Fem kystfluefavoritter til vinterfiskeriet

IMG 0426 Når Chris Gregers Halling tager på vinterfiskeri ved de fynske kyster, sidder der altid en Polar Magnus for enden af forfanget. Som her giver det ofte bonus.

Inden længe falder vandtemperaturen ude ved kysten, og kystfluefiskeren skal have fyldt flueæsken op med mønstre, der kan lokke de til tider træge havørreder til hug. Vi har fået fem garvede kystfluefiskere til at komme med deres bud på et effektivt mønster til de kolde vintermåneder.

Når vinterkulden sætter ind, og vandtemperaturen kommer ned på 4-5 grader eller endnu lavere, skal der tit noget særligt til, for at få havørrederne til at tage fluen. Fiskene kommer måske kun kortvarigt så tæt på kysten, at du kan få fluen præsenteret for dem, og de tager ikke føde til sig med samme energi som i den varmere del af året.

Det er derfor væsentligt, hvad du vælger at sætte for enden af forfanget, for den rette flue kan være præcis den faktor, der gør udslaget.

Her får du fem kvalificerede bud på gode vinterfluer og samtidig gode råd til, hvor og hvordan fluerne skal fiskes, så du forhåbentlig også oplever at få pulsen højt op, når en af vinterens flotte blankfisk tager fluen.

Bindemønster // Variant af Cuttroat Kutling

Krog: Ahrex Light Stinger str. 4-8 (Den mest benyttede str. er str. 6). Belastet med lead free wire.

 

Bindetråd: Hvid på den bagerste 2/3 af fluen og pink på den forreste 1/3.

 

Hale: Grå Grizzly Marabou.

 

Rib: Meget tynd nylon.

 

Hackle: Grå grizzly bundet ind som palmer på den bagerste 2/3 af kroppen.

 

Krop: Den bagerste 2/3: SLF Saltwater dub i farven Sand. Den forreste 1/3 (hovedet): Noget pink dubbing, fx Ice Dub i farven Fl. Hot pink.

Christian Eriksen // Variant af Cuttroat Kutling
– Cuttroat Kutling er et mønster, der oprindeligt er kreeret af Rasmus Ovesen. Her er min udgave af denne særdeles velfangende flue, som tilmed er let at binde, fortæller Christian og fortsætter:

– Jeg fisker med Cuttroat Kutling hele året, men det er især i den kolde tid, den oftest sidder for enden af mit forfang. Det er den tid på året, hvor jeg søger fiskene i de små fjorde og vige, der findes rundt om Fyn.

Christian fortæller, at fluen er effektiv, når han fisker blindt efter fiskene, men den er også rigtig fin i små størrelser til fisk, der går og viser sig i overfladen på stille dage.

– Fluen tager jeg typisk hjem på to måder. Enten i lange træk efterfulgt af et lille træk. Det er ofte efter det lille træk, at hugget falder. Eller også tager jeg den hjem i små nymfetag. Det er typisk den teknik, jeg bruger til fisk, der viser sig i overfladen, slutter Christian.

Christian Eriksen er fiskeinstruktør i Danmarks Sportsfiskerforbund og svinger jævnligt fluestangen langs kysterne på Fyn.

DSCF2171
Christians vinterfavorit er en variant af Cuttroat Kutling.
DSCF3490
Når fiskene søger ind i fjorde og vige i vintermånederne, er Cuttroat Kutling et godt valg.

Bindemønster // Pink Princess

Krog: Gamakatsu F314, str. 4.

 

Belastning: Blyerstatning.

 

Bindetråd: UNI monofil.

 

Munddele: Pink isbjørn samt et par tørn med et hanehackle i pink, eller et bundt pink marabou.

 

Øjne: Epoxy med sort pupil.

 

Krop: Senyo´s Laser dub i Fl. Fuchsia (Hareline Dubbing).

 

Kropshackle:  Pink hane.

 

Rib: Bindetråden.

 

Hoved: Monofil bindetråd.

Susanne Worm // Pink Princess
Susanne bor tæt på Limfjorden, og det er også her, hun oftest svinger fluestangen. Hun bruger flere fluemønstre, som hun selv har kreeret, og blandt dem er Pink Princess, som er en favoritflue til vinterfiskeriet i fjorden.

