Optag lyden af dit lystfiskeri

hunter-brumels-760768-unsplash.jpg Optag de lyde, du hører, mens du fisker, og vær med til at kortlægge Danmarks lydbillede.

Lyden af klukkende åer og en springende fisk, af skvulpende bølger og pibende vind i linen. Lystfiskeri har mange lyde, og ved at optage dem med din mobiltelefon kan du bidrage til det nye forskningsprojekt ”Lyden af Danmark”, der skal kortlægge hele Danmarks lydbillede.

Lyden af Danmark

Lyden af Danmark er et forskningsprojekt udviklet af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima (CMEC) i samarbejde med Uddannelses- og Forskningsministeriet, DTU Compute, SDU og Carlsbergfondet og med støtte fra Carlsberg Mindelegat.

Sådan optager du lyd til projektet

Deltag i kortlægningen ved at optage lydene i dit nærmiljø via hjemmesiden www.lyden-af.dk. Du starter en optagelse ved at klikke på den røde optageknap. Samtidig indsendes din optagelse automatisk til forskningsprojektets database.

Forskningsprojektet ”Lyden af Danmark” vil have danskerne til at gå udenfor og optage lyde fra deres nærområde på mobilen. Kunstig intelligens vil så analysere lydene, der skal danne et lydkort over Danmark. Både natur- og menneskeskabte lyde i hele det danske landskab skal kortlægges, og heriblandt lydene fra en fisketur.

Lyden af Danmark kortlægger for første gang nogensinde lydene for et helt land ved hjælp af hjemmesiden www.lyden-af.dk.

- Vi ved helt grundlæggende ikke, hvilke lyde der omgiver os. Vi ved ikke, hvordan natur- og menneskeskabte lyde er fordelt i Danmark, og vi forstår ikke, hvordan lydene påvirker os. Det har vi brug for, at Danmarks befolkning hjælper med at afdække. Det er let at deltage – det kræver kun en mobiltelefon og 30 sekunder af din tid. Det er både sjovt, og så har det stor betydning, når vi skal tage stilling til, hvilket lydmiljø vi ønsker os i fremtiden, siger leder af forskningsprojektet, professor Carsten Rahbek, fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet.

Mangfoldighed af lyde
Målet er, at op mod 100.000 danskere vil optage lyden af deres lokalmiljø eller lyden fra steder, de besøger. Der skal optages 30 sekunders udendørs lyd, og man kan lave lige så mange optagelser, som man vil.

Alle kan deltage i projektet – unge som gamle, i by og på land. Kvaliteten af projektet vil kun blive bedre af, at der er stor geografisk spredning og mangfoldighed i den indsamlede data, og af at der bliver indsamlet rigtig meget lyddata.

Lydene, som danskerne optager, opsamles i en database, hvor en kunstig intelligens sorterer alle lyddata. På længere sigt vil lyddata danne grundlag for forskellige forskningsprojekter om lyd, f.eks. menneskets indflydelse på lydbilledet i de danske landskaber og miljøer, effekter på naturen og effekter på helbred.