Fangsten der satte gang i det hele - del 1

Collage2

Husker du første gang, du stod med en havørred i hænderne? Måske havde du drømt om det længe, og måske var det forløsningen efter mange nulture. For mange er det en begivenhed, der har sat dybe spor og fået stor betydning for det lystfiskerliv, der fulgte efter. Her får du de første fem af i alt ti beretninger om skelsættende fangster, der tændte en livslang lidenskab.

Nogle fangster sætter sig særligt dybt i bevistheden, og for mange har det været et ”point of no return”. Den ild, der blev tændt, brænder stadig mange år efter begivenheden.

Vi har fået ti lystfiskere fra hele landet til at fortælle deres historie. De fleste garvede med mange kystture på bagen og en enkelt helt ny, der først er startet i år.

For nogle har det været den allerførste ørred, for andre den første over målet eller den første ”rigtige” ørred. Men fælles for dem er, at det var den fangst, der satte det hele i gang.

Nogle fangster ligger mange år tilbage, så det har været en opgave at finde det gulnede foto, der dokumenterede begivenheden. Nogle fik slet ikke taget et billede, for det var jo før, vi alle gik rundt med en smartphone i lommen.

Her får du første del af "Fangsten der satte gang i det hele". Måske du selv kan genkende nogle af de oplevelser og følelser, der fortælles om.

Keld Juul Michaelsen // Fik råd af Storfangeren på campingpladsen
– Efter at have fisket gedder i søerne og torsk på Øresund ville jeg gå efter kystens eftertragtede havørreder i starten af 80’erne. Jeg havde fået Jens Ploug Hansens bog ”Sølvtøj” og var blevet meget inspireret af fluefiskeriet i bogen, så det skulle jeg selvfølgelig prøve.

– Jeg købte en Daiwa glasfiber fluestang, en WF-line samt et ABU Delta 3 fluehjul. Sidstnævnte kostede faktisk 75 kr. hos den lokale sportshandler Bovbjerg.

 

Keld Juul Michaelsen

Certificeret fiskeguide

Kystfisker især på Sjælland

Fabulous Fly Fishing

– Mit første kystfiskeri foregik i Vellerup Vig, dengang der stadig lå en campingplads. Mange af campingpladsens fiskere var laksefiskere om sommeren, så der var masser af tips at få for en nybegynder. De havde dog ikke meget til overs for mit fluegrej, og ham, som blev kaldt ”Storfangeren”, fordi han jævnligt fangede en havørred på spin, sagde venligt til mig: ”Det der ågrej kan du ikke fange noget på”.

– Jeg trodsede dog fagkundskaben, og kort efter huggede en fin ørred på min ABU Optic flue. Desværre mistede jeg fisken, men nu var jeg for alvor tændt.

– Den første havørred, som jeg landede, fik jeg i april 83 på spin. Fiskens mål var 51,5 cm og 1500 g. Jeg brugte Storfangerens favorit blik Möresilda 10 g kobber, så lidt lyttede jeg.

– De to fisk fik enorm betydning for mig, da havørreden stadig er min favoritfisk, og jeg bruger mange timer med fluestangen på at jagte sølvtøj langs de sjællandske kyster personligt eller som guide.

Lasse Elmgren // Fangede havørred under flødebollekonkurrence
– Mit havørredfiskeri er mildest talt ikke kommet ind med modermælken, idet jeg kommer ud af en familie fra bankverdenen, hvor lystfiskeri har været noget fra en fremmet planet. Men med barndommens mange sommerhusture til Djursland udviklede der sig en interesse for at fange rejer og krabber med et børnenet.

– En interesse der kun blev større, da jeg senere fik mig en fiskestang. Jeg husker min far et par gange overgav sig til en evig plagen om, at jeg måtte komme på molen. Her kunne jeg så udforske og fiske løs i godt fem kvarter, inden han havde læst tipsbladet færdig, hvorfor vi kørte hjem igen.

 

Lasse Elmgren

Skribent og foredragsholder.

Kystfisker især i Østjylland.

– Omkring 8-års alderen begyndte de mange og lange cykelture efter aborre i Nørreå, Gudenå og Randers Fjord. Interessen for fiskeri havde vokset sig stor, men havørreden var endnu ikke inde i billedet. Det kom den til gengæld på en mærkværdig dag, hvor jeg lystigt havde tilmeldt mig en konkurrence på havnen, hvor der skulle spises flødeboller på tid. Enhver situation ved vandet skulle udnyttes, så jeg havde sat en håndline med orm på krogen inden. Det var en lykkelig dag, for ud over jeg vandt konkurrencen med flødebollerne, så sad der noget overraskende en godt 35 cm blank havørred i enden af min line.

– Nu var jeg havørredfisker, og turene på jernhesten gik til mange eventyrlige steder ud langs Randers Fjord og til Mariager Fjord. Rækkevidden blev udvidet i en senere alder med knallert og så til sidst bilen, der gjorde det muligt at fiske i det meste af Danmark og de omkringliggende lande.

– Hvis ikke livet på daværende tidspunkt var gået i fisk, så gjorde det senere hen, da jeg tilmed fik arbejde i Fiskeristyrelsen. I dag er udlandsturene til verdens afkroge efter mange forskellige arter taget til, men det er det danske kystfiskeri efter havørreden, jeg sidst vil undvære i mit fiskeri. Det er her, jeg føler mig hjemme.

 

Hanna Bossow Vestergaard

Medindehaver af The Fly Compagny.

Kystfisker især i Østjylland, når hun da ikke er på rejse til tropiske fiskevande.

