Opskrift: Skindstegt torsk med bygotto og vintergrønt

DSC_0824.jpg

Her får du opskriften på en lækker torskeanretning med rosenkål og en cremet bygotto – nem, enkel og velsmagende.

DSC_0965.jpg

Torsken er traditionelt set en anerkendt spisefisk, som kan anvendes på et hav af måder. Månedens opskrift er en moderne præsentation af den gamle klassiker – stegt torsk. Retten serveres med et tilbehør, der opfylder kravene til en sund, nærende og bæredygtig ret fokuserende på brugen af lokale råvarer. Perlebyg og rosenkål er begge gamle nordiske råvarer, der er let tilgængelige i de kolde måneder. Bygotto er en fordansket fuldkornsudgave af risotto, og den er rig på sunde kostfibre. Retten er nem at lave, og selv om man ikke er nogen erfaren kok, kan retten tilberedes på cirka 40 minutter. Det er en god ide at have fiskebouillonen og de øvrige ingredienser klar, når man starter på at lave bygottoen.

Ikke uden r
Et gammelt mundheld siger, at man ikke skal spise torsk i de måneder, hvori der ikke indgår et r i navnet – maj, juni, juli og august. Årsagen er, at torskens kød er løst og knap så lækkert i disse måneder. Resten af året er kødet derimod fast og saftigt.

HOVEDRET TIL 4 PERSONER

Det skal du bruge til bygottoen:

6-8 rosenkål

2 grofthakkede løg

25 g smør

200 g perlebyg (ca. 2 ½ dl)

1 dl hvidvin

1 l fiskebouillon

Salt

2 spsk cremefraiche, 18 %

50 g revet ost, f.eks. Vesterhavsost

Friskkværnet peber

1 spsk æblecidereddike

1-2 Ingrid Marie æbler i tynde både

Det skal du bruge til torsken:

500-600 g torskefilet med skind

Smør

Citronskal, fintrevet

Salt og friskkværnet peber

Sådan laver du bygottoen
Rengør og fjern de yderste blade på rosenkålene. Skær herefter stokken af og bræk rosenkålene i blade. Sauter løgene i lidt af smørret, til de er møre og glasklare uden at have taget farve. Tilsæt perlebyggen, og sauter igen et par minutter. Skru ned på lavt blus, tilsæt herefter hvidvin og lad retten koge ind ca. 2 min. Under omrøring tilsættes den kogende fiskebouillon lidt ad gangen, så kornene er dækket hele tiden. Fortsæt med at røre, og tilsæt bouillon i ca. 25 minutter – til perlebyggen er al dente. Smag til med salt undervejs. (Alt imens steges torskefileterne.) Tag herefter bygottoen af varmen, og tilsæt creme fraiche, smør og ost, så bygottoen får en cremet og flydende konsistens. Smag til med salt, peber og cidereddike, og pynt med rosenkålblade og æble. Serveres med torskefilet på toppen.

Sådan laver du torsken
Lad smørret blive varmt på en pande. Drys imens torskefileterne med citronskal, salt og peber. Steg fileterne ca. 3 min. på skindsiden, vend fisken og steg den ca. 2 min. på kødsiden.