– I vintermånederne samles fiskene ofte i de stille vige, hvor der er ferskvandsudløb. Det kan især være godt på solskinsdage, hvor der sker en opvarmning på det lave vand, og fluer i krasse farver er ofte det, der giver fisk. Her er det, at jeg binder min Pink Princess på forfanget, fortæller Susanne.

– Jeg fisker fluen forholdsvis langsomt med lange træk. Omkring et sekund mellem tagene. Hvis der er fisk bag, som er træge og ikke hugger rigtigt, får fluen lov til at synke lidt mere mellem hvert indtag. Jeg har før prøvet, at det kunne lokke flere til biddet, slutter Susanne.

Susanne Worm fisker især ved Limfjorden, som hun efter mange års ihærdig indsats kender rigtig godt. I Sportsfiskeren nr. 7, 2018 bragte vi et portræt af Susanne, og her kan du læse nærmere om hendes fiskeri. Du kan læse tidligere numre af Sportsfiskeren på ved at logge ind på Min side.

PA060175
Susanne har gode erfaringer med at bruge krasse farver til vinterfiskeriet. Hendes Pink Princess er et godt eksempel.
12
Fluen Pink Princess sikrede Susanne førstepladsen ved Limfjordens Ørreddage i 2013.

Bindemønster // Katte-rejen
Bindetråd: FF sort 12/0.

 

Krog: Gamakatsu 314 str. 8 eller 10 eller Ahrex NS 152 str. 10.

 

Hale: To stk. hacklespidser + to strå pearl flash.

 

Rib: Sølvtinsel eller wire.

 

Evt. belastning: Leadfri wire snoet og lagt under krogen som en køl ca. 2-4 mm.

 

Kropshackle: En lang fjer fra en natur badger kinanakke bundet ned i spidsen.

 

Krop: Katte-underuld eller anden lys naturdubbing, dubbet på tråden og tørnet i en fyldig, dråbeformet krop.

 

Afsluttes med kuglekædeøjne eller bare almindeligt sort hoved.

Kenneth Jensen // Katte-rejen
– Ideen til fluen opstod en dag, efter jeg havde børstet min mors røde kat, og på børsten sad den fineste lyse underuld. Jeg tænkte, at den da måtte kunne bruges til en flue. Da jeg holder meget af at binde simple fluer, med bare få materialer, var fluen hurtigt født, fortæller Kenneth og supplerer:

– Fluen er ikke nogen provokationsflue, men er fantastisk god vinter og forår, fisket langsomt i lange svæv.

Kenneth forklarer, at hale og flash først bindes ind, dernæst rib og kropshackle. Kroppen dubbes og tørnes fremad, hacklet tørnes frem med fire-fem tørn og afsluttes med tre-fire tørn, så der dannes et fronthackle, hvorefter ribben tørnes frem og bindes ned.

Fluen børstes godt op og afsluttes med kuglekædeøjne.

Kenneth Jensen – også kendt som Kokken – har fisket med flue på kysten på Bornholm i 20 år. Alt overvejende med fluestang og ellers med bombarda. Han starter sit fiskeri i oktober og slutter, når hornfiskene dukker op i maj.

75264925 1288693531335163 1234215082217439232 N
Det var underuld fra en rød kat, der lagde grunden til den første udgave af Katte-rejen.
Kenneth1
Kenneth elsker morgenfiskeriet og slutter gerne midt på formiddagen. Tit giver det sølvtøj som denne fine fisk fra Raghammer Odde.

Bindemønster // Polar Magnus

Krog: Sea Streamer str. 6 eller 8. (Enhver streamerkrog kan bruges).

 

Hale: Mallard Barred Flank. Fl. Pink.

 

Kropshackle: Whiting Saddle i grå og sort.

 

Rib: 0,18mm Nylon.

 

Krop: Lite-Brite. Pearl Blue Magic.

 

Fronthackle: Pink høne.

 

Øjne: Sort eller guldfarvet kuglekæde.

Chris Gregers Halling // Polar Magnus
– Vinterfiskeriet har de sidste år fundet mere og mere plads i mit hjerte. Havørrederne trækker rundt på virkelig lavt vand i jagten på føde, og fluen Polar Magnus skuffer aldrig, når man sniger sig op langs sivkanter i fjorde og vige, fortæller Chris og fortsætter:

– Det er dødspændende, for du kan aldrig vide, hvad der hugger næste gang. En stor nedgænger, der har fundet tilbage til det salte vand? En mindre grønlænder, som ofte kommer forbi i mindre og større flokke, eller trofæ-overspringeren, som finder tryghed og føde langs kysten i den kolde tid.

