Hold fødderne varme og tørre på fisketuren

Reboot detalje 5.jpg Uden gode sokker holder du ikke til mange timers fiskeri.

Bare fødder i waders eller gummistøvler kalder vablerne frem, så du bør stort set altid have sokker på, når du fisker. Få tips til fodbeklædning på fisketuren med Jakob Sørensen fra Geoff Anderson.

Bootwarmer-magnyfi.jpg BootWarmer er en særlig sok egnet til waders, som er slidstærk udenpå og blød indvendigt.

Sponsoreret indhold.

Varme og tørre fødder er alfa og omega på en lang fisketur. Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvad du tager på fødderne, inden du stikker i waders eller gummistøvler. Sportsfiskeren.dk har spurgt Jakob Sørensen fra Geoff Anderson, hvordan man klæder fødderne bedst på til fisketuren.

Hvad betyder sokkerne for den samlede komfort, når man fisker?

– Jeg tror, at alle fiskere har prøvet at fryse fødderne og ved, hvor ødelæggende det er for en god fisketur. At man er tør og varm er efter min mening meget væsentligt for at kunne koncentrere sig om fiskeriet. Så sokker har uden tvivl en stor og ofte undervurderet betydning.

Er det nødvendigt at fiske med sokker året rundt?

– I enkelte tilfælde kan man selvfølgelig fiske i bare tæer eller i sandaler. Men groft sagt, så vil jeg mene, at man har brug for sokker året rundt – jeg vil i hvert fald ikke undvære mine. Bare fødder i waders eller gummistøvler er nærmest den sikre vej til vabler.

Hvorfor kan man ikke bare have et par almindelige strikkede uldsokker på under fisketuren?

– Det kan man også sagtens. Og under nogle forhold er det en fin løsning, særligt hvis sokkerne er strikket af en god uld. For kvaliteten på ulden og uldtypen er nemlig helt central i forhold til at lave sokker med maksimal komfort. Men til inaktivt fiskeri, når det ikke er allerkoldest, så vil et par klassiske, hjemmestrikkede sokker gøre det ret fint. Man skal dog være opmærksom på, at de – på grund af strikketeknikken – relativt hurtigt bliver trådt flade, hvorved man mister mange små luftlommer, som ellers ville give en god isoleringsevne. Og så skal man heller ikke glemme, at det ikke er en billig løsning, da garn i merinould i de bedste kvaliteter faktisk er relativ dyrt.

3672715038_9c78def265_b.jpg
Almindelige striksokker af uld kan godt bruges som fiskesokker, men den strikkede uld bliver relativt hurtigt fladtrådt og mister sine isolerende egenskaber.

Sponsoreret indhold

Denne artikel er sponsoreret indhold, det vil sige annoncørbetalt redaktionelt indhold. På Sportsfiskeren.dk bringer vi kun sponsoreret indhold, som inspirerer vores læsere eller gør dem klogere.

Er du annoncør og interesseret i sponsoreret indhold på Sportsfiskeren.dk, kan du kontakte vores annoncebureau Vendemus på kontakt@vendemus.dk eller tlf. 72227080.

Hvilken type sokker egner sig til sommerfiskeri, og hvilke egner sig til efterårs- og vinterfiskeri?

– Nu siger jeg noget, som sikkert vil overraske mange. Men uanset hvornår på året, man fisker, så vil jeg klart anbefale strømper/sokker i merinould. Merinould har nemlig den fantastiske egenskab, at det regulerer temperaturen – det vil sige, at det holder dig varm, når det er koldt og køler dig ned, når det er varmt. Generelt kan man sige, at jo koldere det er, jo tykkere sokker. Og i de koldeste måneder bruger jeg to par – et par tynde inderst og et par tykke udenpå. Det er dog vigtigt, at der er luft mellem sokkerne, og at de ikke sidder alt for tæt til foden, hvis man skal opnå mest mulig varme. Om sommeren vil jeg anbefale en såkaldt liner. De giver nærmest ingen varme, men transporterer derimod hurtigt sveden væk fra foden, så man ikke får fugtige fødder.

Liner.jpg Til sommerfiskeri anbefaler Jakob Sørensen en tynd sok af merinould.
Bootwarmer.jpg På kolde vinterdage er du godt isoleret med en tykkere sok af merinould uden på en tynd sok.

Er der forskel på, hvilke sokker man skal bruge til forskelligt fiskeri?

– Hvis man dyrker fiskeri, hvor man går meget – for eksempel kystfiskeri – og dermed sveder mere, så har man brug for nogle sokker, der hurtigt får sveden væk fra foden. Hvis det ikke lige er i de varmeste måneder, så vil den perfekte løsning i det tilfælde være at bruge to par sokker - en liner inderst og en tyk, isolerende sok udenpå. Det giver dels tørre fødder og god varme, men det minimerer også risikoen for vabler.

Hvad skal man være opmærksom på, når man vælger sokker til fiskeri?

– Jeg ville groft sagt kigge efter to ting: Et at de er produceret i merinould af høj kvalitet for at opnå den bedste komfort. Dernæst ville jeg se på pasformen. Det er vigtigt, at de sidder tæt til foden – men uden at stramme. Hvis sokkerne yder en god støtte, så giver det nemlig et bedre blodomløb, hvilket i sig selv gør, at man har lettere ved at holde varmen.

Hvilken type er en god allround-sok til fiskeri?

– En tyk sok i merinould vil altid være et fornuftigt valg, som kan bruges under de fleste forhold.