Find blåmuslinger og giv dem en gang røg

Muslinger1 Vinterhalvåret er den bedste tid for indsamling af blåmuslinger.

Kystture om vinteren kan være en kold fornøjelse, og der er ofte langt mellem fangsterne, så hvad med at slutte turen af med både at få varmen og et lækkert måltid af råvarer, du selv kan høste i strandkanten? Se her, hvordan Svend Hamann samler blåmuslinger og giver dem en gang røg ude ved kysten.

Årets kolde måneder er den bedste tid på året, når det gælder høst af blåmuslinger, for her er vandet fattigt på de alger, der via muslingernes filtrering af vandet kan føre til forgiftninger.

Svend Hamann, der er manden bag hjemmesiden Strandhøst, har god erfaring med at samle blåmuslinger, og hans tommelfingerregel er, at den sikreste periode for indsamling er fra 16. oktober til 15. april. Her er vandet så koldt, at der er mindre risiko for opblomstring af giftige alger.

Da muslingerne filtrerer vandet, skal man også være opmærksom på ikke at indsamle tæt på kloakudløb, havne, å-udløb og andre forureningskilder. Eller som Svend Hamann siger: - Find dine muslinger på steder, hvor du også vil have lyst til at bade.

Muslinger2 Start med at gå på muslingejagt.
Muslinger3 Du skal bruge en bålgryde, en si og noget røgsmuld.
Muslinger4 Nyd de røgede muslinger med brød og mayo.

Strandhøst

På Svend Hamanns hjemmeside Strandhoest.dk kan du finde inspiration til at indsamle, plukke, fange og anvende sæsonens vilde råvarer langs kysten.

 

Du kan også følge Standhøst på Facebook og Instagram.

Giv dem en gang røg
Dampning i for eksempel hvidvin er den klassiske tilberedning af blåmuslinger, men Svend Hamann anbefaler at prøve at give dem røg i stedet. Det er en metode, du fint kan bruge ude ved kysten, hvis du blot husker at smide nogle væsentlige ingredienser og redskaber bag i bilen, inden du tager på tur.

– Du skal bruge en bålgryde med låg, en si og noget røgsmuld. Desuden tændstikker og måske lidt at tænde op med. Jeg tager også et godt brød og noget mayo med…. og så er en god øl da heller ikke værst, siger Svend og fortsætter:

– Når du har fundet en passende mængde blåmuslinger, finder du træ og får gang i et bål. Når det brænder godt, smider du en god håndfuld røgsmuld i gryden, og muslingerne lægges i sien, som sættes ned i gryden, og så lægger du låg på. 15 minutter senere har muslingerne åbnet sig og er klar til at spise. Det er vigtigt, at der er god varme og røgudvikling i gryden. De muslinger, der ikke har åbnet sig, skal kasseres.

Se her, hvordan du gør
Svend Hamann har lavet en lille video, der viser hans fremgangsmåde. Se den her:

Råd om høst af blåmuslinger
På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes oplysninger om områder, hvor der kan være opblomstring af alger, råd for indsamling af muslinger og symptomer på forgiftning på grund af algegifte. Vinteren er dog en sikker periode til at samle muslinger, så længe man overholder nogle få forholdsregler.

Læs Fødevarestyrelsens råd her.