Tips til havørred på vinterkysten - del 1

Blankfisk Bornholm Feb. 2020 Irena Mathiasen fangede denne flotte blankfisk, da hun gæstede Bornholm sidste vinter.

Det er nu, du har chancen for at fange en flot, blank overspringer ude på kysten! Men hvad skal der til for at få de eftertragtede blankfisk til at hugge i vinterkulden? Vi har spurgt otte dygtige kystfiskere jævnt fordelt over hele landet, hvordan de griber det an. Her kan du møde de første fire.

Mange havørreder er nu trukket op i vandløbene for at gyde, men der er stadig fisk tilbage ved kysterne. Mange af dem er mindre fisk, der trak ud af vandløbene i foråret og nu nærmer sig mindstemålet, og så er der overspringerne. Altså de fisk, der har sprunget gydningen over og er blevet i havet.

Overspringerne er flotte, stålblanke ørreder med løse skæl. De er i super kondition og selvom de indtager mindre føde i de kolde måneder, kan du stadig under de rette betingelser være heldig at fange en af dem.

Vi har fået otte dygtige kystfiskere fra hele landet til at komme med deres bud på, hvordan du kan få held med dit vinterfiskeri ved kysten. Her kan du læse, hvad de første fire anbefaler.

Irena Elzbieta Mathiasen

De kolde vintermorgener, hvor man rystende trækker i sine waders, inden solen er stået op, og kaster sit endegrej ud i vandet i takt med, at solens stråler bryder frem - der har jeg ALTID et rød/sort blink eller wobler for enden af min line. Jeg bruger den typisk den første times tid og gerne længere, hvis det er overskyet.

Min erfaring er, at jeg næsten altid kan lokke en fisk eller to til hug, inden for relativ kort tid med rød/sort endegrej for enden af min line.

Irena Elzbieta Mathiasen

Bosiddende i Silkeborg.

Foretrukne kystfiskevand: Djursland, Randers Fjord og Mariager Fjord.

Ambassadør for Pure Fishing.

Følg på Instagram.

 

Affisk det lave vand
De fleste havørredfiskere har nok på et eller andet tidspunkt gået ned til vandet - og måske endda ud i det, for bare at se en trykbølge af en fisk, der flygter ud på dybere vand. Især i de kolde måneder er havørrederne ofte at finde helt ind til bare 20-30 cm vand.

Der er generelt færre byttedyr i vinterhalvåret, men inde på det lave vand kan havørreden altid gå og gnaske tanglopper i sig - en vinter favorit for selv den mest kræsne havørred. Så gå forsigtigt, kast altid i området, inden du træder ud i vandet, eller prøv endda at affiske fra land. Udover at det kan være utrolig givtigt så kan det også være fedt visuelt.

Prøv at tjekke maveindholdet på din blanke vinterørred. Jeg tør næste vædde på, du finder tanglopper i maven på den.

Drop komforten
Måske er det ikke superfedt at stå i modvind i minusgrader, store bølger og måske endda regn, slud eller sne, men havørrederne er altså ligeglade. Fiskeriet om vinteren kan teste selv den mest erfarne lystfisker, og man lokkes til at søge læ fra vind og vejr. Dog bliver man ofte belønnet, hvis man ofrer sin komfort - en stor blankfisk giver altså varmen som intet andet. Så søg pålandsvind og gang i vandet. Vandet må gerne være letfarvet, men ikke grumset.

Troels Holstein Kaa

Kystfiskeriet efter havørred om vinteren er mit foretrukne fiskeri. De korte dage gør, at man skal være ekstra effektiv i de lyse timer, og derfor er erfaring og pladsvalg yderst vigtigt. Fiskeriet foregår på hotspots og i modsætning til foråret, hvor maskinfiskeri over lange distancer kan være effektivt, springer jeg meget vand over og fisker udelukkede på hotspots, indtil fiskene er fundet. Mere præcist sagt så fisker jeg 2-3 hotspots på en fiskeplads og får hurtigt en idé, om fiskene er på pladsen.

Mange fisker fjord, vige og brakke vande om vinteren, men mit fiskeri er primært fokuseret på sydlige og ydre kyster, hvor tungt sand og små rev danner optimale forhold for fødeemnerne i det kolde vand. Tanglopper, rejer og sild er ofte til at finde i strøm og vandskifte om vinteren. Agn og metode er knap så vigtigt, som at finde fiskene. De få fødeemner i det kolde vand gør, at havørred er alt andet end selektiv på denne tid af året.

Her er nogle tips, du kan bruge, når du skal vælge kystplads om vinteren.

Troels Holstein Kaa

Bosiddende i Århus.