For Chris er sagen klar: Pink og blå får havørreden på. Med sit store fronthackle og hale i pink og en krop af Lite-Brite pearl blue magic skabes en illusion, hvor fluens hvide krop synes at lyse op i en klar, blå farve.

– I det kolde og ofte spritklare vintervand kan fluen ses på lang afstand og fiskes langsomt på selv 25–50 centimeters dybde, hvor jeg fanger langt hovedparten af mine havørreder om vinteren, forklarer han.

– Ofte har jeg skræmt fisk ved blot at tage de første skridt ud i vandet, men den tid er slut nu, og jeg foretager altid mine første kast fra stranden, inden jeg sætter fødderne i det våde og kolde element. Det er et rigtig godt råd at følge, hvis du vil optimere dine egne vinterfangster, fastslår Chris.

– Når man står i tre grader koldt vand med en lufttemperatur på tilsvarende tre grader, så er det vigtigt, at der er action for enden af linen regelmæssigt. Den action sørger Polar Magnus for, og den er derfor også stort set den eneste flue, jeg bruger i de fire koldeste måneder af året, slutter han.

Chris Gregers Halling er formand for Vandpleje Fyn, og dermed er han med til at sikre, at der er havørreder at fange på kysterne rundt om øen. Han får heldigvis også tid til selv at høste noget af det, han har været med til at så.

IMG 0237
Pink og blå får havørreden på, lyder mottoet fra Chris.
IMG 2547
Chris fisker udelukkende med Polar Magnus i de kolde måneder.

Bindemønster // Guldbassen

 

Krog: Dobbeltkroget Kamasan B270.

 

Bindetråd: Unitråd i neon-orange.

 

Dubbing: Pro Angel Hail i Gold.

Niels Lagergaard Pedersen // Guldbassen
– Guldbassen – eller en variant deraf – er efterhånden blevet en flue, jeg anvender rigtigt meget - især om efteråret og hen over vinteren. Jeg har aldrig gået specielt meget op i fluemønstre, men har ofte lavet mine egne varianter over mere kendte mønstre. Derimod er størrelse noget, som jeg er begyndt at vægte rigtig højt – og det er netop her, at små nullermandsagtige fluer som Guldbassen kommer ind i billedet, fortæller Niels.

Hans fangststatistik fra de seneste år viser da også, at de små fluer gør det ganske glimrende. Dog fortrækker han stadig en stor rejeflue om foråret – selvfølgelig afhængigt af vejr og vind.

– Guldbassen er opfundet af Anders Schultz, og den variation, som jeg binder, er igen inspireret af min gode ven og fiskebuddy Keld Juul Michaelsen. Keld bandt for et par år siden er par fluer til mig med en ny dubbing, som er lidt mere regnbue-farvet. Det efterfølgende efterår gav os begge nogle rigtigt gode fangster selv i blikstille vand, hvor det ofte kan være svært at lokke fisk til fluen, fortæller Niels og fortsætter:

– Denne dubbing, som Keld havde fundet, er helt perfekt, da den samtidigt bevarer farven efter brug, hvilket ikke alle dubbinger gør. Og her for ganske nylig begyndte jeg så at lave fluen med et hoved af neon-orange bindetråd.

Netop denne sammensætning af Guldbassen skulle stå sin prøve en dag i august i år. Her gav fluen ham to flotte fisk begge over tre kilo med én på 66 cm på toppen. Begge fisk blev genudsat, og der er lidt ”hjemmevideo” at finde på Niels’ Instagram-profil.

– Jeg har nu fisket intenst med fluen i et par år, og jeg ser frem til årets vintersæson, som forhåbentlig også giver noget mere stram line. Det er i hvert fald startet rigtig fint med flere fine fisk her i begyndelsen af november på både den åbne kyst og i fjorden, slutter Niels.

Niels Lagergaard Pedersen er uddannet biolog og certificeret fiskeguide. Han er desuden projektleder ved Fishing Zealand. Du kan læse mere om Niels på hans hjemmeside.

IMG 1572 (Redigeret)
Niels binder Guldbassen på både enkelt- og dobbeltkrog, og den må gerne være godt busket.
Meerforelle Angeln Stevns Klint Seatrout Fishing
Når havørrederne går og piller i halen på fluen, har Niels gode erfaringer med at bruge små nullermandsfluer som Guldbassen.