Nyt forskningsprojekt vil kortlægge lyden af den danske kyst

Kyst_nat.jpg Optag lyden ved kysten, mens du fisker, og vær med til at kortlægge Danmarks lydbillede.

Hvordan lyder den danske kyst egentlig? Det vil forskere på Københavns Universitet kortlægge som en del af det store forskningsprojekt "Lyden af Danmark". Derfor har de brug for lystfiskernes hjælp.

Lyden af Danmark

Lyden af Danmark er et forskningsprojekt udviklet af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC) i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet, DTU Compute, SDU og Carlsbergfondet og med støtte fra Carlsberg Mindelegat.

Sådan optager du lyd til projektet

Deltag i kortlægningen ved at optage lydene i dit nærmiljø via hjemmesiden www.lyden-af.dk. Du starter en optagelse ved at klikke på den røde optageknap. Samtidig indsendes din optagelse automatisk til forskningsprojektets database.

Bølgeskvulp, vindens susen og fuglekvidder er blot nogle af de lyde, du møder på kysten som lystfisker, og nu har du chancen for at være med til at kortlægge lyden af kysten i Forskningsprojektet ”Lyden af Danmark".

Forskningsprojektet vil have danskerne til at gå udenfor og optage lyden af den danske kyst med deres smartphone. Kunstig intelligens vil så analysere lydene, der skal danne et lydkort over Danmark. Både natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab skal kortlægges, og heriblandt lydene fra fisketuren til kysten.

Du kan hjælpe forskerne
Ved at optage og dele dine lyde med forskerne, kan du være med til at skabe et udgangspunkt for at diskutere, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden.

På samme tid hjælper du forskerne med at gøre nye opdagelser om natur, sundhed, økonomi og meget mere. Alt du skal gøre er, at gå udenfor, finde din smartphone frem og gå ind på www.lyden-af.dk/kampagner/kyst. Her kan du optage 30 sekunders lyd og dele den med forskerne.

Forskere vil analysere lydene, og projektet vil også dele dem på en digitalt kort. Sammen kan danskerne gå på opdagelse og lytte sig frem til den danske kyst, som det lyder lige nu.