4-måneders fredningerne ophører

IMG_3491.PNG

I dag, d. 16. januar, ophører de såkaldte 4-måneders fredninger ved en række mindre åer. Danmarks Sportsfiskerforbund opfordrer i den forbindelse til nænsom håndtering og genudsætning af de mange havørreder, der har gydt, eller som stadig mangler at formere sig.

De fleste åer med en å-munding, der er mindre end to meter bred, er beskyttet af en halvårsfredning eller eventuelt en fire-måneders fredning. Det betyder, at en række fredningszoner ophører her d. 16. januar. Men mange åer er stadig fredet til d. 16. marts, og de større vandløb er helårsfredet.

Download for eksempel DTU Aquas app, Fangstjournalen, der hjælper dig med at holde styr på fredningerne. Fangstjournalen findes både i Google Play og i Apples App Store.

En anden app er Havørred.com, men her er det dog ikke muligt at bidrage med viden fra din fisketur til DTU Aquas forskning.

Pas på nedgængerne og fisk der endnu ikke har gydt
I den kommende tid er der stor sandsynlighed for at støde ind i nedgængere på kysten. Altså udgydte, tynde havørreder. Disse fisk er af relativ dårlig spisekvalitet, så det giver god mening at håndtere og genudsætte disse fisk skånsomt, så de kan vokse sig store og fede igen – og blive en drømmefangst og eventuelt et godt måltid mad senere på året.

Samtidig er der også en reel mulighed for at fange havørreder, der på grund af mangel på nedbør, endnu ikke har fået gydt. Så selv om alle havørreder – fredningen af de farvede havørreder ophører jo også den 16. januar – er legalt bytte, så bør de fisk, der endnu ikke har gydt, også genudsættes.

Sådan spotter du en nedgænger
Nedgængerne er i begyndelsen stadig farvede efter gydningen, men skifter hurtigt til mere blanke skæl. Så hold øje med selve konditionen – altså fiskens kropsform – der er den bedste måde at vurdere, om der er tale om en nedgænger, grønlænder eller en overspringer. Man kan også genkende de udgydte havørreder på, at gattet er udspilet, ligesom en del af dem har sår på siderne efter gravning eller kampen om hunnerne.

Læs mere om havørredens faser nedenfor og få 10 gode tips til genudsætning: