Er lystfiskeri noget for kvinder?

080617 013 Christina Gjertsen fra Norge er i dag det man vil kalde en rollemodel for andre kvinder, som gerne vil prøve at fiske. Hun voksede selv op med en bedstemor, som tog med på familiens fisketure, og det er en af grundene til, at hun i dag er bidt af lystfiskeri. Foto: Christina Gjertsen.

Møder du en dansk lystfisker, er der højst sandsynligt tale om en moden mand. Dermed adskiller Danmark sig fra andre lande, hvor lystfiskeri er mere ligeligt fordelt på kønnene. Sportsfiskeren kigger nærmere på, hvorfor så få danske kvinder vælger at gribe fiskestangen, og hvad der kan få flere i gang.

Ved fiskevandet, i fiskegrejsbutikkerne, foreningslokalerne og i fiskemagasiner og -film vælter det ikke ligefrem med kvindelige lystfiskere. Tværtimod. Det er nemlig noget nær et særsyn at se en kvinde med en fiskestang i hånden i Danmark. Måske fordi lystfiskeri historisk set altid har været forbeholdt mænd? Vi har talt med de kvindelige lystfiskere, mændene ved fiskevandet, foreningen og eksperten i kønsroller for at finde ud af, hvorfor der er så få kvinder blandt de danske lystfiskere. Derudover kigger vi på, hvad der kan få flere kvinder i gang, og hvad der findes af tilbud allerede.

Kvinde Stats 6

Danmark halter efter andre lande
Ifølge en undersøgelse fra Center for Regional- og Turismeforskning udgør kvinder blot 9% af de danskere, der fisker rekreativt regelmæssigt. Ser man for eksempel på USA, så udgør kvinderne 26,9% af lystfiskerne i landet. Ligeledes i Sverige er tallet betydeligt højere, hvor 33% af lystfiskerne er kvinder. Der er flere bud på den store tilslutning af kvinder i disse lande, men én af grundene kan være, at det er nemt tilgængeligt at komme ud at fiske, men det kan også skyldes, at flere fædre, familier eller grupper tager på fisketur sammen, hvor kvinderne er inviteret med.

Netop sidstnævnte teori kan Christina Gjertsen, som oprindeligt er fra Lakselv i Nordnorge, nikke genkendende til. Hun startede nemlig selv sin lystfiskerkarriere i familiens skød, hvor fiskeriet var et samlingspunkt.

– Jeg begyndte med at fiske sammen med min familie, da jeg var helt lille, og netop fordi jeg voksede op med at se min bedstemor fiske, så blev det sikkert også mere naturligt for mig, da jeg kunne spejle mig i kvinder og piger omkring mig, siger den 27-årige nordmand, der i dag er bosat i Vejle. Hun mærker også en stor forskel på Danmark og Norge, for i hjemlandet er det at fiske også for kvinder.

– I Norge er der en helt anden kultur for, at kvinder fisker. I en by som Lakselv er der ikke ligeså mange kultur- og sportstilbud som for eksempel i en by som Vejle, og det betød også, at mine veninder og jeg ofte tog på fisketur eller vandretur i stedet for at tage på cafe eller lignende. Lystfiskeri som hobby i Danmark drukner hurtigt i et hav af andre tilbud, og det er en skam, siger den 27-årige nordmand, som også kan mærke, at hendes tætte forhold til fjorden og havet fra barnsben har haft betydning for hendes store passion for fiskeri og udeliv.

IMG 6430
For at sætte mere fokus på kvinder i lystfiskeri er der i Strategi for Lystfiskeri, som er den første strategi for lystfiskeri i Danmark nogensinde, afsat 2 millioner kroner til en 3-årig brandingplan, der skal markedsføre Danmarks bedste fiskeområder for blandt andet kvinder og unge. Begge grupper er i dag underrepræsenterede i lystfiskeri. Foto: Christina Gjertsen.

Sådan startede disse kvinder med at fiske

Victoria, 29 år, bosiddende i København

 

– Jeg var ikke ret gammel, før min far gav mig min første fiskestang. Begge mine forældre fisker, og hele min barndom har min familie taget på fisketure i put & take og ved kysten. Et af de mange gode minder må være en tur med min mor og bonusfar. Vi havde en kassevogn, hvor der blev smidt en madras ind bag ved og en masse dyner og puder. Så gik turen til kysten efter natfiskeri, og når jeg blev træt, kunne jeg smide mig om i min lille hule, imens de voksne fiskede videre.

