Pladsguide: Her kan du tage familien med på hornfisketur

DSC 2568 Tag hele familen med på hornfisketur. Der er gode chancer for, at ungerne fanger deres første fisk. Foto: Lasse Elmgren.

I løbet af maj spreder hornfiskene sig langs de danske kyster, og så er det oplagt at tage hele familien med på fisketur. På de rette pladser kan I fiske direkte fra mole eller strand. Med enkelt grej har I rigtig gode chancer, og måske fanger børnene deres første fisk. Her får I nogle bud på familievenlige hornfiskepladser rundt i hele landet.

Hornfiskene har meldt deres ankomst tidligt i år. Allerede inden midten af april blev de første fanget helt nede i Østersøen, og i løbet af maj vil de være at finde langs alle de danske kyster.

Det er oplagt at tage hele familien med på hornfisketur, for der er rigtig gode chancer for, at alle kommer til at opleve succes. Men det gælder om at finde nogle steder, hvor I kan fiske direkte fra stranden eller molen, så I ikke nødvendigvis skal bruge waders.

Vi har fået lystfiskere fra alle dele af landet til at komme med nogle bud på pladser, der er familievenlige. Tjek dem her.

Sletterhage Der er dybt vand helt ind under land ved Sletterhage på Mols. Foto: Sletterhagefyr.dk.
Leth2 (1) Kysten lige syd for Fornæs Fyr på Djursland er meget velegnet. Foto: Henrik Leth.
DSC 2542 Enkelt fiskeri med sild og bobleflåd er tit vejen til succes. Foto: Lasse Elmgren.
Grisetå Odde ved Oddesundbroen. Her er let at fiske direkte fra stranden. Foto: Heidi Vestergaard Kristensen. Se flere billeder på Marguerittenrundt på Instagram.
Grisetå Odde ved Oddesundbroen. Her er let at fiske direkte fra stranden. Foto: Heidi Vestergaard Kristensen. Se flere billeder på Marguerittenrundt på Instagram.

Grej og teknik til hornfiskene

Den sikreste og enkleste måde til at fange hornfisk er fiskeri med bobleflåd og sildestykke.
Du skal bruge et sæt spinnegrej, et bobleflåd, noget synk og en lille trekrog. Fyld bobleflåddet trekvart med vand og montér det, så krogen sidder ca. ½ meter under flåddet. Sæt synket lidt over krogen.

 

Synket holder agnen nede i vandet. Det er vigtigt, for mågerne tager også gerne et sildestykke, der driver i overfladen. En møtrik eller en enkrone kan bruges i en håndevending.

Østjylland – syd // Claus Eriksen 

Alrø-dæmningen. Læs mere her

Rosenvold ved Vejle Fjord. Læs mere her

Trelde Næs. Læs mere her.

Agn til hornfiskene

Køb en pakke sildefileter, skær fileterne i strimler, og sæt en strimmel på trekrogen som agn.

Når du har fanget hornfisk, kan du også bruge strimler af hornfisk. De hænger nemlig meget bedre fast end sildestykkerne.

 

En anden mulighed er at stryge nogle rejer ude på fiskepladsen med en rejehov. Ligesom mange andre fisk elsker hornfisk nemlig også rejer.

Knudshoved3 (2) Hornfiskene kommer tæt forbi den gamle færgehavn ved Knudshoved. Foto: Gerhardt Andersen.
Knudshoved3 (1) Ved færgehavnen fisker man lige op ad Storebæltsbroen. Foto: Gerhardt Andersen.
Måle7 Der er let adgang ved Måle Strand. Foto: Gerhardt Andersen.

Mulighed for spændende bifangster

Frisk agn som sildestykker og rejer er ikke kun en lækkerbisken for hornfiskene, så bliv ikke overrasket, hvis du får en velkommen bifangst af makrel eller havørred.

Sjælland // Henning Pedersen

”Verdens ende” ved Isefjorden. Strækningen sydpå mod Vellerup Vig. 

Nakke Hage ved Isefjorden

Holtug Kridtbrud på Stevns

Kårup Strand i Odsherred

København // Henning Pedersen

Store dele af Københavns Havn er åben for fiskeri, og her er der chancer for hornfisk stort set alle steder. Tjek mulighederne på kortet her.

Bornholm // Kenneth Jensen

Arnager Havn

Hvide Odde. Vær opmærksom på hurtigfærgen, for der kommer kraftige bølger ved dens ankomst.

Se FISKEguidens afsnit om fiskeri efter hornfisk her.
Så er du godt klædt på til at gå i gang.