Laksepremieren 2020: Fiskeriet bliver gennemført med særlige begrænsninger

90D31177731cab4afd7f14f2aff4adf20b907b7c Arkivfoto.

Premieren ved de jyske lakseåer gennemføres også i 2020, men fællesspisning er droppet, og nogle foreninger har midlertidigt indstillet salg af dagkort.

Opdateret den 20. april 2020

Den 16. april starter det traditionsrige premierefiskeri ved de vestvendte åer, men i år må du undvære fælles kaffeslabberas og duften af gule ærter, og beundring af de andres premierelaks skal foregå på afstand.

Foreningerne ved lakseåerne har aflyst fælles arrangementer ved premieren og opfordrer alle lystfiskere til at holde god afstand og i øvrigt følge myndighedernes anbefalinger for at mindske spredningen af corona-virus.

Øget pres på parkeringspladser
Foreningerne forventer et øget pres på parkeringspladserne i år, fordi flere vil vælge at køre til åen i egen bil frem for samkørsel med fiskekammerater. Så vær ekstra tålmodig, og vær forberedt på, at du muligvis ikke kan parkere så tæt på fiskestedet, som du havde håbet. Foreningerne henstiller til, at alle viser hensyn til medfiskere, lodsejere og den øvrige trafik, når der skal parkeres.

Særlige regler i flere foreninger
Nogle foreninger har indført særlige begrænsninger for at sikre, at fiskeriet kan foregå uden at bryde myndighedernes afstandsregler. Vemb Lystfiskerforening har i år indført en regel om, at der maksimalt må sidde 1 person ved hvert af de bord-bænkesæt, der findes langs åen. Resten må nyde frokosten i græsset.

– For at skabe flere siddepladser, har vi indkøbt nogle ekstra bord-bænkesæt, som vi har fået lov til at sætte op ved Nørre Vosborgs arealer langs åen. Vi tager bordene ind, når sæsonen slutter, og så har vi dem igen til næste år, fortæller Frederik Aagaard, der er formand for Vemb Lystfiskerforening.

Foreningen har desuden standset salg af dagkort på ubestemt tid, og det samme har man gjort i Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening for at lette presset ved fiskevand og parkeringspladser under epidemien.

Sådan fisker du forsvarligt
Med afsæt i sundhedsmyndighedernes retningslinjer har Danmarks Sportsfiskerforbund samlet 6 anbefalinger til dig, der fisker under epidemien:

Hold afstand. Hold mindst 2 meter afstand til andre – også selvom du er udendørs.

Hold god håndhygiejne. Vask hænder og sprit af. Tag håndsprit med i bilen og i jakkelommen.

Fisk lokalt. Undgå så vidt muligt at rejse langt i forbindelse med fisketure. Skal du rejse, så forsøg at pakke mad, udstyr, med videre hjemmefra, så du ikke behøver at købe ind ved destinationen. På den måde undgår du at sprede evt. smitte på tværs af landet.

Fisk så vidt muligt alene. Fisk så vidt muligt alene, eller evt. med andre fra din husstand.

Kør så vidt muligt alene. Fisker du med andre end dem fra din husstand, så sørg for transport enkeltvis.

Fisk ikke med særligt udsatte. Tag ikke på fisketur med ældre eller svage, da denne gruppe er særligt udsatte for at blive alvorligt syge, hvis de smittes med den nye coronavirus.

Tjek de enkelte foreningers og sammenslutningers hjemmesider, inden du tager hjemmefra. Så er du sikker på at kende de særlige begrænsninger, der gælder lokalt ved årets premiere.