Amanda 28 år, bosiddende i København

– Den første fiskeoplevelse, som jeg særligt husker, var, da jeg som barn på en stor tobaksfarm i Zimbabwe red på æselryg med de lokale drenge ud til vandingssøerne og fiskede efter småfisk. For dem var det aftensmad – for mig var det en måde at være venner på, også selv om man ikke talte samme sprog. Senere har succesoplevelser i Norge med masser af sej og torsk på krogen og ørredfiskeri i Midtjylland med min gymnasieveninde Camilla været med til at gøre fiskeri til en del af mit liv.

Kønsforsker: Vi lever et kønsopdelt liv
Kvindelige forbilleder med fiskestænger er der ikke mange af i Danmark set i forhold til i USA. Her har man eksempelvis April Vokey, som svinger sin fluestang langs Skeenas breder og fanger store steelheads på flue eller Maddie Brenneman, der er fiskeguide ved Rocky Mountains. Begge to er passionerede lystfiskere, som brander sig selv og lystfiskeriet på sociale medier, i magasiner og på TV. Og de manglende forbilleder er én af grundene til, at kvindelige lystfiskere er en sjælden race ved de danske fiskevande, forklarer kønsforsker ved Roskilde Universitet, Steen Baagøe Nielsen.

– Vi lever et kønsopdelt liv. Det vænner vi os til i en meget tidlig alder, og det er ét at svarene på, hvorfor så få kvinder er lystfiskere. Vi er vanedyr, som spejler sig i vores venner, familie og omverdenen, og hvis man ikke ser kvinder fiske, så er man heller ikke tilbøjelig til selv at gøre det. Denne kønsopdeling gør også, at der bliver begrænset adgang for kvinder i lystfiskeri, fordi man netop ikke ser andre kvinder eller forestiller sig, at det kun er noget for mænd, siger han.

Men der er også andre årsager. Steen Baagøe Nielsen forklarer, at vores fritidsliv er ekstremt opdelt. Mænd laver ting med andre mænd, og det samme gør kvinder.

– Vi søger de hobbyer, som netop får os til at fremstå maskuline eller feminine. På den måde bliver det at være maskulin lig med at fiske, og derfor vil mænd være mere draget af det end kvinder. Men maskulinitetsidealer er ikke de samme verden over, så derfor kan kvindelige lystfiskere godt være mere udbredt i eksempelvis Norge eller USA end i Danmark. Det er altså ikke noget genetisk i os, som bestemmer, at vi kaster os over fiskeriet, nærmere det samfund, vi befinder os i.

”Se mit bytte”
Tilbage i tiden har der været tradition for, at manden fiskede for at skaffe mad til hjemmet. Selvom det ikke er sådan længere, så er det en ret sejlivet tradition, som blot fortsætter på anden vis.

– Før i tiden var det at fiske noget, den funktionelle far gjorde, fordi han på den måde kunne bidrage til husholdningen med mad. I dag opnår mænd noget lignende gennem de sociale medier, hvor man viser sin fisk frem og siger: ”Se mit bytte”. Dette er stadigvæk en mandlig måde at håndtere det på, som ikke handler om forsørgelse, men nærmere en præstation, som manden kan blive anerkendt for.

Og selvom man kunne forestille sig, at kønsrollerne var meget mere udvaskede end førhen, så lever vi i høj grad stadigvæk efter mange af de samme normer.

– Den dag i dag lever vi fortsat i et samfund med traditionelt opdelte kønsroller, hvor størstedelen af de danske kvinder står for opgaverne i hjemmet og omsorgen for børnene, mens manden derimod er forsørgeren, som er mere ude af hjemmet og har tid til at dyrke fritidsinteresser i højere grad.

Fiskekonerne Victoria Sabine Mie
I dag er der fortsat få kvindelige lystfiskere at spejle sig i, og det er selvforstærkende og netop én af grundene til, at få kvinder fisker, forklarer kønsforsker Steen Baagøe Nielsen. Foto: Fiskekonerne Foto: Fiskekonerne.