Hanna Bossow Vestergaard // Husker tydelig den første havørred
– Når jeg ser tilbage på min første havørred, undrer det mig, at lige netop den fangst står så klart i min erindring. Måske det var de endeløse timer langs de danske kyster uden succes, som gjorde udfaldet, at lige netop den fangst aldrig helt har forladt min bevidsthed.

– Jeg husker tydeligt den morgen, hvor disen stadig lå over et vindstille hav, hvordan jeg bevægede mig væk fra mine medfiskere for at søge lykken lidt henne af stranden. Jeg erindrer lyden af fisken, som springer fri af vandet til venstre for mig, og hvordan jeg lister mig på kastehold med en lille gammarus-flue for enden af forfanget. Ét kast og tre hjemtag i linen, og fisken tager fluen. Med hjertet i halsen råber jeg til mine medfiskere, og efter hvad der føles som en evighed, kommer der endelig én med et net for at assistere mig med landingen af en smuk blank 42 cm havørred.

– Med rystende hænder og en glæde som ikke kan beskrives gives der high five på fangsten. Den lykkefølelse, som jeg havde i det øjeblik, fisken lå sikkert i nettet, var ubeskrivelig. Måske det vil føles sådan at vinde den store gevinst i Lotto, og der hersker ingen tvivl om, at det efterlod mig med en trang efter mere.

Morten Elsborg Jensen // Fik min første havørred som 11-årig
– Der er mange fisk før min første havørred, som står tydeligt i min erindring, men min første havørred og dernæst min første havørred på flue har været med til at forme, hvem jeg er som lystfisker i dag.

– Jeg har ikke billeder af min første havørred, da kameraer ikke var allestedsværende dengang, men oplevelsen står klar. Jeg var vel 11 år og var blevet taget med ud og dørge af manden, som grundlagde fundamentet for mit fiskeri: Flemming. En lille mand af størrelse og stor mand af humor og hjertevarme.

Morten Elsborg Jensen

Hardy Pro Team & Hodgman Clothing

Kystfisker især på Sjælland

 

– Proppet ned i et par gamle PVC-waders i størrelse alt for stor og iklædt en orange redningsvest dørgede vi ned langs den østfynske kyst - dog uden at mærke noget. Timer senere hoppede vi i vandet og vadefiskede. Jeg fiskede med en blå og hvid kystwobler. Mærket kan jeg ikke huske, men jeg husker, da en havørred vender efter wobleren ved stangspidsen. Den gled dog tilbage i badekarret, og jeg stod uforløst tilbage.

– Flemming og jeg måtte i båden igen og vendte skuden hjemad. Imens sænkede mørket sig over vandet, og vores endegrej svajede til lyden af den gamle 2-taktsmotor. Så skete det! Lige ud foran Tårup strand knaldede den på! En blank havørred havde taget wobleren. Men helt oprigtigt: Jeg kan faktisk ikke huske fighten. Det næste jeg husker er, at jeg står i Flemmings køkken sammen med min stolte far og kigger ned på en havørred. ”40,5 cm”, siger Flemming. Jeg var solgt.

– Det næste store vendepunkt blev min første fluefangede havørred. Det skete for knap 20 år siden en forårsdag i april. Jeg skulle egentlig være i skole, men det var jeg ikke. Næ, jeg var ude og fiske med Martin, der i dag er ejer af Odense Jagt og Fritid. Jeg havde min gamle Fenwick #8 og en hjemmebundet tandem børsteormsflue, bundet af lilla chenille. Min tidligere mentor René Kjær havde vist mig mønsteret.

– Jeg kunne dårligt kaste den ud, men efter utallige kast knaldede der en blank havørred på. Jeg var helt vild. Rystefeber og nerver blandet med adrenalin gjorde fighten ekstrem! Ja, for havørreden gjorde ikke. Retrospektivt gav fisken måske den dårligste fight, jeg har prøvet. Den store børsteorm sad på tværs i munden, og jeg kunne kane fisken ind på ingen tid. Men der lå den. 47 cm ren skønhed. Jeg har ikke set mig tilbage siden. Fiskeri er ikke kun en hobby for mig, men en del af min identitet.

IMG 3101 2 Mortens første havørred på flue. 47 cm ren skønhed, der fik stor betydning.

 

Jonas Kærlin

Certificeret fiskeguide

Kystfisker især på Sjælland

Jonas Kærlin // Min første ”rigtige” havørred
– For cirka 30 år siden fangede jeg min første havørred under Munkholmbroen sammen med min stedfar. Det var en ”bette” en, der pænt blev sat tilbage i fjorden. I mange år efter, og med sporadiske fangster, var havørreden nærmest et mytisk væsen for mig, der højst sandsynligt, kun kunne fanges helt derude, hvor jeg ikke kunne kaste ud til.

– For 10 år siden havde jeg brug for at udvikle mit fiskeri. Jeg kom i tanker om havørreden, og hvor fantastisk det havde været at fange sådan en. Det mundede ud i at søge en masse information om den. Jeg læste, så film, talte med dygtige havørredfiskere, og søgte som en vanvittig på kysten, for at finde det her ”mytiske” væsen.

– Så en dag gik det hele op i en højere enhed, og det lykkedes at finde havørreden. På en iskold februardag i Isefjorden stod der en stor stime havørreder på helt lavt vand. Efter flere mindre fisk, fik jeg min første ”rigtige” havørred. Jeg var slet ikke forberedt på den kraft, en stor havørred kan kæmpe med, og jeg fik min sag for med den lille #4 fluestang, jeg stod med. Det lykkedes mig med rystende hænder og adrenalinen pumpende i årerne at få fisken i land. Fra den dag var jeg fuldstændig solgt. Det danske havørredfiskeri er unikt og fuldstændig fantastisk!