Det skal du vide, inden du rejser på fisketur til Norge

DSCF8691 Fra 15. juni kan danske turister besøge Tyskland, Island og Norge. Sidstnævnet er især en populær destination for danske lystfiskere, som vil prøve kræfter med havfiskeri eller laksefiskeri. Foto: Christian Flinker.

Flere lystfiskere har været nervøse for deres fiskerejse til Norge på grund af COVID-19, men nu bliver den norske grænse åbnet op fra den 15. juni. Læs her, hvad du skal vide, inden du drager afsted på fiskeeventyr.

Færgeruter direkte til Norge 

Hvis du skal sejle med færge, kan du her få et overblik over færgeoverfarten fra den 15. juni.


ColorLine
Hirtshals - Kristiansand og Hirtshals – Larvik fra 15. juni.

Stena Line
Frederikshavn-Oslo er lukket permanent, men du kan stadig rejse via Göteborg.

Fjord Line 
Hirtshals – Bergen fra 16. juni.

Hirtshals – Kristiansand fra 16. juni.

Hirtshals – Lange Sund fra 16. juni.

Hirtshals – Stavanger fra 16. juni.

DFDS
København – Oslo: Ruten er indstillet til og med den 24. juni 2020. Opstart fra København den 25. juni 2020 og fra Oslo den 26. juni 2020.

Opdateret den 4. juni, kl. 22.39. 

Danmark og Norge er klar til igen at lade turister rejse mellem de to lande fra mandag den 15. juni. Det betyder samtidig, at mange håbefulde lystfiskere nu får lov til at rejse til landet for at fiske i elv, sø og hav – dog ikke uden at tage visse forholdsregler.

Læs, hvad de nye regler kommer til at betyde for din fiskeferie til Norge.

Generelle regler og anbefalinger for indrejse til Norge:
- Selv om rejserestriktionerne til Norge ophæves mandag den 15. juni, anbefaler Udenrigsministeriet stadig, at man er meget forsigtig, hvis man vælger at tage af sted. Det betyder, at man fortsat overholder sundhedsmyndighedernes retningslinjer, og at man holder sig opdateret på udviklingen i Danmark og i det pågældende land.

- Det anbefales, at du undgår byer med flere end 750.000 indbyggere. Det betyder, at man frit kan besøge alle de største byer, da selv hovedstaden Oslo har lige under 700.000 indbyggere.

- Hvis man som dansker vælger at tage til Island, Norge eller Tyskland efter den 15. juni, er man dækket helt som normalt af rejseforsikringen. Men man skal stadig følge de retningslinjer, der gælder i det pågældende land.

- Det anbefales at følge anvisningerne for at reducere smitten, herunder at holde mindst én meters afstand.

- Det er tilladt at samles op til 50 personer, hvis der er en officiel arrangør, og 20 personer, hvis der ikke er en officiel arrangør.

- Der er ikke indført interne rejserestriktioner i Norge, men det anbefales at undgå offentlig transport i det omfang, det er muligt.

- Danske rejsende bliver ikke pålagt krav om karantæne ved indrejse direkte til Norge.

- Hvis du som nordisk borger rejser ind i Norge, skal du kunne vise gyldig billedlegitimation (pas, kørekort).

Hvis du planlægger en tur til Norge, anbefaler Udenrigsministeriet, at du holder dig orienteret på den danske ambassade i Norges hjemmeside.

Artiklen fortsætter under billedet

I Norge anbefales det også at holde mindst én meters afstand, men det er heldigvis ikke er problem ved de norske elve. Foto: Christian Flinker.
I Norge anbefales det også at holde mindst én meters afstand, men det er heldigvis ikke er problem ved de norske elve. Foto: Christian Flinker.

Planlægger du at køre til Norge gennem Sverige?
Må man så køre i transit gennem Sverige for at komme til Norge fra den 15. juni, selvom alle ikke-nødvendige rejser til Sverige fortsat frarådes? Ja! Men hvorvidt rejsen fra Danmark til Norge i bil gennem Sverige(i transit)  efterfølgende betyder, at man skal i karantæne i Norge, er der ikke fuld klarhed over endnu fra norsk side. 

Derfor er det svært at give et helt klart svar på karantæne-reglerne på nuværende tidspunkt, da Danmarks og Norges rejsevejledninger for gennemkørsel ikke er ens.
 
Det danske Rigspolitiet skriver følgende:  
Hvis du som dansker rejser gennem Sverige for at komme til eller fra Norge fra d. 15. juni, vil du ikke blive afvist ved den danske grænse.

Hvis du udelukkende rejser gennem Sverige for at komme til eller fra Norge, er du ikke omfattet af Udenrigsministeriets rejsevejledning for Sverige, hvori alle ikke-nødvendige rejser til Sverige frarådes, ligesom du ikke er omfattet af opfordringen til at blive hjemme i 14 dage efter en privat rejse i udlandet.


Samtidig melder det norske svar på Sundhedsstyrelsen, Helsedirektoratet, følgende:
Karanteneregelen gjelder ikke for reiser til og fra Danmark f.o.m. 15. juni (regjeringen.no). Hvis man skal inn i Norge med bil fra Danmark må man ta ferge, og ikke kjøre via Sverige. Kommer man med bil fra Sverige skal man i karantene.

Det tyder dog på, at der lige nu arbejdes på at finde en løsning.

Den norske regering skriver følgende: 
Norge og Danmark er gensidigt enige om at afskaffe adgangsrestriktioner og karantænekrav for rejsende mellem vores to lande fra 15. juni. På baggrund af denne aftale har Udenrigsministeriet gjort undtagelser fra Danmarks Rejseråd. På baggrund af vurderingen af ​​infektionsforebyggelse er Norge i kontakt med de andre nordiske lande for at nå lignende aftaler om rejse-, karantæne- og indrejserestriktioner. Senest den 15. juni vil udenrigsministeriet også overveje undtagelser fra rejserådet til de andre nordiske lande. Disse vurderinger dækker også kørsel gennem Sverige for at komme til Danmark.

Det er altså på nuværende tidspunkt svært at give et helt klart svar på, hvordan karantæne-reglerne i Norge vil lyde fra den 15. juni. Sportsfiskeren følger udviklingen nøje. 

En ting er dog sikkert. Hvis du tager færgen direkte til Norge, kan du uden problemer rejse i landet.

Flyselskaber tilpasser afgangene
Selvom mange lystfiskere vælger at tage bilen med til Norge, så kan det også lade sig gøre at flyve. Lige nu tilpasser flyselskaberne trafikprogrammet i takt med efterspørgslen. Derfor gælder om at holde sig opdateret hos de forskellige flyselskaber, hvis man er på jagt efter en flybillet.