Foretrukne kystfiskevande: Djursland og Ærø.

Manden bag Havørred.com

Formand for Lystfiskerforeningen AROS.

Projektleder i Assens Kommune og arbejder med den kommende nationale lystfisker-platform, der lanceres i det nye år.

 

Rev og pynter
Find rev og pynter med stort vandskifte og gerne lettere oprørt vand med god strøm. Havørreden er ofte mere aktiv om vinteren, da dagene er kortere, og der er færre fødeemner tæt på land. Fisk pladser med gang i vandet og god strøm, der hvirvler fødeemnerne op. Husk at bruge det meste af fisketiden fra vandkanten og 30 meter ud. Kast gerne parallelt med kysten og HUSK at affiske det helt lave vand, især når der er gang i vandet.

Højvande om vinteren
Når vandet står betydeligt højere end normal, vil det varmere vintervand komme ind under land. Om vinteren er vandet ofte 2-5 grader varmere ude på 5 meter dybde, og ved højvande og gode havstrømme, bliver dette skubbet ind under land.

Hold øje med havstrømme
Havstrømmen fører ofte varmelommer ind under land, og de holder på havørreder og deres fødeemner. Silden er altid til stede om vinteren i Danmark, og de følger vandtemperaturen omkring 5-10 grader. Brug Havørred.com, FCOO eller DMI til at se disse varmelommer. En god indikator for godt fiskeri er opadgående vandtemperaturer. Gerne fra 2-3 og op til 5-7 grader. Det sætter gang i ørrederne. Brug historisk vejrdata fra Havørred.com til at optimere dine chancer.

Isvand
Når vandet rammer 0-5 grader og forbliver koldt over en længere periode, så gælder det om at finde vige og de mere brakke områder. En dag med høj sol gør en kæmpe forskel i fiskeriet. Der kan man opleve de helt grove fisk samt kæmpestimer af grønlændere på det helt lave vand. I sådanne situationer med sol, højtryk, let eller ingen vind, kan en intermediate line og en meget neutral flue gøre udslaget.

Strøm og godt gang i vandet er nogle af de ting, der afgør, hvor Troels Holstein Kaa vælger at svinge fluestangen om vinteren.
Strøm og godt gang i vandet er nogle af de ting, der afgør, hvor Troels Holstein Kaa vælger at svinge fluestangen om vinteren.

Susanne Worm

Bosiddende i Thy.

Foretrukken kystfiskevand: Limfjorden.

 

Susanne Worm

I den kommende tid med lave temperaturer vil jeg opsøge områder, hvor der er chance for en hurtigere temperaturstigning på dage med solskin. Ikke mindst små vige og bugte med mørk bund, vegetation og lidt ferskvandsudløb.

Hidsige farver på fluerne som hot pink eller orange kan lokke de træge fisk. Forsøg med varieret indtagning, hvis fiskene blot følger efter uden at hugge.

Af blink/wobler er hvid en god farve, eventuel hvid/pink.

 

Lars Østergaard Jensen

Hvis vi får en mild vinter, kan jeg fiske overalt på Lillebæltskysten, da saltholdingen er forholdsvis lav, men bliver det koldt, søger jeg i stedet ind i fjorde og bugter. I mit område vil det sige Kolding Fjord, Haderslev Fjord, Genner Bugt og Åbenrå Fjord.

En anden mulighed i området er at fiske i Snævringen, altså hvor Lillebælt er smallest. Her fisker man over dybt vand med ofte kraftig strøm.

Lars Østergaard Jensen

Bosiddende i Christiansfeld.

Foretrukne kystfiskevande: Jyllandssiden af Lillebælt, Kolding Fjord, Haderslev Fjord og Genner Bugt.

Tidligere lokalredaktør ved Sportsfiskeren.

 

Opsøgende og tæt på land
Det gælder om at fiske opsøgende. Gå et par meter mellem hvert kast, så du får affisket en masse vand, for det gælder om at finde fiskene, der tit trækker rundt i flok.

Affisk gerne områderne helt tæt på land. Det er ofte her du finder fiskene i de kolde måneder.

Store woblere fisker jeg meget langsomt og hvis jeg fisker med fluestangen, bruger jeg vægtbelastede fluer, så de kommer dybere ned. Fluen må gerne være pinkfarvet på mørkedage, men sort når det er klart vejr.

Mine favoritblink til vinterfiskeriet er en hvid Stripper på 12 gram og en hvid Hot Shot-gennemløber på 16 gram.

Hotshot Gennemløber Og 61 Cm Ørred Fra Snævringen Lars Østergaard Jensen fik en fin havørred i Snævringen på et af sine foretrukne blink: En hvid Hot Shot-gennemløber.