtigt og effektivt med kunstagn for at få en fornemmelse af, hvorvidt der er fisk i søen. Og selvom du ikke lige fanger noget, så hold også øje med geddens byttefisk. For er der mange skaller eksempelvis, så er der et godt fødegrundlag for gedden. Og hvem ved, måske finder du også den gode aborre-sø på din jagt efter gedderne. Aborren er nemlig også at finde i mange søer og moser.​

DSC0164
Udover søer og moser kan du du også finde frit fiskeri i flere langsomt flydende åer og kanaler, som byder på godt geddefiskeri.

FAKTA OM GEDDEN

Latinsk navn: Esox lucius
Størrelse: Danmarks største gedde vejede 26,5 kg - uofficiel rekord. Fangster af gedder over 16 kg er sjældne
Udbredelse: Hele Danmark i ferskvand og dele af Østersøen og i nogle fjorde med brakvand
Fredningstid: I ferskvand 1. april - 30. april og i saltvand 1. april - 15. maj Mindstemål: 60 cm i både ferskvand og saltvand

Små og store søer
Groft sagt kan man dele de gratis fiskevande op i to kategorier: De små søer og moser, som ofte er lavvandede og så de store søer, som ofte er dybe.

Fisker man i mindre søer og moser, hvor vanddybden er ensartet, står gedderne ofte i skjul under vegetation. Det kan være udhængende træer og buske, åkander eller mellem søbreddens siv. I løbet af sommeren er det en god idé at koncentrere sig om fiskeriet om morgenen og aftenen, da gedderne ofte er mest aktive her, fordi vandet er en smule køligere. Er det gråvejr og blæsende kan fiskeriet sagtens være rigtig godt midt på dagen.

I en stor sø kan det være lidt sværere at finde gedderne end i mindre søer og moser. Gedderne svømmer rundt i søen hele året rundt og har måske ikke deciderede standpladser. Her kan søens skrænter, hvor det lave vand hurtigt falder til større dybder, være gode. Her trækker gedderne forbi i jagten på føde. Dog kan det være svært at fiske de helt store søer uden en båd eller flydering. Både fordi fiskene er uden for kastelængde, og store søer kan være svært tilgængelige fra land. Her er det dog vigtigt at undersøge, om det overhovedet er lovligt at fiske fra båd eller lignende. Det er det som udgangspunkt ikke på Naturstyrelsens arealer, men spørg det lokale statsskovdistrikt, hvis du er i tvivl.

DSC 2647
Med en flydering eller en båd har man endnu flere muligheder for at udforske nyt vand. Dog er det vigtigt at tjekke op på reglerne i præcist det vand, som du vil besøge. Lystfiskeri fra båd eller lignende er normalt ikke tilladt i søer og moser på Naturstyrelsens arealer og kræver i alle tilfælde tilladelse fra det lokale statsskovdistrikt.

INGEN SALTE AGN I FERSKVAND
Ved fiskeri i ferskvand må man kun bruge agn, der kommer fra områder med tilsvarende sundhedsstatus. Man må altså godt bruge ferskvandsfisk indfanget i Danmark. Man må derimod ikke bruge saltvandsfisk ved fiskeri i ferskvand. Når det er forbudt at bruge saltvandsfisk som agn i de ferske vande, skyldes det, at flere fiskearter i saltvand kan være bærere af sygdomme, som for eksempel Egtvedsyge. Det gælder blandt andet sild og brisling.

Du kan læse mere om Fødevarestyrelsens regler for brug af agn i ferske vande på www.foedevarestyrelsen.dk

Keep it simple
Gedden er sjældent kræsen og især i maj og juni er de stadigvæk i gang med at æde sig tykke ovenpå gydningen i april. Derfor stiller fiskeriet ikke store krav til dit grej. Klassiske kunstagn som spinnere, blink og woblere. Gerne i store størrelser, da gedden er kendt for at være glubsk. Fisker du i de små og lavvandede søer, kan det være en god idé at have høj stangføring. På den måde kan du fiske agnen lidt langsommere uden at gå i bunden, og så er det også nemmere at navigere din agn gennem åkandebælter og lignende.

Har du mod på lidt overflade-action, så kan du prøve de såkaldte poppere, som efterligner frøer, mus eller et andet landlevende dyr, som har forvildet sig ud på en farlig svømmetur. Dette fiskeri kan være hæsblæsende og ekstremt sjovt, fordi du kan se gedden tage din agn i et stort skumsprøjt. Husk altid geddeforfang lavet af wire eller tyk monofil eller fluorocarbon (0.80 -1.00 mm) – for gedden har sylespidse tænder, som kan skære din line over.

En anden mulighed er fiskeri med naturlig agn. Montér en skalle på et stålforfang med to trekroge. Derved kan du give modhug lige så snart, gedden hugger. Forfanget er nemt at lave, men kan også købes færdiglavet. Flåddet kan være en ganske normal prop eller et glideflåd. Et glideflåd er ret smart, fordi du kan rykke den lille stopknude op og ned ad linen og dermed hurtigt ændre, hvor dybt agnen skal fiskes. Som stop bruges en gummistopper eller en stopknude af elastik.

HPIM0338
Gedden har et imponerende tandsæt med uhyre skarpe tænder. Og ikke nok med det – de er bagudrettede. Det forhindrer den i at give slip på sit bytte. Derfor er det vigtigt at medbringe en lang tang, hvis gedden er dybt kroget.

Lad dig ikke snyde
Nogle hardcore geddefiskere vil måske rynke lidt på næsen ad geddevande, som er gratis at fiske i, men sandheden er den, at der findes rigtig meget godt geddevand derude – kvit og frit. For udover glæden ved at fange en gedde, måske den første, så er der også en vis tilfredsstillelse i at gå på opdagelse og finde frem til nyt geddevand, som måske er gået i glemmebogen hos de lokale lystfiskere. God geddejagt!

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 2, 2019.