Det siger mændene om kvinder og lystfiskeri

Jørgen Pladsbjerg, medlem af Vejle Sportsfiskerforening

– Jeg synes, det er rystende, at der er så få kvinder, der fisker. Jeg tror nemlig, at jo flere kvinder vi får ud at fiske, jo flere unge mennesker får vi også ud at fiske, for der er sikkert også mange børn, der følger deres mor som rollemodel. Det duer ikke, hvis lystfiskeriet bare er et mandesamfund. Jeg tror, vi får en bedre omtale af fiskeriet, hvis der er flere kvinder med. Jeg efterlyser også flere kvinder i bestyrelserne i vores sportsfiskerforeninger. Det, tror jeg, vil have en positiv effekt på antallet af kvinder i foreningerne. Og så kunne jeg godt forestille mig, at en juniorklub var sjovere, hvis der var flere piger!

Poul Friis, medlem af Vejle Sportsfiskerforening

– Jeg ser gerne, der var flere kvinder, der fiskede. Det kunne da være hyggeligt. Jeg tror ikke, mænd har noget imod at møde flere kvinder ved fiskevandet. Jeg er også fuglekigger, og der møder jeg mange flere kvinder, end når jeg fisker. Fuglekiggeri er måske mindre barskt?

Flere kvinder i waders, tak
Danmarks Sportsfiskerforbund ser også gerne, at flere kvinder får lyst til at gribe fiskestangen.

– Vi håber selvfølgelig på, at flere og flere kvinder får øjnene op for lystfiskeri som en sund og spændende fritidsbeskæftigelse, hvor det ikke er nogen naturlov, at det skal være forbeholdt hverken en bestemt aldersgruppe, etnicitet eller køn. Det kan jo ses i andre lande, hvor både unge og kvinder i langt højere grad oplever glæden ved lystfiskeri, siger Lars Rasmussen, direktør i Danmarks Sportsfiskerforbund, der også gerne så flere kvinder ude i lystfiskerforeningerne.

— Enkelte foreninger har tidligere haft succes med at oprette fælleskaber eller underafdelinger for kvinder, og derfor kan en målrettet indsats her også give rigtig god mening for at få endnu flere kvinder i gang. Derudover ville kvinder også kunne bidrage positivt i foreningsarbejdet og muligvis kunne tiltrække andre kvinder, som gerne vil i gang, slutter han.

Tiltag for kvindelige lystfiskere
Med kun 26 kvindelige medlemmer ud af 577 medlemmer er Vejle Sportsfiskerforening netop én af de foreninger, som prøver at bejle til kvinderne. Derfor har foreningen søsat en kvindeafdeling i foreningen med Christina Gjertsen som én af frontfigurerne.

– Da jeg startede i foreningen, gik der ikke længe, før ét af de mandlige medlemmer spurgte, om det ikke var på tide at starte en kvindeafdeling. Jeg tænkte, at her kunne jeg bidrage med min viden og oplevelser fra Norge, og Danmark byder jo på verdensklasse fiskeri. Der er bare flere, som skal få øjnene op for det, siger hun og påpeger, at de store fangster ikke behøver være trækplastret.

– Jeg tror, det er vigtigt, at fisken ikke er i centrum, men derimod helhedsoplevelsen ved at være i naturen. Det at være i naturen er godt mod stress, og mange kvinder er jo stressede med karriere og børn. På samme tid tror jeg også, at mange kvinder tror, at fiskeri er svært og kræver meget. Det er det jo ikke, og det skal der også laves om på med det her fællesskab for kvinder, hvor alle kan være med, siger hun.

Fællesskaber og foreninger for kvinder
Der findes flere forskellige foreninger og fælleskaber for kvinder, der fisker. Her kan du finde nogle af dem:

Fruerne med fluerne
www.facebook.com/Fruefiskerne

Fiskekonerne
www.facebook.com/fiskekonerne

Sportsfiskerpigerne
www.sportsfiskerpigerne.dk

Kvindeafdelingen i Vejle Sportsfiskerforening
www.vsf-vejle.dk

Kvindeafdelingen i Dalum Lystfiskerforening
www.dalum-lystfiskerforening.dk

Christina Gjertsen opfordrer derfor alle interesserede kvinder til at komme forbi til opstart til oktober i Vejle Sportsfiskerforening. Du kan følge med på foreningens hjemmeside eller Facebook-side for mere information omkring start og tilmelding af foreningens nye kvindeafdeling.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 3, 2019.