Havtorn – kystfiskerens vitaminpiller

IMG_3284.jpg Er du alligevel en tur ved kysten for at fiske efter havørreder, så snyd ikke dig selv for at samle havtorn. De er både sunde og et godt supplement i madlavningen. Foto: Daniel Lindvig.

Kan man spise sig i topform under efterårets kystfiskeri? Måske. Naturens helt egen super vitamin-pille finder du nemlig langs havørredkysten netop nu – og så smager den tilmed godt.

Det er efteråret på kysten. Årstiden byder på et spændende og alsidigt fiskeri, hvor du både kan støde på farvede og blanke havørreder. De store, farvede og gydemodne ørreder er, på deres vandring til åerne, nogle dage umådeligt svære at overliste. Andre dage langt mindre kræsne. De blanke fisk har for længst bestemt sig for at springe gydningen over og tilbringe endnu en vinter på kysten. Fiskeriet er spændende på denne tid af året, men der er også andre gode grunde til at komme ud på kysten.

Frisk og selvfanget fisk på middagsbordet er en sand fornøjelse, men du bør ikke snyde dig selv for nogle af naturens andre kulinariske oplevelser, når du alligevel er ude ved kysten. Havtorn også kaldet Nordens citroner er en del af naturens spisekammer. Uanset hvor i landet du fisker på kysten, så har du med stor sandsynlighed sjosket forbi en havtorn. De forekommer nemlig talrigt langs kyststrækningerne i hele Danmark og er intet mindre end en fantastisk råvare. Fra gamle tider er havtorn en af naturens velbevarede skatte, som udgjorde et vigtigt vitamintilskud til befolkningen. Siden da har havtorn været en glemt råvarer, ligesom det har været tilfældet med mange andre af naturens råvare. Men en stigende tendens til at benytte naturens egne råvarer har atter fået havtorn ind på menukortet i det nordiske køkken. Og det er der rigtig mange gode grunde til.

Er du på fisketur eller går en tur langs kysten, er der gode chancer for at finde havtorn, fordi planten specielt trives i de kystnære områder. Foto: Daniel Lindvig.
Er du på fisketur eller går en tur langs kysten, er der gode chancer for at finde havtorn, fordi planten specielt trives i de kystnære områder. Foto: Daniel Lindvig.

Netop nu er godt
De små gule til stærkt orange bær, som sidder på busken havtorn, er let genkendelige og umulige at forveksle med andre af årstidens bær. Den orange farve, krydret med en fyldig sød og eksotisk duft, nærer forventningerne om smagen af noget sødt og frugtagtigt. Men det er snyd. Så snart du bider i bærret, smager du straks det syrlige. Fuldstændigt som var det en citron. Deraf navnet Nordens citroner. Syren i frugterne er dog langt mere afdæmpet og rund på denne tid af året. En naturlig tilpasning, idet bærret nu er modnet og dermed mere attraktivt for fuglene at spise her i efteråret. September og oktober er derfor et rigtig godt tidspunkt at plukke havtorn. Noget specielt for netop havtorn er dog, at planten ikke smider bærrene. De bliver siddende på planten, indtil de bliver spist eller rådner, og derfor kan du også se bærrene en kold vinterdag, hvor frost og kulde for længst har sat ind. Havtorn er et godt og spændende supplement til køkkenet. De orange bær har med sin let syrlige og friske smag mange anvendelsesmuligheder til alt fra fisk og kage, til hjemmelavet snaps og drys på morgenmaden. Faktisk er det kun fantasien, der sætter begrænsninger for, hvad bærret kan finde anvendelse til. En hurtigt søgning på nettet vil da også afsløre, at bærret kan bruges til alt mellem himmel og jord.

»Uanset hvor i landet du fisker på kysten, så har du med stor sandsynlighed sjosket forbi en havtorn«

Naturens vitaminpille
Havtorn er naturens egen vitaminpille, da den er sprængfyldt af en række forskellige vitaminer samt sunde fedtsyrer. Bærret indeholder A-, B1-, B2-, C-, E-, F-, K- og P-vitamin, antioxidanter, aminosyrer, omega-3 fedtsyrer og serotonin. Eksempelvis indeholder et bær fra havtorn ligeså meget C-vitamin som en hel appelsin. Ret imponerende, bærrets størrelse taget i betragtning. De enorme mængder af C-vitamin i bærret menes også at være stærkt medvirkende til, at de første bosættere i Norden kunne holde skørbug fra livet. Havtorn er endvidere let optageligt for kroppen, og igangværende forsøg tyder på at regelmæssigt indtag af havtorn er slankende. Dertil kommer, at det menes, at havtorn kan reducere risikoen for diabetes og kræft. Det er derfor ikke overraskende, at havtorn er højt på listen i sundheds- og helseverdenen, hvor det kategoriseres som superfood. Med ovenstående i mente kunne incitamentet således alene være, at du skulle spise lidt havtorn for at forlænge dit kystfiskerliv med et par år eller ti. Men husk på, at bærret tilmed smager rigtig godt.

Havtornbuskene sætter mange forhindringer mod atbærene kan plukkes af menneskehænder. Ikke blot stikker de, det er også svært at plukke et bær af busken, uden at det går itu. Foto: Daniel Lindvig.
Havtornbuskene sætter mange forhindringer mod atbærene kan plukkes af menneskehænder. Ikke blot stikker de, det er også svært at plukke et bær af busken, uden at det går itu. Foto: Daniel Lindvig.

Tips og tricks
Busken er ekstremt hårdfør og var efter sigende en af de første buske, der voksede i Norden efter sidste istid. Havtorn trives i de kystnære områder, hvor jorden er sandet, og hvor der er kalk. Selve navnet havtorn stammer fra plantens evne til at trives i de barske omgivelser ved kysten, samt på grund af dens skarpe torne, der gør det svært at plukke bærrene fra grenene. Har du forud for din kysttur bestemt dig for, at du vil samle havtorn stort ind til køkkenet, så er det en rigtig god idé at medbringe havehandsker og en grensaks. De mange torne på busken bider nemlig næsten lige så godt fra sig, som bærrene er sunde. Med en lille grensaks kan du derimod lynhurtigt klippe et par mindre grene af, putte dem i posen og hurtigt trave videre. Vel hjemme fra fisketuren lægges grenene i fryseren, indtil de er godt frosne. Herefter kan du tage dem op og slå bærrene af grenene med en ske. Alternativt kan de frosne grene lægges i en papkasse, som du ryster kraftigt, så bærrene falder af. Er man blot på jagt efter et mindre supplement til køkkenet, så er projektet ikke sværere, end at man med lidt tålmodighed kan håndplukke bærrene af busken. Uanset hvor ambitionsniveauet ligger, så snyd ikke dig selv for en smagsprøve, når du alligevel traver forbi en havtorn på fisketuren.

Artiklen er bragt i Sportsfiskeren 6, 2017.