Kast ind mod land gav storørred

20190504_1045131.jpg Det var årets anden havørred over 5 kg, som Martin fik på land, da han forsøgte sig inde over det lave vand.

Lav vandstand på den sydsjællandske kyst gjorde det muligt for Martin Harregaard at fiske ude fra anden revle, men først da fluen blev kastet ind mod land, kom den store kystørred.

Martin Harregaard var tidligt på færde lørdag den 4. maj, og inden klokken var fem om morgenen, var han allerede godt i gang. Det viste sig, at havørrederne også var morgenfriske, så da klokken blev syv, havde han fanget otte havørreder fra 43 cm op til 55 cm.

Desværre sendte strømmen en masse løse alger ind over fiskepladsen, så fiskeriet blev næsten umuligt, og han bevægede sig ned til parkeringspladsen for at tage hjem, men ændrede så alligevel planer.

– Vandet var virkelig lavt, så jeg kunne komme ud steder, jeg ikke har fisket før, så ud på anden revle med mig, og så skulle det mørke fiskes af, fortæller Martin og fortsætter:

– Tiden går, og jeg har ikke rigtig mærket noget, så jeg tænker, at jeg vil forsøge at fiske de indre badekar af.

Udefra og ind
Martin har en teori om, at det faktisk er en kende bedre at fiske de inderste badekar af udefra, og den teori blev kort efter bekræftet.

– Andet eller tredje kast giver en meget forsigtig kontakt... eller var det en kontakt? Det kunne også være noget af det der halvrådne trådalge-snask, eller jeg havde måske ramt noget blæretang på vej ind med fluen? Der var i hvert fald ikke mere at mærke, fortæller Martin.

Men så skete der alligevel noget.

– Skydehovedet nærmer sig stangen, og jeg stripper ind, til jeg kan se fluen og gør min krop parat til et rullekast. Jeg begynder bevægelsen, da vandet foran mig nærmest eksploderer og min 7'er stang flexer for vildt.

Martin er straks klar over, at det er en god fisk, men han er også klar over, at den næppe er kroget særligt godt, og han funderer også over, om der mon er vindknuder på forfanget.
Fisken tager nogle lange udløb og får lov til at trække line med ud, men han holder alligevel stram kontakt og lægger pres på den.

En af ”De grønne kystfiskere”

I det næste nummer af Sportsfiskeren, som udkommer fra 13. maj, kan du læse om Martin Harregaards fiskeri på kysten. Han er nemlig én af tre kystfiskere, som fortæller om, hvordan det var at gå fra at være grøn på kysten til at være en af dem, der for alvor har knækket koden.

Følg i øvrigt Martins fiskeri på Fedtfinnernes side på Facebook.

Vælger at bruge nettet
Martin vælger ikke at kane fisken ind, da hans erfaring siger ham, at den vil gå amok inde på det helt lave vand, så han satser i stedet på at få den i nettet. Da fisken endelig kommer ham i møde, strækker han kroppen helt ud i et forsøg på at gøre sig så lang som muligt.

– Langt om længe glider fisken ind over netkanten, og da jeg løfter nettet fri af vandet, viser det sig, at nettet nok lige er til den lille side. Og ganske rigtig, da fisken kommer i nettet og linen slappes falder fluen ud af munden på den, fortæller Martin og afslutter:

– Min krop ryster, mens jeg bevæger mig ind på land...Glæde, spænding, nervøsitet, en masse følelser løber igennem kroppen.

Det er en rigtig tyk basse med en konditionsfaktor på 1,34. Den måler 73 cm og vejer 5,250 kg og er den anden havørred over fem kilo, som Martin har fanget i år.
Fisken huggede på en Kombardo-flue, som er en af Martins favoritfluer. Turen giver i alt 11 havørreder og 12 hornfisk.